söndag, juni 12, 2011

2007 Mas des Chimères Terrasses du Larzac


Det är nästan precis ett år sedan vi blev golvade av Guilhem Dardés 2007 Terrasses du Larzac - ett av de godaste languedocviner vi hittills haft äran att sätta i oss. För att erbjuda bästa möjliga förutsättningar för återseendet grillar vi lammkotletter och halstrar tunna skivor av zucchini och aubergine.

Vinet består av lika femtedelar cinsault, syrah, grenache, mourvèdre och carignan - hela södern i ett glas. Det intressanta är hur de olika beståndsdelarna mognar olika snabbt, och på olika vis. I teorin kunde man tänka sig att vinet skulle spreta, men i verkligheten sitter allt ihop på ett perfekt sätt.

Sedan förra året har mycket av det unga grenache-rika bebishullet vuxit in, för att istället frilägga vinets sagolikt friska syror. Den förvånans-värt seniga strukturen, ihop med nästan norra rhône-lika aromer av tranbär och slånbär, berättar att andelarna av syrah och cinsault kommit loss ordentligt.

Områdets fina örtflora är buslätt att nosa upp, men det märks inte ett spår av alkoholvärme eller syltighet. Fräschören och längden är det vi tänker mest på, och i sin funktion som fettspjälkare jobbar vinet helt föredömligt. Uppfostran i använda demi-muids gör att vi slipper risken att störa oss på träsmak.

S är helt salig och utnämner till det godaste röda vi druckit på länge. Det är lätt att instämma - exempelvis känns fredagskvällens gubbdricka 2004 Rollan de By Médoc i jämförelse som ett rätt ointressant vin, ektungt, trubbigt och glädjelöst. Det här är minst fyra-fem pinnar bättre. Adieu Bordeaux Vive le Languedoc!


Vinik, 185 kr. Den aktuella årgången är 2008.

9 kommentarer:

Chris sa...

Kan inte annat än instämma... 2007 Mas des Chimères Terrasses du Larzac är ett mycket mycket bra vin. Kanske inte det godaste jag har druckit, men definitivt gott. Synd att tillgången var så begränsad i Sverige bara. Nu får vi hoppas att 2008:an kan utvecklas lika fint.

Finare Vinare sa...

Ja, nollåttan var lite bråkig första gången vi testade, tidigt i våras var det nog. Det är dags för en ny provkörning snart. Låt oss som sagt hoppas att saker och ting har satt sig.

2008 är ju generellt bättre i Languedoc än i södra Rhône.Och riktigt bra i Roussillon - kolla exempelvis Rivatons Vieilles Vignes, Olivier Pithons Cuvée Laïs eller Gaubys Les Calcinaires...

Anonym sa...

Oj! Reklam för Vinik igen....

Finare Vinare sa...

Javisst, vi handlar ju gärna våra Languedoc-viner där.
I det här fallet är det svårt att se hur man ska få bättre utdelning för 185 pistoler. Kom gärna med bra förslag!

Murre123 sa...

beställde mig precis en låda, tack för tips! :)

FV-trollet sa...

Kan rekommendera Jeanjean Merlot (nr 12159) som kostar 179 kronor! Mycket prisvärt från Languedoc. Och det är inte denne Vinik som importerar.

Bärig smak med inslag av skogsbär, gräs och lakrits!

Finare Vinare sa...

Vi visste väl att vi kunde lita på dig, FV-Trollet! Men i så fall finns det faktiskt ett ännu bättre alternativ här. 15,90 kr litern - försök slå det.

Finare Vinare sa...

Obs: servering vid rumstemperatur, f.n. 23 grader.

åke sa...

gärna mer reklam för vinik, tack. så kanske han kan börja skicka vin över hela landet.