fredag, juni 17, 2011

2009 Van Volxem Scharzhofberger Riesling Erste Lage


Vid Grosser Ring-provningen 2009 var det vildhjärnan Roman Niewodniczanski som stal showen för oss. Förutom hans jättelika uppenbarelse var det överraskningseffekten i hans viner som gjorde oss helt perplexa. Aldrig hade vi smakat något liknande från Saar - fullvuxna, kraftfulla viner, utjästa till en alkoholstyrka ungefär i klass med Rheingau, men med den typiskt svala aromatiken i behåll. En back-to-the-roots-style - eller åtminstone tillbaks till 1800-talet då områdets rykte var världsledande - allt enligt Roman. Sedan dess har vi helt glömt att följa upp relationerna, men lyckligtvis påminde Nettare-Anders oss nyligen om att göra slag i saken.

2009 Van Volxem Scharzhofberger Riesling Erste Lage är ljusgult, mer färgintensivt än Egon Müllers nästan vattenklara viner. Doften består först bara av två intryck, men väldigt tydliga - gröna äppelskal och våt slipsten. Efterhand öppnar vinet upp mot mer av persika, nektarin, grapefrukt och gröna örter.

Vid första klunken kan vi direkt konstatera att smaken är rikare än doften: fullmogen frukt med drag av alla delar i ovanstående fruktkorg, och kanske särskilt grapefrukt, fast utan bitterhet. Men för att återgå till första sniffen är det två förnimmelser som verkligen ger vinet dess karaktär i munnen - strukturen av gröna äppelskal och de steniga, nästan ståliga mineralerna. Eftersmaken kommer med både märkbar fruktsötma (uppskattningsvis 15-20 gram matchat mot 12% alkohol) och en närmast mintig svalka.

Det här är utan tvekan ett enastående vin, men också klart egenartat och avvikande för att komma från Saar - inte minst eftersom våra smaklökar för tillfället är inställda på Egon Müller. Till priset kan det inte bli annat än en solklar rekommendation. Vi följer upp framöver.

Belvini, €24,90.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Har du provat något av egendomens viner under det tidigare namnet Jordan & Jordan?

Finare Vinare sa...

Nej, inga alls. Grosser Ring 2009 var första gången vi provade Van Volxem. Har du provat Jordan & Jordan?

Läsaren Lavazza har förresten nämnt dem i någon kommentarstråd, förmodligen till nämnda provning .