tisdag, oktober 11, 2011

2010 Hervé Souhaut La Souteronne


Chili con carne. Då tänker man gärna studentkorridor, kulturarbetar-fest och skidåkarmat, men attans vad gott det kan bli. Vi brakar på med infrysta vinslattar och Naga - the hottest chilipepper of the world och fiskar upp de hela pepparfrukterna strax innan grytan hotar att självantända. Jaha, vad ska vi dricka ikväll då? Alkoholstarkt och kryddigt? Nej, där blir det nog stopp. Svalt, friskt och bärigt? Ja tack! Dags för Domaine Romaneaux-Destezet att glänsa.

2010 Hervé Souhaut (Domaine Romaneaux-Destezet) La Souteronne doftar våta stenar och bär. Ja, och vad behövs väl mer? Här snackar vi gamay ungefär som i Beaujolais, även om det aktuella exemplet kommer från vingårdar i Ardèche några kilometer väst om Tournon i norra Rhônedalen. Nollnian av La Souteronne hade en galet skinande pastillfrukt där första träffen fick oss att skratta högt, medan tians uttryck är lite mer sansat. Ändå förtjusas vi av väldigt läckra doftslingor med nyanser av både hallon och jordgubbar, blåbär och lingon. Runtomkring bären viras girlanger av lingonris, granruskor och friska örter.

Vi smakar. En harmoniskt saftig attack med relativt tät frukt och läskande syra. Aromerna i munnen bjuder på mer av röda körsbär än doften gjorde. Tanninerna är lätta och småkärvt aptitretande, och så får vi ett lätt riv med muskotjärnet och en gnutta stjälk/örtbitterhet. Avslutningen är torr och granitmineralisk, med en intressant och komplex efterklang som diskret, men bestämt, ber om nästa klunk.
Och en till...

Jo, man tackar. Ett rättframt, charmigt och extremt drickvänligt vin som gör sig perfekt med lite hetta i maten. Tolv till fjorton grader är lagom för att få frukten att skina och sjunga. Förmodligen smakar det bäst nu och de närmaste två åren, men vem vet - kanhända finns det framtida överraskningar att lagra fram även i ett sånt här primärfruktigt "vin de soif"? Enda problemet är att det kommer det bli svårt att spara.

Caves Augé, €15,60. WineTrade via SB/PI, strax under 200.

Inga kommentarer: