onsdag, november 17, 2010

La Chablisienne 1er Cru 2008: Singulière vs. Fourchaume
La Chablisienne är det ledande kooperativet i Chablis. Rätt imponerande att ta del av siffrorna: 300 odlare brukar 1200 hektar vinmark - en fjärdedel av hela appellationen. Man kunde befara tillrättalagda stordriftsviner och allmänt prestigesnack på hemsidan - istället får vi en längre utläggning om begreppet "mineralitet" - den svårgripbara men härliga upplevelsen av sten i näsa och mun. Det är precis sånt som vi stenskallar gillar!

2008 La Chablisienne Chablis 1er Cru "La Singuliere" har en mycket ljus, gröngul färg. Doften är örtkryddig, med citron, grön sparris och rökiga mineraltoner som lustfyllt kittlar nosen. Upplevelsen i munnen är ung och distinkt - syran spänd som en fiolsträng. Vi njuter av en solid, strukturerad mittsmak som fyller ut med extrakt, mineral och skaltoner för att skapa en stilig båge ut i den tillfredställande långa avslutningen. En elegant, harmonisk och välproportionerad chablis med klockren terroirkänsla. (89)

2008 La Chablisienne Chablis 1er Cru Fourchaume ser ungefär likadant ut, bara något mer färgintensivt. Doften har ett inslag av smör och citron - det blir lemon curd när man blandar. Diskreta honungstoner, vanilj och en aning av bokna gula äpplen. Smaken är större och lenare i munkänslan, samtidigt hårdare i syran med en liten aning av beska (skal eller fat) i slutet. Helheten berättar om lite mognare frukt, med en släng av malolaktisk jäsning och fatlagring för mindre andelar av vinet. Verkligt bra chablis, hur som helst. (90)

Båda vinerna är extremt trevliga att dricka som unga, både till kvällens fiskrätt och på egen hand. Samtidigt lovande för framtiden - årgång 2008 i chablis är verkligen underbar! Vår favorit ikväll blir La Singulière som mindre påverkad av malolaktiska toner och fat, för att ge fritt spelrum åt toner av örter och mineraler. Det här är riktigt schyssta grejor!

La Singulière fick vi som varuprov från importören Vinunic, vinet lanserades nyligen för 159 kr i BS.

Fourchaume köpte vi hos danska Philipson i somras för 99 DKK, nu 149 DKK.

ps. Använd länkarna för ingående beskrivningar från producenten.

3 kommentarer:

Vintresserad sa...

Kul att ni ställde upp dessa mot varandra. Låter som Singulière är givet att prova för alla som gillar klassiskt stenig Chablis, och visst är 2008 ett bra år i de trakterna.

Fredrik sa...

Har du/ni någon erfarenhet av hur Forchaume utvecklas över tiden? Någon tråkig tunnelperiod som man bör undvika? Prime time om säg 5-6 år?

Miguel sa...

Läsningen om La Singuliere får det verkligen att vattnas i munnen, mailar en halv tolv-beställning på en gång!