söndag, juni 05, 2011

2005 Christian Barrot Terroir


2005 introducerade Domaine La Barroche en ny cuvée för huvudsakligen grenachedruvor från egendomens yngre stockar - 15 till 25 år gamla - i vingårdarna Cabrières och Pieds Longs, traditionellt vinifierad i emaljerade betongtankar och uppfostrad i stora foudres. Av någon anledning fick nollfemman heta som pappa Christian, istället för att få gårdens namn. Det gjordes inte mer vin det året än att hela partiet kunde säljas via den danske importören Erik Sörensen.

2005 Christian Barrot Terroir Châteauneuf-du-Pape har en utvecklad färg - sammetsröd/brunröd med tegelkant. Doften är mineralisk och dovt vinös med järn, kalk och stenar. Inga primärt framfusiga bärtoner finns kvar, istället komplexa, urläckra drag av katrinplommon, jordgubbssylt, hallon, fikon, nypon, tranbär och riven muskot. Skogsgolvet liknar det i en bra bourgogne, med våt mossa och väldigt tydlig stensöta. Aj, så gott! Vi återkommer till glasen om och om igen för att fånga in hela härligheten.

I munnen serveras en rik, mogen smak med härlig fruktkropp, friska syror och integrerad alkohol. Tanninerna är silkeslena, munkänslan viskös - men det finns också ett riktigt bra grepp med goda örter och massor av stensöta. Aromerna är underbart komplexa med inslag av mogna plommon, ljus choklad och blomme i madeira. Ett enastående gott vin - harmoniskt och smeksamt, moget och komplext.
Pure pleasure!

Vi misstänkte starkt att den här nollfemman skulle ha hittat hem nu, och det stämde. För tre år sedan var alkoholens tyngd klart mer kännbar, och aromerna mer dominerade av "brunt", som torkade fikon och katrinplommon. Märkligt vad lite lagring kan göra...


Erik Sörensen, 159 DKK i juni 2008. Ett kap, med full utdelning.

ps. Sista årgången någonsin av detta vin köper man här.

3 kommentarer:

Anonym sa...

ni betalade alltså cirkus 208kr, 2008.?
Alltså måste priset som Bristly säljer till vara riktigt bra?
Sen att vinet har samma brännande efterklang som vid intag av flygbränsle är förstås en annan femma
/Johan

Finare Vinare sa...

Danska kursen, var den inte 1,40 sommaren 2008?
Hur som, Bristlys/Barrots pris är schysst.

Hehe, flygbränsle... men då har du nog inte smakat den aktuella nollfemman som den blev. Märkligt hur fint alkoholen hade integrerats på några år.

Nollsjuorna hade ju högre procent, men var också friskare i frukten. Ska bli spännande att se vad som hänt med dem om ett par-tre år. Återträff 2013?

Anonym sa...

Nä men 1.3 låg nog kronan i vilket blir dryga 206 sek...
/J