onsdag, oktober 12, 2011

La Coupole, Paris


La Coupole går man till för två saker: ambiancen och skaldjuren. Visst måste det vara big business att skyffla in hundratals personer en vanlig fredagkväll komplett med födelsedagstårtor och sjungande servitörer. Man skulle kunna drista sig till att säga turistfälla - om det nu inte vore så att merparten av publiken är fransoser, och såväl maten som vinet är alldeles utmärkt.


Riktigt bra muscadet är en av de enkla men stora njutningarna i livet, och då särskilt till ostron förstås. Kvällens vin är fullt av våta stenar på nosen och nyanserat elegant i frukten, med den där läckert jodsalta avslutningen som sitter som gjutet till molluskerna. En av de godaste muscadeter vi druckit. Här visar La Coupoles sommelierer att man vet precis vad man håller  på med. (€28)


En platå för två med arton ostron av tre olika sorter, därtill två krabbhalvor, åtta havskräftor och lite spridda snäckor och musslor (€39). Mer behövs inte för att komma till skaldjurshimlen. Medan man planar ut kan man njuta av det livfulla sorlet, den spektakulära kupolen ovanför och 20-talsmålningarna på lokalens tjugo fyrkantiga pelare. Isaac Grünewald är en av dem som varit där med penseln.

Le Plateau de La Coupole

Inga kommentarer: