Äntligen dags för röd flagg på trebetygskryssningen! Källarsvala kommer de upp på borden, nyss omhällda i anonyma flaskor. Den svala serveringen brukar bidra till en tilltalande doft, och passar bra till de klarröda vinerna i första hällningen.
Flight 1
1. Granatröd färg. Försiktig doft av våt sten, hallon, röda körsbär och viol med ungdomliga godistoner. Grenache? Något inslag av örter, lakrits och oliv, ingen fatkaraktär. Tanninrik och lingonsyrlig smak med lätt kropp, tydlig örtighet och klart hyfsat grepp. Osöt avslutning med viss längd. En matvänlig profil - det känns som en enkel med hygglig côtes-du-rhône, lätt och aningen kartig, från ett svalt år som 2008. Gissningsvis gjord på grenache med framträdande syrah-komponent. God kvalitet, men lite anonymt. Troligen kostar det kring hundralappen. (85)
2008 Fontanafredda Langhe Nebbiolo (22300, 99 kr)
Tanninerna borde ha dragit i bromsen för den felaktiga slutledningen.
2. Mörkt granatröd färg, med blå nyans. Parfymerad doft med tydlig pinotkaraktär. Godisek och något syntetiska, kletiga drag av tvål och vanilj. Pinotfrukt åt det mörkare hållet, körsbär och skogsbär. Frisk smak, ganska generöst fruktig, men också en rätt kantig upplevelse i munnen. Något kärv och grön med ektanniner och en robust syra utan större elegans. Viss bränna i eftersmaken. Inte helt snyggt, minus för både doft och smak. Bör vara en nyzeeländsk pinot noir, med en ambitionsnivå som inte uppfylls. (86)
2008 Quartz Reef Bendigo Estate Central Otago Pinot Noir (94272, 299 kr)
3. Ljust röd, lågintensiv färg. Kryddig doft med aningen brända drag, örter, peppriga toner, vanilj och ventilgummi. Extremt pinottypisk/burgundisk frukt i den ljusare delen av färgskalan. Friskt syrlig, elegant smak med utmärkt fokus och balans. Örtiga, greppiga tanniner och bra längd. Detta gillas skarpt! Bara något för hårt fatat, men det ska nog ordna sig. Tycks vara från côte-de-beaune, eller snarare från själva beaune. En producent åt det moderna hållet som är duktig på ursprungskänsla - det känns som Camille Giroud, och det känns väldigt bekant. Beaune Cent Vignes 08? (90)
2008 Camille Giroud Beaune 1er Cru "Les Cent Vignes" (90045, 249 kr)
4.Tät rubinröd mot oxblod, nästan opak. Kryddig doft med mintchoko, eucalyptus, mynta, choklad och massor av rostade godisfat. Mörka vingummin i frukten. Citrussyrlig, strävt tanninrik, fyllig och balanserad smak med godistoner. Kryddig avslutning. En publik, tillrättalagd barossa shiraz i 150-kronorsklassen, smakar inte alls tokigt. (84)
2008 Wyndham Estate South Australia Shiraz (6829, 99 kr)
Givande och bjussigt vin, helt ok sett till priset - om man står ut med den manipulerade känslan. De flesta av våra intryck har med ekfaten att göra.
5. Ljust granatröd som ettan, med blå nyanser. Öppen, bärig doft, hallon, blåbär och rotfrukter, med toner av skumgodis och geléråtta. Bärig, gräsig smak med medelgod syra och snälla tanniner, en rätt kort historia. Oförargligt vin, som dock smakar helt ok. Maceration carbonique sätter karaktären. Beaujolais? (82)
2009 Alde Gott Baden Pinot Noir (6601, 103 kr)
Från ett stort kooperativ i Ortenau med 380 medlemmar och 246 hektar. Inte en endaste gissning på pinot. Varför gör di på detta viset, tyskarna? Det är ju knappast brist på beaujolais...
6. Rubinröd färg med fin lyster och varma, djupa nyanser. Elegant, pinotkryddig doft som ger ett rikt, komplext och dyrt intryck. Mintiga, vanilj- och cedertonade ekfat. Rätt fyllig smak med rikt fruktig körsbärspinot, stora silkiga tanniner, dyr ek och en allmän känsla av klass. Ung bourgogne, minst premier cru i en fruktig och generöst fatad stil. Côte-de-Nuits att döma av mörkare frukt. Gevrey eller Vosne? Bäst i flighten. (92 > 91)
2007 Denis Mortet Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes (94306, 615 kr)
När vi går igenom vinerna har det här glaset förändrat sig en hel del och känns extremt vaniljtonat och ekat i överkant. Kaffe, läder och banankaka har tittat fram. Smaken har fått en modern fatbeska som inte märktes först, och tappat i finess. Vi är många som börjar tänka rioja istället för bourgogne, och betyget bör nog justeras ned lite.
