söndag, oktober 16, 2011

Le Verre Volé, Paris


På söndagen, när de flesta butiker i Paris har stängt, är det perfekt att flanera utmed drygt fyra kilometer långa Canal Saint-Martin. Och var man än väljer att ta vägen i vinets huvudstad nummer ett, så visst hittar man en hygglig representant för den klockrena kombon cavist och bistro. Le Verre Volé kvalar in bland de bästa naturliga vattenhålen. Det enda som saknas är en bardisk, om man är sugen på ståhäng. Som så ofta gäller serveringstillståndet endast i samband med mat.Bägge sidoväggarna i rummet är täckta av hyllor fulla med vin att köpa med sig eller dricka till maten mot en korkavgift på €6. Dessutom finns fyra vita och fyra röda på glas för €5. Vinerna kommer uteslutande från den franska naturvinsscenen med några gästspelare från Italien och Grekland. Det är the usual suspects: Marcel Lapierre, Jean Foillard, Overnoy-Houillon, Didier Barral, Casot de Mailloles, Antoine Arena, Clos du Tue-Boeuf, Château Le Puy och en massa annat. Inte minst finns ett bra urval av champagne.


Som dagens rätt kan man välja mellan fisk och kött (€18-19). De stående rätterna på menyn hör annars hemma i korv- och chark-avdelningen, som boudin (blodkorv), andouillette (inälvskorv), saucisson d'auvergne (arvernerkorv) och klassisk lantpaté, förstås.
Här finns inga turister idag, bara fransoser i olika åldrar, och så vi. Servisen är ung och lagom nördig, stämningen är avslappnat söndagsloj och skön.Uppe på en av hyllorna ser vi Alexandre Bains läckra Pouilly-Fumé, och är nära att fega ur och begå en "favorit i repris" från i torsdags. Men så besinnar vi oss, hämtar mod och väljer istället ett obekant vitt. Muscadet är ju gott, men hur smakar egentligen melon de bourgogne när den kommer från... tja, Bourgogne? Det kan inte finnas särskilt många stockar i regionen, eftersom allmän upprotning beordrades redan i början av 1700-talet. Detta exempel kommer från Vézelay, på ungefär lika avstånd från Beaune, Sancerre och Chablis. Appellationen blir ödmjukast möjliga: Bourgogne Grand Ordinaire. Det smakar ungefär som en bra muscadet fast utan sjöskummet, med burgundisk kalkstenssyra istället. Välbalanserat, enkelt och drickvänligt.Fiskrätten är halstrad guldbraxen - havsfisk alltså, av en typ vi inte har i norden. Lätt som en plätt och gott med favabönorna, rädisorna och örterna, i stort sett utan fett på tallriken. Det ugnsbakade äpplet med färskost, honung och nötter är också klockrent i all sin enkelhet, ett bra uppslag till köket därhemma. När vi lämnar den här charmiga bistron är det med lätta steg och en duett Bain & Barral i påsen.Filet de Dorade de ligne du Pays-Basque, haricots maïs, petits radis et salade d'herbes

Pommes au four, fromage blanc, miel et noix


ps. Kameran i iPhone 4... nja, vi får hoppas att nya versionen är bättre.

8 kommentarer:

Vintankar sa...

Hej!
Härliga reportage. Trots att jag är 60+ ska jag för första gången tillbringa en helg i Paris (om ca en månad). Jag är tacksam för varje reportage du lämnar, så jag får lite fotspår att vandra i.
Har du något tips på centralt beläget hotell som är hyggligt utan att vara svindyrt?
Bilderna är faktiskt helt OK!!

JC

Finare Vinare sa...

Du har en skön resa på G...

På rue Pierre Sémard (9e) finns tre ställen med samma ägare. Hôtel Du Pré, Relais du Pré och Residence du Pré. Vi bodde på sistnämnda, de tar €112 för ett dubbelrum och såväl rummet som frukosten är utmärkt.

Kvarteren är gemytliga på ett vardagligt vis. Vivant, Autour d'Un Verre och lilla cavisten Vin de Julien ligger inom några hundra meter och det är inte särskilt långt att gå till Verre Volé heller. Närmsta Métro är Poissonière.

Finare Vinare sa...

Oj, du skulle sett bilderna som inte kom med! Oskärpa mest hela tiden, nästan omöjligt att plåta detaljer... ingen bildstabilisering här. Ge oss en hederlig Canon, och påminn oss gärna om att ladda batteriet ;-)

Kayaker sa...

Om ett suveränt Bed&Breakfast kan vara ett alternativ så driver Renate och Jan ett av de bästa du kan hitta överhuvudtaget.
http://www.terrasserimbaud.com/
Hälsa Renate från mig om ni väljer det!

Vintankar sa...

FV
Tack för förslagen. Vi ger oss ut på Internet och letar.
Kayaker.
B&B är noterat för framtida behov.
Tack!

JC

Anonym sa...

Trevligt ställe, var där i jan, åt boudin och drack lapierre. Servicen var väl inte den bästa, men man kan ju som bekant inte vänta sig för mkt av fransmän..

Martin C.

Tobias sa...

Lustigt, vi var där samma datum på kvällen och det skulle kunna vara min arm i röd t-shirt som skymtar på en av bilderna. Minns du om ni hade en barnvagn bredvid?

Hälsn
Tobias

Joakim Nilsson sa...

Verkligen ett kanonställe, kan inte mer än att hålla med om allt i artikeln!