tisdag, oktober 25, 2011

Domaine Rivaton Tombé du Ciel (2010)


När det regnar manna från himlen står den fattige med sked, sägs det ju. Eller varför inte den här gamla bekantingen: så mycket vin, så lite tid. Åtskilliga flaskor och tillställningar förtjänar glada tillrop, men får se sig snuvade på sin post. Bäst att vi fattar oss kort för att få något alls sagt.

Fréderic Rivaton är en skön snubbe som var väldigt kul att träffa när han besökte Stockholm i våras. Carignan, betong och naturligt vinmakande låter som en trevlig kombo, och det är också precis vad det är. Som carignan-fans föll vi för det här vinet vid första ögonkastet - den gången en mix av 2006 och 2007.

NV (2010) Domaine Rivaton Tombé du Ciel Vin de France har en svärtad doft av lakrits, salmiak, mörka skogsbär, garrigue-örter och lagårdsbacke. När vinet träffar smaklökarna dras mungiporna upp i ett spontant leende. Som så ofta med goda viner uppstår några fina paradoxer. Friska men mjuka syror. Rik men sval frukt. Rättfram men behaglig munkänsla. Ingen bitterhet eller kärvhet, men bra fräschör och stuns i grejorna.

Det är ett mer generöst vin än Dard & Ribos Saint-Joseph, men med en besläktad naturlig känsla. Inget tillsatt svavel, noll procent ekfat, hundra procent drickbarhet. Samt hundra procent carignan, vilket i Roussillon berättigar till epitetet Vin de France - att bäras med stolthet. Fanken vet om inte Rivaton slagit till med sin bästa version hittills.

Vinik, 145 kr. Ingår i Ekovinlådan Höst, BS 960 kr.

Inga kommentarer: