Vinnördens arbetsväska med såväl litteratur som slattar för extra påtitt.
Novembers nyhetssläpp är ju intressant, för första gången på ett bra tag - men precis som vanligt kommer vinerna i så galet små kvantiteter att hälften redan är slut. Den här konstruerade bristsituationen gör ju att folk handlar enbart för att inte riskera att bli utan, accepterar priser som emellanåt är uppåt väggarna och hinner dessutom inte prova vinerna först. Det är svårt att se varför SB inte skulle kunna dubbla inköps-kvoterna rakt av. Tills det händer kan vi bara konstatera att man inte lyckas tillgodose den svenska marknaden med vad den önskar sig.
Inte konstigt att man till slut vänder sig åt annat håll...
Nå, Tryffelsvinet dominerar bilden med en hel klase röd bourgogne från Camille Giroud, Mastroberardinos riserva i vass version, médoc från Tour de Pez och cahors från Lagrezette, och en ovanligt hyfsad Saint-Joseph från kooperativet i Tain. En hel del av detta dök upp under måndagens nyhetsprovning hos Munskänkarnas stockholmssektion.
Vin nummer 1 är ljust i färgen och totalt charmerande i doften. Fräscha, ljusa aromer av vita päron, vit persika, jasmin och syren över gröna äpplen, med stråk av mandarin och honung. Några örter, färskt källvatten och en lätt rökig mineralkänsla. Precis som doften är smaken absolut klockren för en ung riesling. Fin liten sprits, lätt stenig munkänsla med salivdrivande gröna äpplen. Ingen störande beska eller kartighet. Strålande basversion, så typisk för Keller!
2009 Weingut Keller Riesling Trocken Qba Rheinhessen
Vilken underbar apéritif, och säkert perfekt till sushi. Eller att stänka bakom öronen! Som alternativ till dyrflaskorna på SB (157 kr) kan man välja att handla från Atomwine för 75 DKK, ett pris som ligger helt rätt i en europeisk kontext. Glöm inte att det är vi som är marknaden!
2008 Feudi di Sangregorio "Campanaro" Irpinia IGT
Fiano och greco, jäst och lagrat i ståltank med batonnage. Priset är i dyraste laget för vad som är i flaskan. Vi ska testa den på hemmaplan och se hur det går med mat.
2006 Cambria "Julia's Vineyard" Pinot Noir AVA Santa Maria Valley
2007 Maison Louis Jadot Pommard 1er Cru Epenots
Ni som blir utan behöver inte sörja er fördärvade. Det här är gott, och definitivt värt pengarna, men absolut inte omistligt. Haffa Camille Girouds 2008 Beaune Cent Vignes som tröst.
Vin nummer 5 har en doft som fängslar oss under hela kvällen. Superkomplex och i ständig förändring, med lager på lager av tydligt definierade upplevelser. Naturligtvis är det volatila syror som bär fram allt det goda. Inledningsvis rent galna kvantiteter av lim och lösningsmedel, salubrin, glänsande nickelfrukt, rosenblommiga övertoner, nötter, nougat, ljus choklad, torkade körsbär, russin, trä, fat och så vidare. Lika häftigt som en lyckad amarone! Om nu vinet hade varit lika bra i munnen, så hade vi varit eld och lågor. Men tyvärr är tanninerna rätt kantiga och smakkomponenterna spretar åt olika håll. Vinet bör ändå vara värt att satsa på för den som gillar amarone. Kanske kan en vällagrad parmigiano - eller en grillad entrecôte - styra upp sakerna så att man inte tänker på den lilla disharmonin?
2005 Tommaso Bussola "T.B." Valpolicella Classico Superiore DOC
2006 Tenuta Sant' Antonio "La Bandina" Valpolicella Superiore DOC
2005 Château Lagrezette Malbec AOC Cahors
Rekommenderas alla som gillar tanninrika doningar, exempelvis madiran, aglianico, bandol och bordeaux. Vi lägger undan någon flaska och ser fram emot mer av de stalliga mognadstonerna som Lagrezette har för vana att utveckla. Utmärkt pris/prestanda-förhållande.
Vin nummer 8 har en volatil, storslagen och komplex doft i en stil som förenar traditionella botti med små ekfat. Lim och lösningsmedel, supertalienska bittermandelstoner och körsbärskärnor, blommande syren, röda körsbärsnickel, slånbär, nötter och läder. Ljus choklad, russin, tobak och blyertsmineraler. Smaken är stor och tuff med hög syra som snart följs av pang-på-tanniner med ungdomlig kärvhet och aningen bråkig alkohol (14,5%) i den långa smaken. Fortfarande tokungt, men extremt lovande för framtiden, alltså ryggläge i fem-sex år.
