måndag, oktober 10, 2011

2010 Domaine Alain Chabanon Campredon


Paris-abstinensen känns, förstås. Då är det trösterikt att kunna haffa en av bästisarna från "La Nouvelle France" på hemmaplan. Alain Chabanons Campredon är alltid ett gott vin, men 2010 börjar avteckna sig som en riktig toppårgång i Languedoc.

2010 Domaine Alain Chabanon Campredon, Coteaux du Languedoc har en respektingivande köttig, kryddig doft med omisskännliga côte-rôtie-vibbar. Vi noterar mörka syrahkörsbär, svartpeppar, bläck, violer, däckgummi, välhängt chark, ene, örter, barr, bark, muskot och korinter. Komplext och rent på samma gång. Ett elegant sniff, fritt från fattoner.

Vinet gör en bedrägligt len entré i munnen, men snart kickar mittsmaken in med ordentligt åtskruvad frukt - osöt och friskt syrlig med sagolikt greppiga, kryddiga tanniner och massor av örter. Här bjuds ett härligt motstånd och rejäl persistens med läskande mineraler och lite finsk tjärpastill i slutet. Visst är det ett kraftpaket, men utan alkoholvärme (13%).

Vi hittar inget av den lösa, mjukkokta jordgubbsfrukten från förra året, istället en frisk nordrhônsk känsla mer besläktad med den svala nollåttans. Fast inte så bärig, istället mer strukturerad, för det här är utan tvekan ett större och djupare vin. En tuff och bestämd rackare, superseriös i sitt uttryck med alla komponenter på sina rätta ställen.

Mmmm - det här är extremt lovande ikväll, och samtidigt uppenbart ämnat för lagring. Eller tänk en kalvlever anglais... ja, det kan mycket väl vara den bästa Campredon hittills. Otäckt mycket vin för slantarna, hur som helst.

Vinik, ingår i Ekovinlådan Höst BS, 960 kr. PI/170 kr i hel (även blandad) låda.

3 kommentarer:

Guran i vinkällaren sa...

Tack för inlägget. Nu är det väl äntligen dags en en leverans till kyliga Luleå för vidare "dissikering"(beställning inskickad direkt!) - om nu privatimporten fungerar!?

Anonym sa...

Mmm älskade Campredon. Måste testa -10an. Bra nivå på övrigt i höstlådan eller?

P.

Finare Vinare sa...

Pepière -10 är härlig , Ciste -08 likaså, Tombé du Ciel -10 återstår att smaka men vi kan precis tänka oss hur gott det är, litet frågetecken för Fine Amor -09 som sagt, och L'Indigène -08 är minst lika gott som 07an.
Och så en Campredon i toppform.

Hög nivå, eller ska vi säga toppat lag...