onsdag, november 17, 2010

Bordeaux 2000 "bin end"


Tio år efter skörd brukar vara en bra tumregel för hur länge man bör vänta på sin klassade bordeaux - om man inte snackar första klass. Vem vet, kanske har nollnollorna börjat titta fram ur sina gryt?

Stockholmsmunskänkarnas källarmästare, Ulf Jansson, plockade fram ett gäng udda buteljer ur förrådet och satte ihop följande "enflask-provning" för fjorton provare som visat sig extra flinka med avtryckarfingret. Platserna tog nämligen slut på tio sekunder!

2000 Château Grand-Puy-Ducasse, Pauillac Cru Classé (90)

2000 Château de Fonbel, Saint-Émilion Grand Cru Classé  (89)

2000 Château La Commanderie, Saint-Émilion Grand Cru (88)

2000 Château Clerc-Milon, Pauillac Cru Classé  (92)

2000 Château Clos des Jacobins, Saint-Émilion Grand Cru  (89)

2000 Château Meyney, Saint-Estèphe Cru Bourgeois (87)

Flest röster fick Clerc-Milon. Gott om ek, med toner av kola, kryddor och nougat som möter upp den rika frukten. Smaken har en generös rondör, och samtidigt är vinet så elegant med sina sammetslika tanniner, sina krydderier, sin lilla bitterhet och sin rejäla längd. Lite tillrättalagt om man ska vara kinkig, men jäkligt gott.

Vår favorit blev istället Grand-Puy-Ducasse. Här fann vi mineraler, rosor och örter i den övertonsrika doften. Vinet är slankt, balanserat och långt i smaken. Återhållsamt med ek, men gott om terroirkänsla. Ett autentiskt, elegant vin.

Mycket hände i glasen under den tid som stod till buds. Gruppen var överens om att samtliga viner var goda, men fortfarande överlag alltför unga. Ingen större brådska med nollnollorna alltså...

3 kommentarer:

Syrah sa...

Jag drack nästan den här uppsättningen vin för 3,5 år sedan, och då var min favorit också Grand-Puy-Ducasse. Jag har provat exakt samma uppsättning vin (som du provade nu) ytterligare en gång däremellan, men hittar inte anteckningarna. Jag har en uppstättning kvar hemma, men den får ligga lite till....

Finare Vinare sa...

Lika bra, det är rätt långt till bäst före. Men har du lagrat i garderoben finns det nog utsikter för mer av mognadsutveckling...

Syrah sa...

Ha, du vet väl att jag har två vinkylare och en matkällare som jag förvarar vinerna i. Det blir trängre snart när det bara blir en vinkyl. Det blir till att välja vilka viner som ska snabbmogna och vilka som ska få bättre lagring.