tisdag, oktober 18, 2011

2009 Sottimano Langhe Nebbiolo


Efter den alldeles excellenta nollfyran av Barbaresco Pajoré är Sottimano märkt med "bullet" i vår bok. Basversionen brukar ha en del att berätta om tillståndet hos en vinegendom, så vi tar oss an deras Langhe Nebbiolo från femtonåriga stockar i cru Basarin.
En nedklassad Barbaresco, helt enkelt. Druvorna vinifierades med sina naturliga jäststammar under tolv dagar, varefter det unga vinet uppfostrades i barriques, varav en fjärdedel nya och resten upp till fyra år gamla.

2009 Sottimano Langhe Nebbiolo har en öppen, inbjudande nebbiolodoft av hallon och lakrits, röda körsbär och maraschino, bittermandel och kryddor. Här finns en relativt diskret ek-touch som inte stör oss det allra minsta. I munnen är frukten rik nog utan att kännas extraherad. Balansen ger måttliga syror och framträdande tanniner, som ändå är snyggt hanterade. Avslutningen är mineralisk och lätt uttorkande, precis som sig bör. Fjorton och en halv procent ställer inte till med några som helst problem. Ett givande och charmigt vin, perfekt för tidig konsumtion eftersom syrorna är åt det låga hållet. Riktigt gott med kvällens spaghetti bolognese.

Gullberg by Stockwine via BS, 190 kr. Atomwine, 119 dkk.

ps. Tidigare bloggat av Niels här.

1 kommentar:

Anonym sa...

Och här.
http://svenssonsmakaren.blogspot.com/2011/10/sottimano-langhe-nebbiolo-2007-igar.html

P.