fredag, juli 01, 2011

2007 Alain Voge Saint-Joseph Les Vinsonnes


Domaine Alain Voge har en plats säkrad i våra vinhjärtan. Egendomen befinner sig sedan några år i en balanserad omvälvningsfas. Alain själv är på väg att dra sig tillbaks, medan den skicklige vinmakaren Albert Mazoyeres (med förflutet hos Chapoutier) får allt större spelrum. Vägen bär nu åt det biodynamiska hållet. Vingårdarna i Saint-Péray är först ut att konverteras, sedan något år tillbaks.

2005 var den första årgången för egendomens AOC Saint-Josèph. Druvmaterialet kommer från gamla vingårdar i Glun strax norr om Châteaubourg, alltså precis norr om gränsen mellan appellationerna Cornas och Saint-Josèph. Druvorna handskördas förstås, avstjälkas sedan helt och får en cuvaison om tre veckor med traditionell pigeage. Uppfostran sker under femton månader i gamla fat.

2007 Domaine Alain Voge Saint-Josèph Les Vinsonnes är mörkt och ganska tätt i färgen. Doften är fet, likt en svart matjord full med daggmaskar. Dessutom får vi druvtypiska finska tjärpastiller, salmiak och friska mörka skogsbär som blåbär och björnbär - men ingen sylt alls.

Smaken är mjuk och påtagligt silkig i munkänslan, med friska syror. Frukten är oväntat rik och glädjande ren och fokuserad i aromerna - klart mer generös än exempelvis Graillots nollsjua. Den goda intensiteten får understöd av fet lakrits och en lätt kryddig mineralton, men varken fat eller alkohol visar upp sina fula nunor. Längden är väl ganska så måttlig, men vinet uppmuntrar istället till nya sköna klunkar. Dricks bäst svalt.

Vi gillar verkligen vad vi får. Det är skolboks-syrah, det är klart givande och det är harmoniskt redan ikväll. Ett klockrent drick-nu-vin ämnat för den pågående sommaren och nästa. Släpptes i mitten av maj, men tycks ha kommit bort bland andra viner. Finns fortfarande kvar i hyggliga kvantiteter, och försvarar sitt pris utan problem.

PrimeWine via SB, 239 kr.

Inga kommentarer: