fredag, juli 08, 2011

Sommarläsning: Vinosapien i Jura


"Jura – Juni 2011.

Sista stoppet innan Autobahn väntar, med förhoppning om en snabb hemtransport efteråt. Men först ska det jagas Vin Jaune. Tycker man om att gnaga comté och gruyère, då är det gula vinet från Jura kanske den mest kompletta vinkompisen. En sagolik kombination.

Men vad är egentligen Vin Jaune för något? Endast druvsorten savagnin är tillåten, och druvorna ska plockas redigt mogna. Vinet måste lagras minst sex år på fat, och faten ska inte toppas upp (ouillage). Under de första åren bildas ett jästlager i faten (detta lyckas inte alltid ) och lägger sig som en skyddande hinna över vinet. Jästlagret kallas voile på franska och kan jämföras med det flor som uppträder i vissa sherry-typer. Detta lager skyddar åtminstone delvis vinet från oxidation, men oxidation är ändå en självklarhet för Vin Jaune. De ska vara oxiderade, så är det bara. När det är dags att buteljera görs det på en speciell flaska, Clavelin, som innehåller 62 cl. Denna udda volym är vad som anses vara kvar av en ursprunglig liter efter sex år på fat. Och eftersom vinet har utsatts för syre och är starkt oxiderat, är det mer eller mindre odödligt. Även när flaskan öppnats.


Är det något gott då? Ja, är man känslig för oxidation i vin, så kanske man ska leta efter något annat. Men går man igång på nötighet, torkad frukt, knäck, tång och torv - allt paketerat med en fräsande syra och en knäckande briljant längd - då ska definitivt hänga med i jakten. Vin Jaune är inget dessertvin, utan ett fantastiskt kontemplationsvin.

Nu är inte Vin Jaune det enda drickbara som framställs i Jura. Det görs även normala viner på druvsorterna chardonnay, savagnin, pinot noir, poulsard/ploussard och trousseau. Oftast handlar det om endruveviner, men ibland görs även blandningar. Tidigare var de vita nästan uteslutande oxidativa, men allt fler hantverkare väljer att göra sina vitingar (speciellt chardonnay) friskare och renare. De röda är oftast lätta, okomplicerade och exemplariskt druvrena. Tycker man om lätta nebbiolo-viner, då kan Trousseau från Jura fungera. Härligt nafsande tanniner!

En stor andel hantverkare kör naturligt i möjligaste mån. De jag valt att besöka svavlar sparsamt i samband med buteljering. En Jura-stjärna som Overnoy/Houillon faller därmed bort. Jag besökte dem vid förra Jurabesöket, och plockade med lite grejer hem. Tyvärr är vinerna ruggigt känsliga och "kräver" konstant svalka (under 14 grader).

Arbois är centralorten för oss vintokar. Här finns ett antal producenter representerade, och de har tacknämligt nog söndagsöppna butiker i byn. Om man som jag anländer en söndagseftermiddag kan man bocka av ett antal besök (Rolet, de la Pinte och Tissot) på studs.


Bénédicte et Stéphane Tissot (Montigny-les-Arsures, butik i Arbois)
En gammal favorit som numera är hyfsat representerad i Sverige. Butiken är - som kan förvänta sig - välsorterad, och det är bara att köra igång. Här finns gott om chardonnay-viner, alla gjorda utan oxidationskänsla, och de flesta är vingårdsspecifika. Av dessa är det hans nya Sursis 2009 (19€) den som sjunger sig rakt in i vår källare. Tyvärr är inte Mailloche 2009 buteljerad än, annars hade Sursis garanterat fått sällskap.
Bland de röda finns det en ren och fin Pinot Noir 2005 (15€) som kommer att fungera utmärkt som trevlig sommardricka. Annars är det endast hans Trousseau Singulier som sticker ut. Att testa Vin Jaune här är skoj. Det finns tre olika varianter. En "normal" och två vingårdsvarianter (Les Bruyères och En Spois). Alla tre är lagrade på olika typer av fat (whisky och sherry) - och därmed väldigt olika till sin karaktär. För mig gäller Les Bruyères 2004 (45€).

Jacques Puffeney (Montigny-les-Arsures)
Det är alltid roligt att kliva ner i Puffeneys lilla källare. Mitt bland faten har han även sitt spontana provningsrum. Där står alltid ett gäng olika årgångar av hans legendariska Vin Jaune som bara väntar på att provas. Men innan vi kommer dit gäller det att spotta sig igenom hans andra fina viner.
Och som vanligt i pinot-land börjar man de röda. Rena endruve-viner där framförallt trousseau är det som kittlar. Priserna är mycket vettiga (10-15€). Bland de vita faller jag främst för Cuvée Sacha (savagnin och chardonnay) i en icke-oxidativ stil. En redigt oxiderad savagnin finns också för den hugade, men skälet till att jag tagit mig till Puffeney är hans Vin Jaune. Samtliga kostar runt 30€ och de årgångar som finns till försäljning är 2002, 2003 och 2004. Både 2002 och 2004 är härliga skapelser - och att dessutom få möjligheten att som avslutning smaka en 96:a gör inte livet tristare. Den spottas inte.

