måndag, juli 18, 2011

2009 Olivier Merlin Moulin-à-VentI februari 2010 fick vi tillfälle att träffa Olivier och Corinne Merlin på Moestues Vinfeber. Ytterst sympatiska människor, och trevliga viner - både de vita och de röda. Efter utbildning på Lycee Viticole i Beaune, och praktik i Jura och Napa, startade paret sin egendom i La Roche Vineuse 1987. Sakta men säkert har de utvidgat sina vingårdsarealer i Maconnais och sommaren 2006 adderade man 1,5 hektar i Moulin-à-Vent. Det är därifrån kvällens vin kommer.

2009 Olivier Merlin Moulin-à-Vent har en mörkt blåröd färg och en doft som först är sträng, stenig och kärnig. En lätt vresig karaktär av blyerts, kulspetsbläck, svarta vinbär och mörka körsbär. Det finns en pinotlik, smått reduktiv sumpighet som för tankarna till använda fat, men inga som helst godistoner. Respektingivande, och fritt från inställsamhet. Långsamt öppnas det upp sötare stråk av björnbär och jordgubbar.

I munnen har vi ett stadigt, välstrukturerat vin med bra stoppning i tajt åtdragen korsett. Aningen bläckigt likt en ung bordeaux och pepprigt som en syrah, och betydligt mer tanninrikt än beaujolais brukar vara, men inte ekbittert. Vinet bjuder strålande motstånd till vår pyttipanna, men efter maten mjuknar smaken en smula så att vi kan suga på god frukt och mineraler.

Det här är seriösa doningar snarare än charmtroll. Uppenbarligen ett vin för lagring, men också njutbart idag för den som uppskattar lite tuffare tag i sin beaujolais.

Otto Suenson, 160 DKK/182 SEK

Inga kommentarer: