lördag, mars 27, 2010

Munskänkarna provar marsnyheter


I onsdags (sic!) presenterades ett urval nyheter från den minst sagt plottriga SB-månad som gått. Med sina nya utsläppsstrategier har bolaget troligen lyckats dribbla bort en hel del uppmärksamhet från själva släpptillfällena och det är ju på många sätt en bra sak. Ingen normalt funtad person kan längre hålla reda på vad som kommer när. Som extraviner hälldes en trio nollsjuor från Gevrey-Chambertin och Domaine Trapet. Vinerna provades öppet och eftersom vi också skulle hälla blev det speed-tasting. Ok, då kör vi:

I glaset en sommarutflykt med fruktkorg och godis till barnen! De flesta av frukterna är päron. Förutom kalljästa toner finns en del fina mineraler. Ett riktigt charmigt vin för utomhusbruk. (85)

2008 Manuel Rodriguez de Oliveria Encosta dos Castelos AlvarinhoGod doft av gummi och honungsmelon med bara lite för märkbara ekaromer i nuläget. Annars en utmärkt balans i munnen, med skön frukt och ordentlig syrastruktur. Ett seriöst vin för lagring, och dessutom ett kap för priset. (88)

2008 Tim Adams SemillonChampinjoner och litchee-frukter i doften. Påminner lite om en gewurztraminer. Mjuk smak, lite slapp och i sötaste laget. Vinet lever inte upp till sitt stolta namn. (83)

2007 Domaine Viticole de la Ville de Colmar Pinot Gris Grand Cru HengstGenerösa rostade ekaromer av smöriga popcorn och fatkryddor. Kryddig, god, rund och alkoholvarm smak med rätt tydliga sensationer av nytt trä. Lagra ett år eller två, tills de integrerats. Ett välgjort vin som kräver amerikanskt orienterad gom och en grillad fisk. För tillfället har vi varken eller. (89+)

2006 Walter Hansel North Slope ChardonnayInledningsvis reduktiva, vegetala aromer med sjöbotten och vått ylle. Hallonfruktig, ungbärig, god pinot med livlig syra påhejad av en aning co2. Tydligt gröna toner, men alls inte oangenäma. Eken håller sig diskret i bakgrunden. Ett par timmars luftning gör susen och vinet bjuder då på tysk finess och sympatisk drickvänlighet. (87)

2008 Meyer-Näkel Blauschiefer SpätburgunderGod pinotdoft med en hel del fatkryddiga, rostade drag. God smak med bra längd, aningen eldig, något eksträv. Lite "tillverkad" men ändå rätt givande "bonn-bourgogne". Lagra i två år för att integrera eken, och be för att frukten håller. Mer fat än terroirkänsla. Tveksamt om det är värt att följa upp den här. (86-87)

2007 Domaine Mouton Givry Premier Cru La Grande BergeMörk körsbärssaft med vanilj och fjäskiga fat är inte vår grej. För mycket ekbeska också. Pass på ripasso, som vanligt. (85)

2006 Corte Sant'Alda Ripasso Campi Magri ValpolicellaKolmörk, kassaskåpstät färg. Mörk, läcker doft med brända toner, hård extraktion och rejält med ny ek. Mycket fruktig, kärnig smak med imponerande energi och längd. Det blir plustecken för både doft och smak, det här är en bra version av Gallina. Vinet talar direkt till lustcentrum och vi faller för Rivetti-tricket, igen. (89-90)

2007 La Spinetta Gallina Barbera d'AlbaExtrainkallad avbytare. Doften är packad med mosade björnbär, svarta oliver, lakrits och mörk choklad. Smaken levererar mycket av allt i en chokladig munkänsla. Med mindre av ek och mer av terroir så hade poängen blivit ännu högre. Ett härligt syrahvin som ropar efter biff. Går fint att dricka nu om man så önskar, annars lagra till 2016+. (91)

2006 J-L Chave Selections Hermitage FarconnetVarm, plommonfruktig, sötsyltig och som så ofta i Portugal med tydliga volatila limtoner. Ett stort och ambitiöst vin, men ändå inte helt lyckat. Syrah gör sig bäst på svalare platser än Alentejo. (87)

2005 Cortes de Cima Incognito Syrah AlentejoDirekt ur nyöppnade flaskan får vi malolaktisk smörkola och bränd kryddört. Med mer luft en charmig doft av fruktpastill, skogshallon, röda körsbär, bark och undervegetation. I munnen bjuds rödfrukt i lätt kropp, med rätt så intensiva aromer, mineraler och markerad syra. Ett riktigt gott vin på bynivå, utan att vara enastående. (88-89)

2007 Domaine Trapet Gevrey-ChambertinMer komplex doft, först återhållsam, övertonsrik med violer och rosor, skogshallon och röda vinbär. Bruna inslag av bark, undervegetation, ceder, blyerts och orientkryddor. Smaken är seriös och mineraldriven en i slank kropp, med intensiva aromer, struktur och rejäl längd. Utmärkt ny cuvée, en blandning av olika premiers crus. Bäst av tre om man envisas med att dricka nu. (91)

2007 Domaine Trapet Gevrey-Chambertin 1er Cru CapitaFörst knuten doft som snart öppnar upp på ett helt fantastiskt sätt. Skinande frukt med blommiga viol-övertoner. Utpräglade mineraler som påminner om rostig järnkran och kalkgrus. Tydlig fatkaraktär av ceder och blyerts, barkig tanninstruktur. Härlig koncentration och balans. Mycket elegant och farligt gott redan nu. Här utlovas storverk på längre sikt. (94)

2007 Domaine Trapet Chambertin Grand Crups. Länkarna går till SB.

Inga kommentarer: