torsdag, juni 16, 2011

Hervé Tucki presenterar La Chablisienne


När VM i grenen "vinkooperativ" går av stapeln kan man egentligen bara tänka sig två finalister. Den ena är Produttori del Barbaresco och den andra måste vara La Chablisienne. Ett hedersomnämnande bör också gå till Wzg Mayschoss-Altenahr, som faktiskt är världens allra första odlarkollektiv - grundat 1868 och still going strong.

Dagens lunch tillbringade vi med den livlige och entusiastiske företrädaren för La Chablisienne - Hervé Tucki. En blåögd fransos med underbart hemkokt engelska som han flera gånger bad om ursäkt för, helt i onödan. Hervé har gått i sin fars fotspår med den äran, pappa var nämligen innehavare av precis samma jobb fram till 1995. Vi gör det lätt för oss och dumpar provningsnotaterna utan krusiduller.

NV Cave de Bailly Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs
Äppligt, rent och friskt med mjuk mousse. Snygg och champagnelik apéritif utan anmärkningar (men inte från Chablisienne, alltså)
BS, 135 kr.

2009 Petit Chablis "Pas si petit"
Omedelbar doft med ylle och örter. Återhållsamt äpplig frukt med lätt kartiga toner. Frisk, stram, ganska rik smak i lite enklare stil med citrus-syror och äppelkartighet. Viss intensitet och längd. I det varma året lite generösare än sin modesta appellation. Fasta sortimentet, 109 kr. (85)

2007 Chablis Cuvée LC "La Sereine"
Snygg doft med viss utveckling och diskret mogen frukt. Fin citrus med en liten tulo/honungston. Havssand och tång, kittlande mineraler. Bra syror i en elegant och välproportionerad kropp, måttlig skala men god längd. Fin drickbarhet nu. BS, 149 kr. (87)

2006 Chablis Vieilles Vignes "Les Vénérables"
Rik doft med fetare gulfrukt och integrerad fatkaraktär. Lemon zest och gul persika, hög druvmognad med en anstrykning av honung. Fin utveckling i flaskan med början till knäck och nötter. Rätt så fyllig smak med viskös textur och infattade syror åt det lite lägre hållet. Rikliga aromer, behaglig värme och god bredd i avslutningen. Expansivt och givande vin med associationer till Côte-de-Beaune.
Skönt att dricka på egen hand, eller kanske med grillad fisk.
Det här ser vi gärna igen. BS, 179 kr. (88-89)



2008 Chablis 1er Cru "La Singulière"
Ung doft med sten och blomma, fin örtighet och flintrök - bra transparens för terroir. Riktigt slank och elegant uppvisning i munnen med föredömligt fokus i syrorna. Bra intensitet och en lång, underbar finish. Gott redan nu om man så vill, men också extremt lovande inför framtiden. Konsistent med två tidigare intryck - det här missar vi icke att lägga undan. En höjdare som numera återfinns i det fasta sortimentet, 159 kr. (90+)

2006 Chablis 1er Cru "La Singulière"
Återhållsam doft med gula aromer av citrus och äpple, antydan till fetma. Mer av stenar kommer tydligt efterhand. Småfet smak med lägre syror och ganska rik frukt, men i avslutningen tippar balansen över åt det alkoholvarma. I nuläget lite anonymt, den förra nollsexan var mycket roligare. (87)

2004 Chablis 1er Cru "La Singulière"
Perfekt färgnyans, fin lyster och viskositet i glaset. Ytterst läcker nos med gräddiga/krämiga drag och diskret fatkaraktär med antydan till nötter och smör. Komplex och fängslande mineralitet med dragningar åt det exotiska och animaliska. Rik, välbalanserad och harmonisk smak med bra fräschör och vänlig syrastruktur. Riktigt gott och behagfullt vin, även om doften lovade lite mer än smaken kunde uppfylla. Dricks nog bäst nu. (90)

1991 Chablis 1er Cru "La Singulière"
Gul färg. Klassisk mognad i doften. Citronolja, barrträd, späntved, sten och stål. Associationer till firne som i äldre rieslingviner. Mycket elegant smak med frilagd syrastruktur och stenig/stålig mineral-karaktär. Knivskarpt fokus och suverän längd. Det är i munnen vinet glänser, framförallt till torskryggen med smörsås visar det verkligen framfötterna. Fin upplevelse med imponerande hållbarhet. Kan nog leva några år till, nota bene serverat från magnumbutelj. (91) med bonus för erfarenheten.



2004 Chablis 1er Cru Vaulorent
Ljust halmgul med gröna reflexer. Örtig, flintrökig och stålig doft med grön aromprofil och bra höjd. Diskret ek och en gnutta smör. Kraftfull snarare än elegant smak med stadig citrussyra och rejäl längd. Vinet är riktigt lovande men fortfarande i yngsta laget, och bör gärna sparas några år till. Ligger i pipelinen för test på hemmaplan - men nu tycks det vara läge att lagra i stället för att dricka. Hur som helst riktigt bra utväxling för pengarna - inte minst som det mesta av lagringen är avklarad. 1200 flaskor i juni, 199 kr. (90)

2002 Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre
Rikt gul färg. Stor, fet och smörig doft med bokna äpplen, cider och äppelmust. Framskriden, rik och äpplig smak med oxiderade toner. Tyvärr har vinet har tappat stunsen, och det tycks inte bara gälla denna flaska - alltså säkrast att avstå. Synd på bra år och bra läge.
600 flaskor i augusti, 199 kr. (-)


2004 Chablis Grand Cru "Château Grenouilles"
Ljust gröngul nyans. Doften är först lika knuten som en sten. Motvilligt frigör sig grusdamm och mineraltoner, samt en gnutta vit blommighet. Det här tycks fortfarande vara galet ungt! Men i munnen överraskar vinet genom sin relativt öppna och ytterst välbalanserade personlighet, med bra extrakt och kropp, snyggt inbäddad syra och en lång mineraldriven eftersmak. Provningens bästa vin, härligt att dricka, passar utmärkt till ost som comté. 300 flaskor i augusti, 449 kr. (92)

1997 Chablis Grand Cru "Château Grenouilles"
Gröngul färg. Elegant doft med inslag av grus och smörighet över gul citrus med hög fruktmognad. Diskret ylle och fina mineraltoner. Bra utveckling i flaskan med lite terpentin och ved, samt antydan till kemilåda. Bra balans i munnen, adekvat men inte markerad syra. Årgången ger en viss värme och god intensitet i aromerna. Generöst vin med diskret oxidativa drag. Om druvorna hade skördats något tidigare skulle nog balansen ha varit ännu bättre. 300 flaskor i augusti, 479 kr. (89)

Slutligen lockar det att prova nollåttorna från Montée de Tonnerre och Mont de Milieu - båda finns just nu i BS. Årgången är exceptionellt bra, vilket med all tydlighet bevisades när Union des Grands Crus de Chablis var i stan förra vårenLa Singulière och Fourchaume har vi tidigare skrivit om här. En längre utläggning om begreppet "mineralitet" har kooperativet publicerat här.
Intressant läsning!


Importören Vinunic arrangerade provningen på Brasserie Bobonne.

6 kommentarer:

MMM sa...

Hej!

Jag halvsågade Chablisiennes Montmains 2008 för ett tag sen (sluten med enkel syrlighet). Döm om min förvåning när jag provade Philipsons budgetvariant "Les Pierréles" (69.95 DKK) för ett par dagar sen. Ett helt annat vin, med fin mineralitet och en aning rondör. Med detta vill jag bara säga att min observation om Chablisienne var felaktig, och att Philipsons superbudgetchablis är också ett riktigt bra köp.

Finare Vinare sa...

Som vi ser saken erbjuder La Chablisienne i stort sett schyssta chablis-karaktärer och bra utdelning för pengarna. Enstaka stolpskott må vara förlåtna när det mesta faktiskt levererar. Ett knutet vin kan ju ändå komma loss med tiden, men vill man spela safe är 2008 1er Cru La Singulière det givna valet.

Vi har också kikat på Philipsons erbjudande men misstänkte att vinet var i enklaste laget. Kul att höra att så inte var fallet.

Anders Söderström sa...

Vad sägs om Freie Weingärtner Wachau (FWW)som aspirant på titeln "Världens bästa Kooperativ"?

Finare Vinare sa...

Excellent choice, Sir!

Gunnar sa...

...eller varför inte KG St Mikael i Eppan, Sydtyrolen?

Finare Vinare sa...

Aldrig provat. Vingårdarna ser spektakulära ut på bild.
Är vinerna lika spektakulära?

Ett annat bra kooperativ:

http://www.colterenzio.it/