söndag, december 21, 2008

2005 Philippe Gilbert Menetou-Salon Renardières Rouge


Jullov är för oss synonymt med pinot noir. Nu har vi fått ett nytt älsklingsvin av druvan. Lite otippat kommer det från den östligaste delen av Loire, beläget på ungefär samma breddgradd som norra ändan av Côte-de-Nuits. Domaine Philippe Gilbert har en historia som sträcker sig tillbaka till 1768, men det är under de senaste tio åren som arbetet med kvaliteten burit frukt, tack vare stora investeringar och samarbetet med oenologen Jean-Philippe Louis. Resultaten har på senaste tiden uppmärksammats av La Revue des Vins de France, Bettane & Dessauve och Dussert-Gerber. Egendomen är sedan 2005 i övergångsfasen till biodynamisk certifiering. Vingården "Les Treilles" i kommunen Parassy har de äldsta stockarna och vänder sig rakt söderut. Därifrån kommer kvällens vin.2005 Menetou-Salon Les Renardières Rouge har en ljuvlig pinotkaraktär, en fantastiskt god doft där vi fastnar med näsan i glaset ett bra tag. Den röda frukten befinner sig i spektrat av röda vinbär, hallon, tranbär och nypon. Här finns skogiga drag, särskilt av enbarr, och därtill fina grusrökiga mineraler som ger fräschör och terroirkänsla. En liten likörton av blomme i madeira och fatkrydda kommer till, utan alltför framträdande rostning. Mums!

I munnen imponerar vinet för en så svalt odlad pinot. Det vi direkt slås av är smakens intensitet och styrkan i aromerna. Syrorna är av den sort som får snålvattnet att rinna oupphörligt, "sappy" skulle man kunna säga - de bär smaken en bra bit framåt i tiden. De te-lika tanninerna är mogna och närvarande, och visst finns det ek men den är enbart behaglig. Mineralerna och den friska örtigheten tilltalar oss stort.

Vad är det mer som får oss på fall? Jo, inte minst associationer till piemonte. Är det vildrosor eller nyponrosor vid sidan av grusvägen, och ett litet inslag av lösningsmedel? Hur som helst är vi hemma redan nu, det behövs inte mer. Tänk efter, hur mycket god pinot hittar ni egentligen för under tvåhundra spänn? Detta är förstås det bästa vi någonsin smakat från området, och erbjuder en tuff utmaning till bourgogner för ytterligare en hundralapp. Efter två timmars luftning erbjuds en tillfredställande drickmognad redan idag, även om det går att poppa och dricka direkt. Vi har provat två flaskor med konsistenta intryck.

ps. Philippe Gilbert har nyligen bytt importör från Giertz till Vinik (nik@vinik.se). Vi har också provat den likaledes goda men något lättare nollsexan. Den nya årgången är redan på plats, men den usla kronkursen gör att en prishöjning på 40-50 kronor är att vänta. Tveka alltså inte att hugga till medan resterande nollfemmor finns kvar i BS.

2005 Menetou-Salon Renardières Rouge (Philippe Gilbert, Menetou-Salon, Loire)

8 kommentarer:

Niklas J sa...

Tack för tipset! Det där lät helt i min smak så jag gör ett försök. Tyvärr lär de inte anlända innan jul så det får bli till att leta fram annan Pinot då. Har danskt ursprung så på juldagen firar vi dansk julafton med stor fågel på bordet. Vad är då bättre till än PN?

Finare Vinare sa...

Hej Niklas, även vi har danskheten i blodet och firar med gåsen. Mer pinot noir på gång alltså! Hade vi haft fler flaskor av kvällens vin hade de varit givna. Det blir till att plocka bland bourgognerna :-)

Niklas J sa...

Kul! Vad har ni för fågelplaner? Anka, gås eller kalkon? Här blir det sannolikt kalkon, fylld med äpplen och katrinplommon och serverad med rödkål, brysselkål och brun sås (baserad på fågelöset). Bourgogne är ju läckert men jag har nog fastnat lite i just området till julen.

Lyssnar med glädje på andra tips som går att få tag på innan julafton!

Finare Vinare sa...

Planen är helstekt gås, precis som förra julen. Den klassiska varianten ungefär som du beskriver den.
Vi funderar just på att dra såsen åt äppelhållet med äppelcider, äppelcidervinäger och calvados...

Annars är en återkommande favorit hos oss Mathias Dahlgens tagning på knaperstekt ankconfit, serverad med linser, blomkålspuré och stjärnanissås. Låren går klart i ugnen 15-30 minuter...

Kära läsare, välkomna att fylla på!

Holger sa...

Vinet låter ju kanon, jag måste natuligtvis prova... Och er amerikanska utsvävning på temat Pinot häromveckan, 2005 Fort Ross, var ju satans god den med, en av de godaste amerikanarna jag provat faktiskt. Man tackar!

Finare Vinare sa...

Hej Holger, det här kommer du att gilla skarpt, det är vi säkra på. Varför inte beställa ett sexpack medan de finns? Och varför är vi inte överraskade att du diggade Fort Ross? ;-)

Holger sa...

Jag har raskt lagt en beställnig, men det visste ni såklart redan ;)

Henrik sa...

Off topic, men jag vill ända önska en God Jul - må tomten komma med kluckande paket och skratt!