2004 Mastroberardino Taurasi Radici Riserva DOCG
Obs: varning för flaskvariation och flera korkdefekter! Handla på egen risk...
2005 Château Tour de Pez Saint-Estèphe Cru Bourgeois
Och vi lär nog inte följa upp hur det förhåller sig med den saken. För övrigt hittar vi Parker på 80-83. Relativt dyrt för en Cru Bourgeois också. Kolla in Gute Weines sortiment av nollfemmor mellan €15 och €30, där finns mer av bordeaux-charm.
2007 Ridge Santa Cruz Mountains Estate California
En lång sval växtsäsong, skördat innan full fenolisk mognad. 58% cab, 42% merlot, 13,7% alkohol. 17 månader i amerikanska ekfat varav 42% nya, resten mellan ett och fyra år gamla. Schysst prisnivå som har legat stilla länge.
Vin nummer 11 öppnar med finaste fjäsk av ljus gräddkola. Den oblygt charmiga doften förenar blå blommor och röda och mörka pinottoner i rena, ljuvliga drag. Här finns behagfull fruktkropp och struktur att balansera syrorna med. Här finns sensuella smekningar av silkeslena tanniner. Här finns den finaste ört, men utan kärvhet. Här finns muskot och bark, men ingen ekbeska. Här finns en längd som är alldeles exceptionell. Kvällens största vinupplevelse är en elegant ballerina i sammanhanget. Det gör inte det minsta ont att dricka det här vinet idag - snarare är njutningen redan närmast fullständig, vilket förstås är livsfarligt för karaktären - men klarar man av att vänta bör det vara mödan värt.
2008 Maison Camille Giroud Corton Le Rognet Grand Cru
Även här måste man säga att Camille Giroud och Tryffelsvinet lyckas leverera mycket bourgogne för slantarna. Gäller även de lite enklare varianterna, särskilt Beaune Cent Vignes, men även Gevrey-Chambertin Les Crais.
Vin nummer 12 har en vidöppen, volatil, lätt botrytiserad doft av lösningsmedel och portvin. Vi möts av russin, honung, nötter och choklad samt en hel del bittermandelslika toner från nya ekfat och appassimento. Frukten liknar mest mogna blå plommon, halvvägs till katrinplommon. Doftintrycket är häftigt men lite spretigt. Smaken är fint syrlig och superrik i frukten, likt en studentblandning av russin, nötter, plommon och choklad. Visköst sammetslen i munkänslan och överraskande harmonisk trots hög alkohol. Spännande mix av supertraditionell och semi-modern amarone, med tydliga portvinsvibbar. Perfekt att njuta i slutet av en middag - och det redan i år. Så gott!
2005 Tommaso Bussola "T.B" Amarone della Valpolicella Classico DOCG
"T.B" är Tommaso Bussolas mest ambitiösa serie av barriquelagrade valpolicella-viner. Tänk parmigiano - och tänk att 17% alkohol inte slår igenom i smaken! Riktigt snyggt hantverk, lufta gärna en timme eller två. Duon från Tommaso Bussola var nog kvällens mest populära viner.
4 kommentarer:
Man tackar för rapporten! Jag ska haffa några Giroud minsann, som tröst för att Jadots Epenots tog slut på direkten (alltså, Nordstans kvoteringssystem med kölappar gör att man som barnvagnsförare inte har en chans att vara med på släppen. Kl 10.45 när jag kom var det fortfarande helt omöjligt att komma in i vinkällaravdelningen för att kösystemet tar så lång tid. Fast det är rätt skönt att slippa dessa släpp om man tänker efter...).
Och apropå Corton, har någon smakat Latours Corton 2000 som också kom i alldeles för få flaskor och är totalt slut här i götet? Och sen är ju frågan, ska man testa Cesares 05:or, har ni smakat F&V?
Monopolpriser på Keller också ser jag :)
Har du smakat von der Fels 2009 ännu?
fält-vinet anno 2009 kommer här:
http://vinosapien.com/MyTastings?Wine=,954&Year=2009
som kostar 125 dkk på atom.
De två vinerna från Bussola provade under kvällen efter drygt ett par timmars luftning på karaff. Amarone della Valpolicella Classico Bussola 2005 är ett riktigt bra vin, man får vad man betalar för. Katrinplommon, tandkräm, choklad, farinsocker, kryddor och fina fat. Långt, rikt och tillgängligt, alkoholen stör nästan inte alls. Den enklare varianten, Valpolicella Classico Superiore 2005, innehåller pressrester från amaronetillverkningen och är lite mer avig, ombytlig och ojämn, men samtidigt helt klart intressant. Doften har tydligt positiva animaliska inslag, men är samtidigt lite grön, åt paprika eller möjligen mynta. Kanske kan detta bli bättre med tiden?
Skicka en kommentar