söndag, juni 05, 2011

2008 Le Vieux Donjon


Det räcker med att vara borta från södra rhône-viner en dryg vecka för att än en gång överraskas av deras underbarhet. Så fånigt lättlurade vi är. När maten är mättad med rostade, varma toner från Provence, Languedoc eller Nordafrika finns inget bättre. Buteljerad lycka!

2008 Le Vieux Donjon Châteauneuf-du-Pape har vi kommenterat flera gånger förut. Ärketraditionella doningar av bästa slag - en enda cuvée och inget tjafs. Det fina med mellanårgångar är den omedelbara tillgängligheten, och den här nollåttan är ett riktigt lyckat exempel. Det svala året yttrar sig genom framträdande tranbärstoner i frukten, sval och frisk garrigue, rätt höga syror med god längd och en beskedlig alkoholvärme - enbart tillgångar att räkna hem när maten står på bordet.

Bäst agera medan flaskor finns. Nu i juni blev nollnian tillgänglig i BS. Utan tvekan ett större vin med rejäl potential för utveckling, men också i definitivt behov av fem års lagring.


Bristly via BS, 299 kr. Gute Weine, €25.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Efter ett hejdlöst testande på plats av röda CNdP årgång 2009 (traditionalister från fat), är jag beredd att påstå att detta är en årgång utöver det vanliga. Lite lättare än 2007, men med minst lika bra struktur och högre syra. De vita 2010:orna verkar också vara en toppårgång (väldigt unga nu), men tillgången är tyvärr ytterst begränsad. Smällfet köpvarning på Cuvée du Vatican Réserve Sixtine Blanc 2010.

Finare Vinare sa...

Hej! Vilka traditionalister var det du fatprovade hos?

Nollniorna Bristly presenterade på Hotellet gjorde också ett väldigt gott intryck. Bloggat här:

http://vinare.blogspot.com/2011/03/bristly-pa-hotellet.html

2010 Sixtine Blanc rosades av alla vi pratade med, vi missade tyvärr att smaka på den.

Anonym sa...

Boursan och Pegau. Båda väldigt bra - balanserade, drickvänliga och läskande med fin syra.
Frukten är helt klart tillräcklig för att väga upp de gröna tonerna som i min smak är alltför framträdande i 08:orna hos traditionalisterna.

Tack för länken!