söndag, november 21, 2010

2005 Château FonroqueFonroque är en Saint-Émilion-egendom på uppåtgående, tack vare Alain Moueix och hans envetna strävan mot hälsosammare vingårdar. Biodynamisk odling är inte så vanlig i Bordeaux, men från och med 2005 är hela egendomen certifierad inom Eco-Cert och Biodyvin. Med 88% merlot och 12% cabernet franc är druvmixen klassisk för appellationen. En fyllig presentation av Fonroque finns att läsa här.

2005 Château Fonroque, Saint Émilion Grand Cru Classé är tätt i färgen och fint att se på. Glaset bjuder på en uppstudsig rödsvart doft av korinter, röda vinbär och röda körsbär med krossade kärnor. Vi noterar ett drag av sillinläggning med ättika, kryddpeppar och muskot. Biodynamiken kommer till tals genom röda äpplen och blomtoner. Dessutom hittar vi rotfrukter, stall, järn, reduktiva mineraler, lakrits och örter. Som synes hyggligt med doftintryck för ett ungt vin. Smaken är ungdomlig, stramt hållen och knastertorr, med frisk syra, seriös men knuten frukt, tuggbara tanniner, och en lång kryddig avslutning med aptitligt snörp.

Intrycket är karaktärsfullt och fjäskbefriat. Alldeles utmärkt, och elegant på sitt tuffa, kompromisslösa sätt - men, här finns tanniner som inte står Madiran efter! Fredagskvällens älgfärsbiffar med kantarellsås får gott sällskap, men vinet ger intryck av att behöva minst fem års lagring till. Hmm, kommer frukten att överleva tanninerna?

Efter två dygn återkommer vi till Fonroque. Nu har det hänt en hel del positivt. Doften har utvecklat toner av kola, mörk choklad, fet lakrits och fuktig matjord. Sillinläggningen lyser med sin frånvaro, likaså rotfrukterna. Frukten känns rikare och mer insmickrande, fortfarande med toner av röda vinbär och tydliga korinter som avtecknar sig mot en rik svart fond. Även smaken är rikare, med mer av öppen fruktighet och stora tanniner som rundats av på ett behagligt sätt. Kryddigt bett i slutet, och en tillfredsställande lång eftersmak. Vår kalvlever anglais får precis det motstånd som behövs - fast efter middag stänger butiken. Riktigt gott hur som helst, och med fin potential. (90)

Men... Bordeaux är ju sällan konkurrenskraftigt när det gäller priset, och så är tyvärr fallet även för detta exklusiva mitt-i-månadensläpp. Det har blivit lite för dyrt, helt enkelt. För en attraktiv prislapp, pröva den här adressen.

ps. Ett varuprov från Franska Kvalitetsviner.

6 kommentarer:

Innertällmo Bryggeri sa...

Har du handlat från Axel Buess? Funkar det i så fall bra?
Finns en hel del intressant där.

Ingvar Johansson sa...

Här kanske man ändå inte ska klaga över att Bordeaux inte är konkurrenskraftigt när det gäller priset. Det tyska förefaller ju rätt rimligt utifrån ert omdöme om vinet. Problemet är väl att Franska Kvalitetsviner har en alltför generöst tilltagen marginal alternativt att de är urusla förhandlare.

Finare Vinare sa...

Möjligen är det så, Ingvar - men det tyska priset är å andra sidan uppseendeväckande lågt. Kanske kan det bero på det lilla ordet "Differenzbesteuert"... dvs risk för flaskvariation. Ett mer normalt EU-pris på Fonroque ligger runt €30.

Igår kväll diskuterade vi fenomenet att bordeaux - och kanske särskilt i Sverige - "ska" svida i lädret. Många flaskor kommer troligen ändå betalas med rep-kort och då spelar inte de tilltagna marginalerna någon större roll. Markörer för gubbstatus ska ju inte vara billiga! Och ett bra sätt att få acceptans för höga priser är förstås att skapa ett konstant tillstånd av brist....

Axel Buess springer på alldeles egen hand åttor runt systembolaget. Vi har inte beställt något från honom. Än... ;-)

Innertällmo Bryggeri sa...

Såga att Axel Buess tog 15:50 för den 2004 Château Camensac som bolaget släppte för 325:- i November. Så hans priser verkar konkurrenskraftiga.

Finare Vinare sa...

Ja, i stort sett all hans bordeaux är ju markant mycket billigare än SB. Vilket inte är så väldans svårt, hehe ;-)

Nollsjuorna står ju i många fall orörda kvar. En köpbojkott mot SBs "bordeaux-primörer" kanske kan få dem att fatta hur fel ute de är. Och så blir det ju rea sen!

Vintresserad sa...

Har också allvarliga funderingar på en beställning från Axel B. Hör av er om samordning är av intresse. Samtidigt kanske vi inte skall såga alla SBs Bdxer; tex La Tour de By (145 kr) och Le Doyenne (150 kr i sexpack) är iaf hyggliga viner till hyggliga priser. Kul med Fonrouque 05an! MVH - Vintresserad