onsdag, juni 01, 2011

2009 Egon Müller Scharzhof Riesling


När riesling är som godast sviker orden. Egon Müller har planetens bästa varor - och han vet det. På Grosser Ring, för nästan precis ett år sedan när vi gick igenom hans nollnior, riktade han in sin germanska falkblick någonstans i höjd med provarnas hårfäste och mottog vårt jubel utan att röra en endaste ansiktsmuskel. Möjligen kunde vi ana en nådig nick.

Sympatiskt? Kanske inte. Men T.S. Eliot var nog inte så trevlig han heller. Eller Céline. Deras verk står sig dock rätt bra, och samma sak gäller Egon IV och hans förfäder vid namn Egon. Scharzhof är egendomens enklaste vin (bara en sådan sak!). Druvorna hämtas från vingårdar i Saarburg, Kanzem, Wavern och Wiltingen. Ibland slinker det med lite från Scharzhofberg också.

2009 Egon Müller Scharzhof Riesling har en enormt mineralisk och ren rieslingdoft med inslag av lime, nektarin och grönt äpple. Smaken är balanserad till perfektion med knappt 10 procent alkohol och gissningsvis 20-25 gram restsocker. Frukt och syra sjunger i kör medan mineralerna hejar på. Den solida strukturen liknar gröna äppelskal, så friska och fräscha att man ryser. Här finns all önskvärd intensitet och en enveten skaltonad längd, med finaste lilla spritsen och bikarbonatfräset. Rent som källvatten rakt ur berget.

För oss som tycker att mosel ibland kan bli lite i sötaste laget står Egon Müllers viner för det ultimata uttrycket. Redan som unga är de perfekt balanserade. Det smakar - som sagt - så gott att ord står sig slätt.


Gullberg by Stockwine via TS 15/5, 199 kr. Belvini, €14,90.

4 kommentarer:

Tomas sa...

Härligt att höra. Jag ryckte åt mig några Scharzhof och fick lite ångest över den spräckta vinbudgeten. Nu är jag lugn igen.

Finare Vinare sa...

Skönt att höra. Vi kopplade upp oss mot Belvini, det gjorde gott...

Viktor sa...

Vad kostade det i frakt att beställa från Belvini. Surfade lite på hemsidan men min tyska lämnar lite att önska.
Tack för en bra blogg!

Finare Vinare sa...

Tack för att du läser, Viktor.

Frakten kostar €16 för 18 flaskor och du har vinerna inom fyra dagar. Works like a charm!

(psst, de har mer godis från Egon...)