söndag, mars 14, 2010

2006 Fattoria Selvapiana Vigneto Bucerchiale


Ektunga, modernt extraherade toscanare känns inte så värst upphetsande att tänka på just nu. När vi besökte Moestues vinfeber på Grand Hôtel i februari stötte vi på ett helt annat slags chianti riserva som framkallade nostalgiska lustkänslor, förknippade med våra första resor till området i mitten av nittiotalet. Gårdens representant Federico Giuntini Masseti berättade på ett sympatiskt sätt om deras vilja att göra viner som respekterade traditionen.

Chianti Rúfina är den svalaste och nordligast belägna appellationen i det större chianti, omgivet av skog. Egendomen var ursprungligen ett sommarresidens för florentinska biskopar och har varit i samma familjs ägo sedan 1827. Man odlar 45 hektar vinmark och 31 hektar olivlundar. Som rådgivare anlitar man den legendariske Franco Bernabei.

Vigneto Bucerchiale är en ren sangiovese som producerats sedan 1979. Musten jäser vid 30 grader i temperaturkontrollerade ståltankar, under 20-25 dagar med daglig överpumpning av musten. Mognadslagringen tar 15 månader i små och medelstora fat varav endast 5% är nya. Resultatet tappas i 35 000 standardbuteljer och 1000 magnum.

2006 Fattoria Selvapiana Vigneto Bucerchiale Chianti Rúfina är en relativt ljus och transparent uppenbarelse. Vi möts av en terroirtypisk, floral doft med violer, körsbärskärnor och röda körsbär. Örterna kommer igenom på ett underbart sätt, vi tänker på oregano, timjan och lavendel. Mineraltoner av järn och grusjord minglar mot en bakgrund av svart te. I sluten av glaset hittar vi en litet, skitsnyggt stall.

I munnen får vi ett slankt och elegant vin med hög syra, utmärkt bett och en lättare medelfyllig, senig kropp. Örterna sällskapar med jordiga mineraler och lätta, något kaneltorra tanniner, men frukten är inbjudande söt och präglad av en lyckad årgång. I avslutningen bjuds det gott om röda körsbär, mandelmassa och en lång, kryddig eftersmak. Vinet är förstås fortfarande ungt men visar redan upp sin komplexitet. Härliga grejor för den som gillar klassiska viner. (91)

Efter ett par flaskor på hemmaplan är vi väldigt förtjusta över hur fint Bucerchiale presterar till mat - ikväll blev det franska ankbröst i rödvinssås som fick möta en italiensk risotto. Ingen hype, schysst pris. 228 kr i BS.

6 kommentarer:

Italienska viner sa...

Tackar för tipset, rena och klassiska toscanare är inte det lättaste att hitta. Det här måste man absolut prova.

/Patrik

Niklas Jörgensen sa...

En kille jag handlat av, Weinschmecker Ruttenscheid i Tyskland, säljer vinet ifråga i en 2001-tappning för EUR 19,95. Måste väl ändå betraktas som litet av ett fynd!

http://www.weinschmeckeronline.de/weine_gebiet_17.html

Och när ni ändå beställer av snubben så glöm inte Pegau's 2001:a för EUR 39,95!

En hel del mogen Pinot till mycket rimlig peng också, om än inter de största vinerna!

MVH

Niklas J

Anonym sa...

Jaha. Det var ju veckans högoddsare. Att Niklas känner ännu en tysk som sitter i en obskyr källare i Essen och kränger vin på en sida med oslagbart namn till priser som inte borde gå att hitta. Högoddsare.

;)

/Martin W

Italienska viner sa...

Weinschmecker rockar! En hel del bra grejer till bra priser, färdiglagrat och allt.
Frakten är OK - 5kg = €20, 10kg = €25, 20kg = €35.

/Patrik

andersuw sa...

Ett klassiskt Toscanavin (bara botti) som ni absolut måste prova om ni inte redan gjort det är en Chianti Classico från Melini. Nej inte den med bastkjolen, salig i åminnelse, utan La Selvanella Riserva. Fantastisk aromatik och komplexitet till synnerligen måttligt pris. Görs dessutom i stor upplaga (Vingården La Selvanella sträcker sig över drygt 40 hektar). Vi har till dags dato hunnit konsumera hela 16 flaskor av 03:an som begåvades med 3 bicchieri i Gambero Rosso och kunde köpas till den synnerligen facila priset av ca 9.50 € per styck. Men nu är förrådet på upphällningen så vi har beställt ett ännu otestat sex-pack av 06:an som även den fick sina 3 glas av GR. Finns att köpa hos Ronaldi i Hamburg för 12.45 €. Vet dock inget om möjligheterna att få transport därifrån till Sverige:

http://www.ronaldi.de/

La Selvanella importeras också till Sverige av Enjoy Wine & Spirits men finns tyvärr bara i restaurangsortimentet. :-(

andersuw sa...

Niklas och Patrik,

Tack för tipset om Weinschmecker. Men vet ni något om vilka lagringsförhållanden det är fråga om och om Herr Grutzeck brukar köpa sina viner "on release" eller inte? Är alltid lite nervös för sådant när det som här i många fall handlar om lite äldre årgångar.