fredag, november 26, 2010

2 x Aglianico del Vulture från d'AngeloFratelli d'Angelo i Rionero del Vulture, Basilicata, är en producent som inte tar de enkla vägarna till publikens uppskattning. Men när man väl fått korn på vinernas karaktär och avsikter, så växer de långsamt på en - och plötsligt kommer man på sig med att längta efter mer. Här finns intryck att jobba med, och en kvalitet som varar.

2006 d'Angelo "Donato d'Angelo" Aglianico del Vulture DOC har en återhållsam doft, som behöver lite lock och pock för att avslöja vad som står på lut inför framtiden. Mörka surkörsbär, blyerts, tobak och järn. Bränd jord i botten, och så några rosenblad som tittar fram i övertonerna.

Smaken ger mer än doften, i nuläget. Attacken är slank och fruktsyrlig - till en början skenbart saftig - för att snart avlösas av en överraskande tät och kraftfull mitt där tanninerna griper tag och bär ut i en osöt, balanserat fruktig och mineralstinn eftersmak som hänger sig kvar på ett klart seriöst sätt. Inget smicker - här finns enbart ärliga avsikter.

2006 d'Angelo "Valle del Noce" Aglianico del Vulture DOC är lite yppigare i doften, mer utvecklat och komplext. Samma mörka surkörsbär, men också mer av plommon och korinter. Därtill bittermandel, körsbärskärnor och nysågad plommongren. Tobak och blyerts förstås, men också inslag av menthol och ingefära.

I munnen är valnötsdalen en storlek större än medtävlaren. En alltigenom seriös smak med tät frukt, bra struktur och bestämda tanniner som främsta argument. Sensationer av tobak, mörk choklad, mineraler och kryddor biter ifrån, och imponerar med rejält grepp och dito längd.

Till kvällens mat - skivor av oxfilé, samt skogschampinjoner och broccoli, tillagade i en fondue på barolo och köttbuljong - blir Valle del Noce solklar vinnare med sina underbara tanniner, som verkligen bjuder det motstånd som kött behöver (91). Efteråt kliver Donato d'Angelo fram och visar fin drickbarhet på egen hand, med en något fruktigare/vänligare balans - mer lämpad för tomatbaserade rätter. (89)

Vi tilltalas av den totalt fjäskbefriade stil som d'Angelos viner uppvisar. Hederliga grejor helt enkelt, ämnade för dem som emellanåt längtar efter traditionella doningar, och med en solklar lagringspotential för alla som har tålamod att spara.

Carlo Merolli säljer för 99 DKK/SEK och 115 DKK/SEK. Känns bara stilen okej, så pratar vi fynd.

ps. Karaffera timmar i förväg. Eller öppna och häll av ett glas dagen innan.

pps. Mer d'Angelo här.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vågar baske mig inte beställa mer. -10 grader och det lär inte blir bättre.. Tur jag har ett gäng Vigna Caselle Riserva kvar.. :(

P.

Miguel sa...

Hej Anonym. Menar du att det finns en risk att vinerna fryser under transporten? Jag har alldrig hört något liknande... Känner ett mått oro då jag nyligen gjorde en beställning från en tysk vinhandlare. Har någon fått hem viner som ni tror förstörts av kyla under transporten?

Finare Vinare sa...

Bra fråga, Miguel. Vi har också väldigt svårt att tänka oss att vinet skulle frysa under transporten i ett lastbilsskåp, trots att det är flera minusgrader ute. När det gäller vin ligger väl dessutom fryspunkten neråt sex grader minus?

Men: Tom Pedersen på Atomwine skeppar inget vin när det är minusgrader.

Kolla här:

http://www.winebusiness.com/wbm/?go=getArticle&dataId=15472

P. - förmodligen finns det flaskor kvar tills nästa töväder (fast nog verkar det vara rätt tveksamma utsikter till värmebölja innan 31/12?). Det tycks inte vara någon rykande åtgång på d'Angelo trots förmånliga priser...

Anonym sa...

Även Carlo är tveksam.

Problemet opstår hvert år og faktisk følger vi kundernes
anvisninger og tips om deres side af landet.

Naturligvis "In periods of extrem frost shipping is suspended" men
det er ikke så meget selve kulden snarere den længde af tid vinene bliver
udsat for kulde. Med DHL er tiderne kortere ( 2 til 5 dag i snit) men selv
med cell-plastics ( "pluriball" in Italian!) og god emballering kan
effectern af, fx, en nats frost kan være ødelæggende.

Vi aftaler altid med kunden og når det er sket er det på kundes risiko.
I tvivl vælger vi at fraråde forsendelsen.


/P