torsdag, juni 02, 2011

2008 Schäfer-Fröhlich Bockenauer Spätburgunder


Så var det dags för ännu en debut. Det är nämligen första gången någonsin vi dricker en spätburgunder från Nahe. Kul att systembolaget nappat, för det här är så pass småskaligt att Tim Fröhlich inte ens tar upp sina röda viner på hemsidan. Inte heller Wein-Plus listar några av hans spätburgunder. Men i åtminstone fem år har han framställt dessa rödlätta tingestar, till synes halvt i smyg. Jordmånen i Bockenau (ligger i en sidodal i övre Nahe) liknar den i Mosel och Ahr med en hel del blåskiffer, men har dessutom röd lössjord, vitgrå kvartsit och vittrade vulkaniska inslag av basalt. Vinet lagras i barriques - mer vet vi inte.

2008 Schäfer-Fröhlich Bockenauer Spätburgunder trocken har en transparent uppsyn, ljust varmrött i färgen med blå nyanser. Det står en präktigt tysk avsändaradress skriven rakt över doften - skiffervuxen pinot noir med den där typiskt reduktiva tonen av malört och vitpeppar som man även kan hitta i Ahr. Bland aromerna märks jordgubbar och röda vinbär. Faten bidrar relativt diskret med ljusa kryddor. 

I munnen har vinet en slank kropp med viskös munkänsla. Den söta rödfrukten är elegant presenterad med bra aromintensitet, antydan till grönhet i mitten och anisvärme i slutet. Längden är hygglig med viss närvaro av alkohol och bara aningen för tydlig upplevelse av restsötma. Ska man vara kritisk kunde balansen varit bättre - är vinet chaptaliserat i den svala årgången, kan man undra? Hur som helst: gott och kul att prova, även om vi föredrar våra kompisar från Ahr.


Origo via TS 1/6, 239 kr. Bra pris i ett europeiskt perspektiv, dessutom inte helt lätt att få tag på.

Inga kommentarer: