måndag, oktober 24, 2011

2009 Dard & Ribo Saint-Joseph


Gillar ni jordgubbs-syrah? Dum fråga. Känner ni er det minsta bekanta med ordet så gör ni det. De två sköna polarna René-Jean Dard och François Ribo framställer sin Saint-Joseph som vore den en naturjäst cru beaujolais. Man gör till och med en crozes printemps i nouveau-stil. Inte så dumt egentligen, avståndet är inte särskilt långt, och det är ju granit i marken både här och där. I dessa klimatvarma tider kan man förresten fråga sig varför inte fler planterar syrah norr om Lyon. Höhö... mer sannolikt än gamay i Côte-Rôtie i alla fall... Hallå där, nog med skoj! Hervé Souhaut gör ju underbar gamay någon halvmil väster om Hermitage. Ja, låt gå för det. I framtiden kommer vi säkert att kunna dricka god mogen syrah från beaujolais också.

2009 Dard et Ribo Saint-Joseph doftar tätt och charmigt av mosade mogna jordgubbar, jäsande röda körsbär, lingondricka och vatten ur en gammal rostig järnkran. En bit granatäpple samt några bittermandlar, örter och violer tittar fram efter en dryg kvart. Runtom alltihop står en diskret air av lagård, gummistövlar och salmiak. Naturligt så det förslår.

I munnen är detta ett ovanligt lättfotat vin för att vara en nollnia av norra rhône-syrah. Friskt och lingonsyrligt men helt utan kärvhet, omedelbart fruktigt framtonande fast lite glesare och slankare än doften. Torrt nästan som en normandisk cider med sina fina skaltanniner och knastrande jord och sten i en ganska kort eftersmak. Summa summarum: naturlig lyx-läsk för vuxna. Men sina modesta 12,5% är drickvänligheten inom det närmsta året snudd på livsfarlig. Vad som händer sedan lär vi knappast få reda på.

Caves Augé, €26. Pétillant, 250 dkk.

ps. Tidigare provat här. Svårt att konkurrera med den upplevelsen.

pps. Schweizarna bjöd också på riktigt bra syrah i kväll - lite mer ambitiöst genomförda, exempelvis 2008 Grognuz Cave des Rois Syrah (Vaud) och 2009 Jean-René Germanier Cayas Syrah (Valais). Hervé Souhauts 2010 Romaneaux-Destezet Saint-Joseph var också ett par snäpp vassare än Dard & Ribos, när WineTrade hällde på Franska Vindagen för en vecka sedan. Och så har vi ju den här gynnaren som alltid brukade ta slut i ett nafs...

Inga kommentarer: