onsdag, oktober 05, 2011

2008 Braida Il Bacialé


Vi vet inte hur det är för er, men hemma hos oss har Braida blivit alltför bortglömda med tiden. Lite orättvist, särskilt som Il Monello varit en pasta- och pizza-favorit förr om åren, och deras viner brukar framkalla väldigt positiva intryck närhelst de dyker upp i vår väg (ja, även blint).

Förmodligen har det att göra med att vår förbrukning av barbera sjunkit betänkligt, och samma sak gäller viner från modernt orienterade piemonte-producenter. Det gäller bara att inte göra princip av avhållsamheten, för som bekant: it's not what you do, it's the way that you do it. Braida är braiga. Inte minst deras vardagsviner.

2008 Braida Il Bacialé Monferrato Rosso har en tilltalande nos med goda, renfruktiga aromer där det är lätt att plocka druvor ur korgen. Mörk körsbärspastill (barbera), svarta vinbär med en udd blyerts (cabernet), röda vinbär, plommon och korint (merlot) och andra röda bär (pinot nero). Allt mot en milt fatpräglad fond av lakrits, stensöta, vanilj och bittermandel.

I munnen ett friskt ungt vin där barberans lingonsyror balanserar snyggt mot övriga komponenter. Frukten är ganska tät utan att förfalla till överextraktion, och faten håller sig föredömligt i bakgrunden. Här finns en skön kombo av polerad munkänsla och utmärkt bett som gör sig fint i matsammanhang. Till kvällens tortellini med parmesan, några skivor prosciutto och en tomat- och mozzarella-sallad sitter det som en smäck. Allt som allt ett välmakat mainstream-vin som inte blir opersonligt, och som lär vinna på ett par års lagring. 2008 verkar vara toppen för barbera!

Vinunic via SB, 149 kr. Superiore, €11,40.

2 kommentarer:

Italienska viner sa...

Sant, Braida hamnar i bakvattnet. Vinerna känns ibland nästan lite desperata med sina underliga blandningar och nyhyvlade ekfat. Bologna verkar inte ha något intresse av att hänga på terroir-tåget utan befäster sin position som modern fyrbåk.

2008 och 2006 verkar vara sublima barberaår. Fast i Il Bacialé snackar vi väl 60% barbera så det är ju förstås lite utspätt.

/Patrik

Fredrik sa...

Kan bara hålla med om 2008 som ett toppenår för Barbera. Avnjöt Maria Teresas 08 San Lorenzo och det var den bästa Barbera som nånsin passerat gomseglet. Dra åt skogen-gott.