tisdag, oktober 11, 2011

Autour d'Un Verre, Paris


Det är fortfarande första kvällen i Paris, så det är skönt att ha sina vattenhål på bara ett par kvarters avstånd. Lilla rue de Trévise är en typiskt trång liten gata vid gränsen mellan 8:e och 9:e, där det förmodligen inte är tokdyrt att etablera sig. Åtminstone lyckas Autour d'Un Verre hålla hela verksamheten, inklusive priserna, på en väldigt sympatisk och opretentiös nivå.Här kommer alla viner från små hantverkare på "naturvinsscenen". Beaujolais förstås, Roussillon, Loire och rent obskyra appellationer. Arty rebeller, obstinata AOC-vägrare och så en Gevrey-Chambertin för balansens skull. Det är kul att kunna välja bland namn som Jean Foillard, Georges Descombes, Thierry Puzelat, Philippe Pacalet, Montanet-Thoden, Casot de Mailloles och en massa andra som vi ännu inte haft chansen att bekanta oss med. Glasvinerna - fyra vita, fyra röda - ligger alla på €5. Det som inte serveras på glas hittar man på svarta tavlan:


Autour d'Un Verre har inget formellt tillstånd att servera vin utan mat, så i praktiken blir det mer av en restaurang än en vinbar, även om det säkert funkar att slinka in på ett glas. Med ett matlagningsutrymme på två gånger två meter är det ganska imponerande att kunna erbjuda sju olika förrätter, fem varmrätter och tre efterrätter, ostarna onämnda! 
För en formule entrée et plat får man betala ynka €22. Plus €4 om man är sugen på en stadig entrecôte, och det är man.


När det gäller vitt till apéritif och förrätt lämnar vi över styret till servitören. Han rekommenderar en chardonnay från Conques, uppe i bergstrakterna norr om Languedoc. Vinets upphovsman, Patrick Rols, lämnade ett säkert jobb som bidragsgivare på jordbruks-departementet för att köpa sex hektar brant vinmark i ett urgammalt odlingsområde som i princip övergivits efter phylloxeran. Paret som sålde marken antydde att han var tokig - knasigare folk fanns nog inte ens på psyket i centralorten Rodez.


2010 L'Amusette ser nästan oroväckande "naturligt" ut och visst finns den oxidativa, bokna äppeltonen där i doften. Men - smaken är faktiskt riktigt bra, med rik frukt och en frisk och stadig citrussyra som berättar om svala nätter i bergen. En antydan till tanniner beror på en kortare samvaro med skalen, och visst finns en läskande mineralitet som ger vinet en distinkt personlighet. När förrätterna kommer på bordet trillar allt på plats. Det här sitter som en smäck till både ceviche på torskrygg och till kallrökt lax med dillsås (€5 glaset).Vi beställde som sagt entrecôten och velar lite mellan några olika beaujolaiser. Visst vore det kul att dricka Jean Foillards toppcuvée Morgon Côte du Py "3,14" - men minst lika kul att bekanta sig med ännu en i gänget toppodlare av beaujolais crus. Georges Descombes får det bli, en Morgon-nollnia från gamla stockar bör ju knappast vara något stolpskott för €28. Det här är ett fylligt vin med mogen mörk körsbärsfrukt, mörk och jordig, lite åt Gevrey-hållet. Med gott om tanniner och ovanligt stor kropp för ett gamay-vin visar det sig vara som klippt och skuret till tre hekto prima ribba från det välrenommerade köttområdet Aubrac i södra Auvergne.
Det här är ett ställe där man gärna sitter kvar och värmer sig i den höga och väldigt franska samtalstemperaturen. Förutom oss noterar vi bara ett bord med utbölingar - resten är locals. Utanför fönstret ser vi en hundra meter lång kö till Théatre du Trevise som ligger alldeles bredvid. Förmodligen trillar det in en del teaterbesökare framåt nattkröken. När vi går tackar de rara hipster-ungdomarna vid bordet bredvid för sällskapet. Ja kära nån, vilket gemyt!


Ceviche de Dos de Cabillard

Saumon Fumé à la Crème d'Aneth


Entrecôte d'Aubrac

2 kommentarer:

Mats L sa...

Ser trevligt ut. Får se om jag kan få med mitt sällskap dit ikväll istället för den bedagade prettorestaurangen i St Germain de valt istället. Kanske ett litet glas efteråt istället. Kommer det fler Parisupplevelser?

Finare Vinare sa...

Mmm, trevligt indeed!

Vi hann också med att dinera på La Coupole och Bistro Les Papilles samt en söndagslunch på Le Verre Volée.

För att undgå att göra någon besviken så ska vi låta bli att ställa ut löften, men... det är inte alls otänkbart att det kommer fler rapporter ;-)