Flight 2
7. Lilaröd färg med blåröd kant. Yppig doft, ungdomligt fruktig och bärig. Vinbär, blåbär, hallon, mandel och purunga godistoner åt MC-hållet. Vinbärsfruktig smak med frisk, sval karaktär. Lätt vad gäller alkohol, men rikliga druvtanniner som pockar på uppmärksamheten och säger cabernet. Ingen fatkaraktär. Gissningsvis en cab franc från Loire, exempelvis Saumur, lite enklare bistro-stil men rätt gott. Plus för tanninstrukturen. (86)
2009 Georges Duboeuf Morgon Cru Beaujolais (5106, 89 kr)
Mest strukturerade versionen hittills - 2009 är stort i Beaujolais. När diskuterade man senast tanninerna i en Duboeuf?
8. Varm rubin, relativt tät färg. Komplex doft med viss utveckling, något stallig och kryddig. Vinbär, korinter, rotfrukter, svamp, och saltlakrits. Merlotdominerad bordeaux eller rioja? Balanserad smak, stram och osöt med behaglig sälta. Rondör av fatlakrits, skön munkänsla, tanninstruktur med gott snörp. Inte jättemärkvärdigt, men riktigt gott och tilltalande. Ger ett svalvuxet intryck, och stilen är klassisk. Bordeaux, högra stranden. (87)
2006 Marqués de Cáceres Rioja Crianza (2734, 94 kr)
Ser man på. Bra utdelning för pengarna.
9. Varm rubin, transparent uppsyn. Rostad doft, knäckig, kryddig ek. Lätt volatil, varm frukt med söta drag av plommon, körsbär och jordgubbar. Gott om vaniljtoner och några örter. Hyfsat frisk smak med framträdande fruktsötma, balanserad syra och medhårstanniner. Tydlig hetta i den något fruktglesa avslutningen. För mycket ek och för mycket upplevd sötma. Californisk pinot, måttligt kul. (86)
2007 Saintsbury Carneros Pinot Noir (94385, 299 kr)
Slapp man den kladdiga fruktsötman skulle detta vara så mycket bättre (tagga gärna ner på eken också).
10. Färgintensiv, djup rubin. Kryddig, rostad, tjärtonad doft med varm slånbärsfrukt, tobak, kaffe och vanilj. Rätt gott om ek. Rejält tanninrik smak med läskande tranbärssyra. Stabil, respektingivande frukt och en torr avslutning. Det för tankarna till en internationellt orienterad barolo med i mesta laget av ek, typ den nya "maffigare" stilen från Fontanafredda och liknande producenter. Rätt givande och substansrikt vin, dock. (89)
2006 Viña Pedrosa Ribera del Duero Reserva (94633, 279 kr)
En gång på druvkursen gissade vi Ribera på Fontanafredda -03. Så, nu är vi kvitt! Mycket tanniner och ek ÄR ju Ribera.
11. Tät, mörkröd färg. Lustig ton av örter, honung och pinje som för tankarna till södra rhône. Fler tydliga markörer av lavendel, gummi, viol, garrigue, nori och plåster. Stor, munfyllande smak med mycket av allt: frukt, syra, tanniner och alkohol. En rejäl kärve örter samt toner av pastis, anis och fänkål med salmiaksalta mineraler. Påtaglig fruktsötma och kryddig avslutning. Grenache/syrah-blandning från södra rhône, nollsjua från châteauneuf som det verkar. Ambitiöst och fullmatat vin, men ändå ingen riktig höjdare. (89)
2007 Domaine de Saint Paul Châteauneuf-du-Pape "Cuvée Jumille"(94529, 299 kr)
Inte vår stil dock, här blir det pass. Se till att lagra tills sötman gått in. 2014+
12. Varm rödsvart rubin, transparent med röd kant. God, utvecklad doft med varm frukt av spanskt snitt. Svarta vinbärstoner och något unkna fat. Ceder, cigarr och vanilj, läder, källartoner och sten. Friskt syrlig, måttligt tanninrik smak med avmätt fruktsötma, allt i en behaglig medhårsstil som inte blivit uttorkad. Vinbärscabbighet plus allmänt spanska vibbar borde vara lika med Penedès. Torres Mas La Plana i mognande version? (88)
2001 Conde de Valdemar Rioja Gran Reserva (12601, 144 kr)
Ingen krondill, inget kräftspad, ingen överdos vanilj. Det här är gott, och mycket för pengarna om man gillar klassiska spanska viner med lite utveckling.
Mer rött nästa vecka!
onsdag, november 17, 2010
3-betygsviner 16 november
Etiketter:
beaune,
bourgogne,
châteauneuf-du-pape,
gamay,
gevrey-chambertin,
langhe,
nebbiolo,
new zealand,
piemonte,
pinot noir,
rhône,
ribera del duero,
rioja,
shiraz,
south australia,
tempranillo
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
7 kommentarer:
Det här att unga röda bourgogner ofta hamnar i en gräddkola-kokosoljefas verkar vara ganska vanligt. Jag är inte helt hundra på om det beror på fathantering eller rester av den malolaktiska jäsningen. Det är i alla fall ganska motbjudande när det händer, men borde gå bort med lagring.
Jag totalsågande nyligen en Rousseau 2006 pga av detta, men Doktorn stoppade mej från att sälja mina resterande flaskor billigt på auktion. Det skall ordna sej!
Sen har vi smygtutat lite caceres crianza här hemma också. En bespottad vintyp, men det finns en själ i det vinet. Men så är det ju också europeiskt.
Intressant att spanjorerna snubblar fram fint utan käpp i en blind miljö. Undrar varför jag inte kommer mig för att åtminstone prova mer spanskt?
Lika intressant att Quartz Reef får däng. Det finns en del NZ-pinot som lyfter, men för 299 pix kan man lika gärna gå på samma mina i Bourgogne, ju. Och då givetvis hos Giroud snarare än Mortet, va?
Förresten, vad måste man klara för att få godkänt eller bättre på kursen? Jag menar, blint kanske inte ljuger, men hu vad duktig man kan vara på att lura sig själv.
Mortets Gevrey VV fixar nog till sig med lagring. De brukar ju göra det, bourgognerna.
Caceres Crianza skulle vi inte ha något emot att dricka hemma till en vardaglig middag. Vinet har integritet, ja kanske finns rentav en okorrumperad själ. Sånt gillas!
NZ: Vi funderar på att kolla in Schuberts pinoter Block B och Marions Vineyard. Någon som smakat dem? Nystartade Vinstocken säljer dem i en blandad låda med två Ahr-pinoter från Stodden. De senare har ju redan fått tummen upp när vi testat dem på plats och hemma.
Girouds Cent Vignes är ett givet köp, bra pris också.
Ovisst hur många poäng man måste skrapa ihop för godkänt, men det brukar ligga på drygt hälften av full pott. Vad som helst kan hända när det är blint! Svårt att inte springa i förväg med slutledningen när hjärnan inget hellre vill än associera....
Goda, nyfikenhets-skapande anteckningar ger bra läsning! Xtra kul att bara scrolla precis så man kan läsa beskrivningen och sedan gissa! Tack för det. Låter dessutom som jag borde prova Caceres Crianzan blint. MVH - Vintresserad
Måste vara en väldig flaskvariation på svenska NZ-viner (den långa transporten månne?). Annars är jag rätt skeptisk till Nya världen, om man vågar vara så kategorisk mot 80 procent av jordens yta. Men Quartz Reef och Felton Rock tyckte jag var utmärkta, bästa vita på NZ-dagarna för den sistnämnda. När det gäller Quartz Reef så noterar jag att den hyllats av andra. Och den flaska jag fick tag på bjöd på en fantastisk koncentration, kompakt och knuten och kanske lite fattig på syra. Men de orena drag som T & S beskriver känner jag inte alls igen.
Flaskvariation, olycklig förvaring och transport eller olika preferenser. Take your pick.
Noterar att KL Wines i rear ut Quartz reef 2006 för 19,99$, 27,99 i vanliga fall. Låt vara att kronan står stark mot dollarn just nu, men dollarn är väl inte precis råstark mot kiwi-dollarn heller? På rea för en bit under 150 pix, ordinarie pris knappt 200 pix. 299 här, förvisso en senare årgång, men man kan ju fundera.
Jag har också hört gott om QR tidigare, men tvål, vanilj, kärv, kantig och med ektanniner? Låter som om man kraftigt överjobbat ett druvmaterial som inte tålde det.
2008 ska, som jag förstått det, inte vara ett dåligt pinot-år i Otago heller.
Flaskvariationer och preferenser och allt annat lika, det låter pass för mig.
Felton Rock! Felton Road skall det naturligtvis stå.
På ett helt annat tema: vad säger Torsten om Alto Adige PN från bättre producenter (Haas, Hofstätter, Stroblhof, Girlan - den typen av lirare)?
Skicka en kommentar