måndag, februari 23, 2009

Sportlovsfondue med pinot noir


Sportlov och fondue är så vitt vi kan se en perfekt kombination. Först ett alibi i form av fysisk aktivitet på skridskor vid Hellasgården. Väl hemma igen tycker vi att vi har gjort oss förtjänta av ett massivt kaloriintag. Vårt recept är det klassiska: smörj kastrullen med vitlök, koka upp ett par deciliter vitt (ikväll valde vi Raimat Abadia Blanc de Blancs) och en rejäl skvätt Noilly Prat. Lassa i fyra hekto riven comté och gruyère, krydda med muskot, salt och peppar. Rita sen Konsums evighetssymbol i kastrullen tills osten smält. Till slut toppar vi upp med en tesked maizena utrörd i ett par matskedar av A & M:s hemgjorda björnbärsbrännvin, som efter åratal i öppen flaska utvecklat knäckigt oxiderade mognadstoner. Annars tar man gärna Kirschwasser om man har! Men eftersom det inte verkar finnas på SB kanske man kan prova med lite Svartvinbärsbrännvin eller Calvados?

Tappa nu bara inte brödbiten i fonduepannan. Straffen kan variera i olika sällskap: exempelvis en kyss eller en flaska vin. Har man läst sin Asterix i Schweiz är det först tio slag med käppen som gäller, och nästa gång blir det värre: sten om fötterna och kallbad i Lac Leman. För oss är det Riddarfjärden som ligger närmast till hands. Brrr...


2005 Les Renardières Menetou-Salon Rouge har en transparent varmröd färg med ljus kant. Den generösa doften kombinerar örtiga och pinotkryddiga toner med lagom mycket rostad fatkaraktär och en röd sötfruktighet som trots det nordliga läget har närmare till Nya Zeeland än till bourgogne: aromer av nypon, röda vinbär, hallon och körsbär. Smaken är rikt fruktig med mogna syror: nästan viskös, rätt intensiv och anständigt lång med rökiga mineraler i slutet. Det varma året ger en antydan till syltighet och eldighet - men här finns samtidigt vissa gröna toner. Precis som i december är helhetsintrycket en riktigt trevlig drick-nu-pinot till hyfsat pris.

Nollfemman tycks vara slutanmäld i BS. Vinik tog över agenturen i och med årgång 2006 som gav ett något lättare, friskare och slankare vin, också mycket gott. Den ofördelaktiga valutakursen innebär tyvärr att priset har åkt upp ett par tjugor.

2005 Les Renardières Menetou-Salon Rouge (Domaine Philippe Gilbert, Menetou-Salon, Loire)

ps. Kvällen kröns med sista delen av en mastodontfilm i technicolor från 1956: "The Ten Commandments" av Cecil B De Mille. Uttåget ur Egypten filmades med hjälp av 60 000 statister. Charlton Heston, i huvudrollen som Moses, berättar om en tagning. Kamera ett tog närbilder men hade bara fått 50-100 fot användbart material, eftersom en kamel säckat ihop i skottriktningen. Kamera två tog helbild men hade inte fått någonting alls på grund av slarv från B-fotografen. Kamera tre stod parkerad på en höjdsträckning en halv kilometer bort för att ta en totalbild av hela härligheten. Efteråt ropade regissören för full hals: "How about you, Tom? How did it go?". Långt borta över ökensanden hördes : "Any time, C B!"

8 kommentarer:

Anonym sa...

Det här verkar ju helt otroligt bra. Jag kan lätt motivera mig för ett extra löppass för att testa ditt recept. Och det här med Kirschwasser, har aldrig smakat det, men jag längtar efter att luta mig över baren och be om ett litet glas. Eller två.
Tack för en mycket läsvärd blog.

Finare Vinare sa...

Kul att ha dig här, Jim! Svärmors receptlåda är rena guldgruvan. Vi känner igen den från barndomen. Kvällsgott utan pretentioner, jo vi tackar...

Förresten, det kom faktiskt som en chock att kirsch inte finns på bolaget, inte ens i BS. Har man vägarna förbi Schwarzwald är det bästa platsen att handla på. Vi ska kolla i Köpenhamn i sommar.

Känner du händelsevis Holger? Det skulle inte förvåna oss om så är fallet...

Anonym sa...

Infrastruktur ...
Fantastisk story om CB De Milles, dagens första gapskratt.
Fonduen verkar inte gå av för hackor heller - kan bli något att pröva till en Voss Estate jag har i garderoben.

Anonym sa...

Tror inte jag känner Holger...Vem är han, vad gör han..

Anonym sa...

Haha..det är som när man är utomrikes och träffar någon som säger-" Oh, You're from Sweden, then you must know Per!" (...)

Holger spelar i band, gillar goda viner och lagar suveränt god mat. Och bor i Göteborg. Det har ni gemensamt även om ni inte känner varandra. Ännu.

/S
(finare)

Anonym sa...

:) Vi kommer förhoppningsvis lära känna varandra i framtiden, grym blogg du har Jim!
Och F&V, jag gillar att er fantastiska blogg nu också börjar smyga in lite kontaktförmedling :).
Är dock smått sorgsen över att det här vinet tog slut i BS innan jag hann få nåt beställt... Men jag kanske borde prova en 06:a, hur är det nu man får tag på Viniks grejer, privatimport eller?
Ang den välsmakande druvan Pinot Noir så drack jag ett annat vin på den häromdagen: Den nyss smygsläppta Simon Bize Aloxe-Corton Le Suchot 2005. Inte helt fel, ganska djup och strukturerad, men lite väl varm och Nya Zeeländsk är mitt (förmodligen hårda och bråda) omdöme.

Finare Vinare sa...

Holger, vi kan spara en flaska 2005 till dig, vi har några stycken kvar. Du har säkert någon kul pinot som vi har missat...

Nollsexan borde passa dig, så lätt och slank! Viniks grejer finns för tillfället bra som privatimport med leverans till Söderhallarnas butik. Senare i år utlovas en webbutik med beställning och rikstäckande leverans...

Simon Bize ja, han hamnade tyvärr på hold medan Clos de la Fontaine fick tillåtelse att göra entré i vår källare...ska vi ge honom en chans eller?

Anonym sa...

Låte rlovande, både er 2005:a och Viniks webbshop!
Jag fick inte råfeeling av Bize måste erkännas, som sagt god och välgjord men lite för varm och modern för min smak just precis då :)
En klart angenämare upplevelse var faktiskt 2004 Côte de Nuits-Villages (Matthieu de Brully) som ni testat för längesen. Helt annan stil (såklart, både årgång och läge är ju nåt helt annat) och så väldigt god till en rejäl sked Epoisse. Kallklimat så det skrek om det, doft av jord och gräs och en underbart kylig smak av rå rödbeta. Synd att jag inte köpte fler...