onsdag, oktober 19, 2011

2009 Philippe Bornard Trousseau Le Ginglet


Det är inte så ofta som vin lyckas förmedla helt nya kickar, men när det händer blir man ju själaglad. Nytt måste inte nödvändigtvis betyda bra, men när nytt och bra sammanfaller blir det ofta en stark upplevelse. Fast den här har inte särskilt mycket med styrka att göra - snarare med skönhet och elegans.

2009 Philippe Bornard Arbois-Pupillin Trousseau Le Ginglet är en ljust varmröd uppenbarelse, transparent och samtidigt "naturligt" disig, med orange kant. Glaset attraherar med en oerhört intressant doft - vacker, emotionellt gripande och totalt originell. Vi kan njuta av en ljus fruktighet som har drag av saftiga apelsiner, mandariner, röda vinbär och rönnbär. Här finns också friska blomtoner likt tulpaner och liljekonvaljer. Dessutom "naturvins"-salmiak, kalkstensmineral, öljäst, nötter, örter och rökelse. En friskt ångande fruktkompost mot bakgrund av stora kreatur som fridfullt betar i det panoramiska bergslandskapet. En slående vacker bild av pastoral idyll.

I munnen serveras en perfekt balanserad smak med sprittande frisk syra (jodå, visst finns det också lite kolsyra initialt), god salmiak och mogna fruktaromer som inte liknar något vi tidigare träffat på (trots att vi druckit såväl trousseau som Arbois-Pupillin förut). Vinet har en utpräglat silkeslen, nästan viskös munkänsla, helt utan grönkärvhet eller bitterhet, men med uppfriskande skaltoner och kalksten. Är man uppmärksam går det att notera diskreta blinkningar till veteöl, fruktöl och cider som bidrar till den säregna upplevelsen. Avslutningen är inget annat än helgjuten med läskande mineralkänsla och finstämd, lustfylld alkohol (13%) i den långa eftersmaken, där vi också noterar en en aning av kola och kryddor. Eftersom tanninerna sitter i baksätet är det hela egentligen mer besläktat med vitt vin än med rött. Fast liksom godare än båda två...

Ja, som ni nog förstått vid det här laget handlar det om en unik och storslagen vinupplevelse, om än från ett lite oväntat håll. Detta lättfotade och oerhört lättdruckna Juravin besitter all den intellektuella och sensuella kvalitet man överhuvudtaget kan önska sig. Det är nog det mest originella och kanske också det bästa vin vi hittills mött på "naturvinsscenen", och det vore väldigt synd att konsumera annat än på egen hand, i annat syfte än ren och skär njutning för vinets egen skull. Vi har inte den minsta aning om det skulle kunna bli bättre med tiden, men har svårt att tro att det är möjligt. Nästa kork åker hur som helst inom kort.

Caves Augé, €20. Kronevin, 198 dkk.

ps. Är det de varma åren som gör underverk med rödvinerna från Jura?

pps. Presentation av egendomen och Bornards femtontal cuvéer hittar man här. Mer om Jura och besök hos Bornard skrev Vinosapien här.

R.I.P. Pluto 2006-2011

10 kommentarer:

Vinosapien sa...

visst är det löjligt gott...och som ni säger blir man lika löjligt glad när man hittar ett nytt vinintryck. vi testade en av hans poulsard:
http://vinosapien.com/MyTastings?Wine=,1387

och om man har vägarna förbi cph...
http://kronevin.dk/Domaine%20Philippe%20Bornard/Domaine%20Philippe%20Bornard.html

här finns i princip hela bornards laguppställning.

de röda från jura blir bara bättre och bättre i sin lättdruckna fräcka stil. glädjespridare helt enkelt.

Finare Vinare sa...

Ja, efter denna fullträff måste man ju bara ha mer Bornard. Kronevin har en kul lista, vore kul att testa Richters Ahr-pinne också. Du har vägarna förbi Dronningens By eller hur? ;-)

Vinosapien sa...

http://www.200for200.dk/
besöker vi nästa fredag. patrik l dyker också upp.

sedan blir det väl samma intensiva körande som vanligt i cph...

ska absolut fylla på med mer bornard...

Finare Vinare sa...

Hehe, vilken lista... bara två importörer, men fler kul viner att prova än när Sopexa höll fransk vindag med stora delar av svenska branschen i måndags....

Hade ni tänkt att hinna en massa annat också?

Vinosapien sa...

cibi...stefan j...krone...vinrosen...hvirvelvin...och petillant.

låter väl som en lugn tripp;)

Sarah sa...

Franska vindagen hade väl ändå en del trevliga viner? Om man tittar på vissa lite mindre importörer i allafall :)

Finare Vinare sa...

Om man tittar särskilt på vissa lite mindre importörer så träffade vi en del trevliga tjejer både här och där.
Och de hällde upp en del trevliga viner, det är alldeles sant ;-)

Få se när/om vi hinner med en rapport...

Italienska viner sa...

Tjo, det är mycket nu - Kronevin härmed noterat och GPS-inknappat.

Sant, det är precis sådana här 'möten' som gör det evinnerliga vinletandet värt all möda. Låter magiskt.

/Patrik

Nick Shay sa...

Vad som även bör nämnas är att herr Bornard är väldigt trevlig. I alla fall för att vara fransk f.d. rockstjänrna. Och att han har ett av Pupullins coolaste hus på en avsats. Rena rama James Bond-villan med nergång från köket till katakomber/vinkällaren.

Vet att Vinik hade tankar på att få Bronard till sitt stall. Någon som vet hur det gick med det försöket? Bronards 2009:a Chardonnay upplevde jag som väl ekad. Någon som testat 2010:an? han viner skulle villa på mer mild ekbehandling.

Anonym sa...

Patrick,
Kan jo forstå att ni skal til mina gamla trakter på Ö-bro, et tips kan vara att ta lunch på Nrdr Frihavnsgade "hos Fischer" blandt CPHs absolut bästa pasta rest. Går ut fra att Carlo har tipsat om CPHs bästa pasta hos Lone&Giorgio - Spaghetti Martelli - ca 200 m från Kronevin, annars är det et must, men nödvendigt att förbeställa
/dansken