tisdag, mars 16, 2010

Union des Grands Crus de Chablis presenterar: 2008


50 grand cru-viner presenterades idag av Union des Grands Crus de Chablis. Redan det allra första smakprovet berättar att något extraordinärt ska rullas upp. Det är en 2008 Domaine Drouhin-Vaudon Chablis Grand Cru Vaudésir. Aromerna är de blygt ungdomliga av päron och vit persika, men presenterade med en extraordinär renhet som skvallrar om storverk på gång. I munnen bjuds intensiva aromer och all den där eleganta mineralsältan man kan önska sig. Vi blir frälsta, i ett enda ögonblick. En blygsam fråga om hur man skattar den nya årgången ger det enkla svaret: jo, 2008 är utan tvekan den bästa årgång vi fått på de senaste 25 åren! Aha, men för oss som inte har så långt minne, finns det någon från det senaste decenniet att jämföra med. Nej, blir madames svar. Men kom igen, 2002! Ja, lite som den, fast mycket bättre....

Mycket riktigt är det nolltvåorna som ställs upp som referens. Några av dagens mest underbara viner är faktiskt nolltvåor, inte så konstigt med tanke på att de nått sitt mognadsfönster. 2002 Domaine des Malandes Chablis Grand Cru Les Clos kommer direkt från madame Lyne Marchives privata källare. Här finns en fascinerande komplex doft med mognadstoner, och en fantastisk smak där honungslen grädde möter seriöst fruktextrakt och ren kalksten i en lång, ljuvligt viskös omfamning.Vi har aldrig förr provat några viner från Domaine des Malandes, men nu är det dags. Och vi gör det två gånger, för säkerhets skull. Gårdens grands crus är klockrena hardcore-chabliser, fermenterade i ek men uppfostrade i stål. Fatjäsningen ger en diskret avvägd vaniljton som verkligen sitter ihop med den unga vita persikofrukten. Av alla dagens viner är det nog Lyne Marchives Les Clos och Vaudésir som fascinerar mest. Renhet, balans, extrakt, grepp, koncentration och längd är ord som landar i blocket. Allt presenterat med största elegans och tillgänglighet. För chablisdrickaren som vill komma vidare från de större husens lite mer strömlinjeformade tilltal blir det här dagens utropstecken. Lustigt nog säljs samma viner under två olika etiketter: Tremblay Marchive (Philipson & Söderberg) och Domaine des Malandes (Sigva), men den senare etiketten har hittills gått kräftgång i restaurangsortimentet. Den bestämda, charmerande damen vet att hon har toppgrejer att komma med, och hon vill sälja dem - till hyggligt pris dessutom (ca 395 kr).Precis lika underbar som Lyne Marchives nolltvåa är 2002 Albert Bichot Domaine Long-Depaquit Chablis Grand Cru Moutonne. Doften tar oss ända ut till havet med salta drag av ostron, jod och vit krita. Sötare toner möter upp, av mogna vinteräpplen, vaniljkokta päron, vita persikor, nötter och knäck. Smaken har en underbar frukt, med viskös munkänsla, bittra skaltoner och ett långt avslut där vi njuter av mineralsälta, anis och kryddor.

Albert Bichot är ett stort hus, men den unge, bildsköne regissören Matthieu Magnenot utstrålar personligt engagemang och förmedlar en känsla av att veta exakt vad han gör. Tre årgångar har han gjort hittills: 2007, 2008 och 2009. Med hjälp av toppklassfrukt från gamla stockar och battonage i använda fat bygger han upp en sur lie-karaktär som balanserar vinernas syror till en verkligt harmonisk munkänsla. Nollåttorna från Blanchots, Les Clos, Vaudésirs och Moutonne är alla helt fantastiska viner. Störst är förstås 2008 Domaine Long-Depaquit Chablis La Moutonne som får oss att gå i spinn med rysningar av välbehag och skriva (95) i blocket. Vi passar på att fråga om de där 25 åren och Magnenot instämmer i värderingen av 2008.ps. Läs Ola Bergmans utmärkta intervju med Lyne Marchive.

2 kommentarer:

Mats L sa...

Jag missade denna provningen, tyvärr. Två provningar på måndagen; Portugalprovning och Munskänkarna var en tillräcklig rivstart på veckan. Tycker också att Domaine des Malandes är en bra firma. Jag har inte köpt mycket av deras GC men däremot 1er Cru Vieilles Vignes Tour de Roy. Alltid bra. Skall testa 2008 så snart de släpps. När är det?

Finare Vinare sa...

De importörer vi pratade med ville sälja slut på sina 07or innan lansering av 08orna. Så först i höst kan man räkna med någon nämnvärd tillgång..

Vi träffade förresten Vintresserad under tisdagen. Han var också förtjust i "Tour du Roy" - som inte är 1er cru även om kvaliteten lär vara i närheten och läget inte är långt från Vaudesir. Den måste vi testa när den kommer!