Philippe Bornard (Pupillin)
En fransk ex-rockmusiker som tagit över familjens egendom (låter som ett klokt karriärbyte). Jag träffade på Bornard i våras när jag besökte Caves Augé i Paris. Hade aldrig hört talas om honom tidigare, men vinerna imponerade även i konkurrens med Jura-storheter som Tissot, Ganevat och Overnoy/Houillon. Måste besökas, med andra ord. Han håller till i poulsard-byn Pupillin, och fokus ligger därför på hans många viner av den druvsorten. Prisläget är även här sympatiskt (10-15€). Vinerna uppvisar en lättsam fruktighet och ruggig drickbarhet. Inget som man vill ligga länge på, utan gjorda för snabb konsumtion (1-3 år). Skitskojiga viner, och ett namn att lägga på minnet.

Les Dolomies (Passenans)
Ofta, när jag återkommer till en region, brukar jag fråga folk jag besöker om stigande stjärnor. Både hos Tissot och Bornard dök namnet Céline Gormally upp. Nyfikenheten tog naturligtvis tag i mig, och jag fixade därför till ett besök.
Céline och hennes man Steve kör gemensamt det nystartade (2008 är första årgången) Les Dolomies. Det här är en småskalig egendom, med endast tre viner till försäljning: en mineralig och spänstigt ren chardonnay, en pigg och likaledes ren pinot noir och slutligen en förträffligt karaktärsfull trousseau. Man förstår hur tufft det är att dra igång en verksamhet som detta. 2010 expanderade man med en hektar (till tre), bara för att se skörden bli en liten rännil mot förväntat. Samtliga fatprov från 2010 imponerar, framförallt den nya Chardonnay les Boutonniers. Av naturliga skäl finns det ingen Vin Jaune att uppbåda här, men makarna vill själklart framställa Vin Jaune så snart det bara är möjligt. Ska bli spännande att följa lilla Dolomies färd framåt. Potential finns.

Domaine Macle (Château-Chalon)
Om Dolomies är en nykomling i Jura, kan man inte säga detsamma om Domaine Macle. Ska man leta efter bra Château-Chalon då är första stoppet definitivt hos familjen Macle. Château-Chalon är Vin Jaune, fast med en egen appellation. Lite hårdare reglerat och med en annorlunda jordmån.
Hos Macle gör man viner som man alltid gjort, med andra ord oxidativt. Deras enkla Côtes du Jura är ett fullständigt lysande vin om man går igång på oxidativa toner. Nästan som en liten Vin Jaune - ångrar faktiskt att jag inte köpte några sådana. Priset ligger på löjligt låga 12€, ibland är man inte så lite puckad… men det är för deras storslagna Château-Chalon jag kommit hit. Den är absolut värd den omväg man får ta för att komma till den lilla klippbyn. Det här är stora viner. Stora viner, och långliggare. Etiketten säger "Longue Garde" bara för att tydliggöra vad som finns i flaskan. Pris 37€. Läs mer om ett besök hos Macle.

Generella reflektioner:
De röda vinerna blir allt bättre för varje gång jag kommer hit - mer frukt och tydligare struktur. Det blir allt vanligare med chardonnay à la bourguignonne. Fathanteringen är finessrik (nästan uteslutande gamla fat - nya är på tok för stor investering). Prisläget är ytterst attraktivt, och man får ruggigt personliga viner för slantarna. Naturen är vacker, och det är skoj att se vin- och veteodlingar bredvid varandra. Så som det alltid sett ut, enligt odlarna. Här finns ett starkt fokus på naturliga viner, och en bra variation mellan större producenter och småskaliga hantverkare. De flesta med klockren kvalitativ inriktning. Och slutligen - Vin Jaune är härlig nektar!

Med denna post tackar jag för att jag fått möjligheten att breda ut mig hos FinareVinare.”

Text: Vinosapien. Bilder: Vinosapien, Domaine Tissot och FV.

6 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Tack för den här tiden, Vinosapien. Snyft, nu får vi skriva själva... ;-)

Nej men allvarligt: vilket stiligt referensmaterial inför kommande vinresor. Och vilken inspiration att jaga rätt på sånt som går att hitta i Danmark eller på nätet. BB Vinimport, Petillant/Skål och Winewise/Terroiristen ligger nära till hands för safari-besök...

Kära läsare. Är det önskvärt med fler interaktioner av det här slaget?

Vintankar sa...

Det finns bara ett svar, nästan så att frågan är retorisk.
Men för säkerhetsskull: JAAAA.

Ett fantastiskt referens material att ha och gå tillbaka till.
Nya kunskaper har jag fått, inspiration till resor och som sagt något att jämföra med.

Fortsätt så!!

Tänk om det hade funnits något liknande om Baux de Provence, där jag cyklade i förra veckan.

JC

Anonym sa...

Mycket intressant läsning - tack vinosapien!

Gärna mer av detta slaget FV

-Martin-

Gunnar sa...

Absolut! Inspiration och fakta från seriös källa (trebetygare har jag för mig ni nämnt tidigare) läser vi gärna mer av även fortsättningsvis. Suveränt!

Red Scream sa...

Tack Vinosapien! Och kul att Chateau-Chalon kom upp, det är ett vin som kom upp på min radar för inte allt för länge sedan. Mycket trevligt!

Moritz sa...

Gärna mer av sånt här, ja. Mycket givande och intressant semesterläsning. Tack!