måndag, juli 18, 2011

2005 Anzivino Gattinara


Vilken glädje det är att kunna plocka upp något hittills oprövat som inte kostar skjortan men ändå levererar all önskvärd njutning och lite till. Så är det med den här förtjusande nordpiemontesaren.

2005 Anzivino Gattinara DOCG har en ljus, vacker och och komplex doft med viss utveckling och ljuvliga övertoner. Vi nosar upp bittermandel, röda körsbär, läder, rosor, menthol och bakkryddor. En ljus rostning skulle man absolut kunna tänka sig, om det nu inte vore så att vinet helt och hållet är uppfostrat i stora botti. Det är nog mineralerna som ger buketten dess je ne sais quoi, och den vecklar ut sig på ett underbart sätt.

Som så ofta är det smaken som bekräftar vinets storhet - och storhet är faktiskt inget överord. I det här fallet är upplevelsen i munnen smått viskös och oerhört behagligt balanserad. En mogen, vitvinslik syra spelar jämnt med rika aromer, lagom läskpapperstorra tanniner och en lång, mentholfrisk och havssalt avslutning som för tankarna till färska skaldjur. Mognaden är lagom framskriden, och det hela kokar ner till ett riktigt elegant uttryck med klockren drickbarhet och skyhög njutningsfaktor. Som vi ser saken smakar denna medelfylliga nebba allra bäst nu och inom de närmaste åren.

Så kommer vi till priset. Winewise/Terroiristen säljer för 135 DKK, med direktleverans till svenska kunder om man så vill. Vi köper definitivt igen.

Tidigare förtjänstfullt och inspirerande bloggat här.

5 kommentarer:

Italienska viner sa...

Kul att ni också gillade. Av er inköpslista att döma har ni många trevliga bekantskaper att knyta framöver.
Gattinara snubblar man ju inte över så ofta men skulle man råka komma över Antoniolos Osso San Grato 2006 eller San Francesco 2006 ska man absolut hugga. Anzivino gör även en Coste della Sesia Nebbiolo i sforzato-stil som skulle vara kul att testa.

/Patrik

rs sa...

Jag har vid ett par tillfällen läst om Enzo Bogliettis viner här i bloggen, senast ur Vinosapiens vinsemester - Barolo. Finns denne producents viner att få tag på i Danmark, eller hur får man tag på dessa? Har mejlat producenten men inte fått något svar. Tänkte om någon här vet.

Italienska viner sa...

rs - I Tyskland finns Bogliettis grejer lite varstans - t ex belvini.de eller c-und-d.de. I Danmark har jag faktiskt inte sett till dem.

/Patrik

rs sa...

Åh, tack så mycket Patrik. Ska kolla absolut kollas upp.

rs sa...

Kolla kolla. Oj, det blev galet där.