söndag, mars 21, 2010

2006 Pelissero Barbaresco Nubiola


Det är något särskilt med Giorgio Pelissero - han lyckas få sin frukt att glänsa som röda pastiller! När importören Moestue hade vinfeber i februari fick vi träffa honom för andra gången på relativt kort tid.
Förra gången gällde det hans nollfyror från barbaresco - nu var det redan dags för nollsexorna. Och det finns en del likheter mellan årgångarna. Men kalla honom inte modernist så han hör det!
"På många sätt är jag är mer traditionell än dem som brukar kallas traditionalister"...

Den nebbiolokvartett Pelissero presenterar består av 2007 Langhe Nebbiolo - nästan lika bra som den härliga nollsexan - och de tre barbareschi Nubiola, Tulin och Vanotu (samtliga från 2006). Gemensamt för sistnämnda trio är den övertonsrika och absolut klockrena rödfrukten. De utgör en uppåtgående trappa av tanniner - särskilt Vanotu tar tungan i ett respektingivande järngrepp...

En utmärkt presentation av Pelissero finns att läsa hos Moestue. Här fastnar vi särskilt för ett par formuleringar: "Vinstilen är rödfruktig med markant fruktkoncentration och fast, mogen tanninstruktur" - visst, precis så! "Nubiola produceras med en blandning av moderna och traditionella tekniker, där lagring och mognad sker i barriques och stora ekliggare, och enbart en liten del av ekfaten är nya (10%)" - bravo, inga rostade aromer som stör...

När vi så öppnar en flaska 2006 Pelissero Barbaresco Nubiola på hemmaplan möts vi av den förväntat renfruktiga doften, som påminner om halloncoulis och rödavinbärsnickel med en klick rönnbärsgelé och en skvätt blommig crème de cassis. Diskret understöd kommer i form av lakrits, tallbarr, örter och en liten rökpuff. Mums!

Den här smaken går till omedelbar attack. Nebbafrukten är stor och
up-front på ett klart modernt sätt medan eken håller sig föredömligt på mattan. Den lilla upplevda fruktsötman är avmätt mot ett helt läskpapper av tanninsnörp, medan mineralkänslan är salmiaksalt och lingonsyrorna fint balanserade. Det som gör vinet så roligt att dricka redan nu är kombinationen av skickligt extraherad frukt och rejäl tanninstruktur - man får verkligen utdelning i munnen! S hallucinerar fram en renfilé med messmörssås och lingon, men den som har lite hår på smaklökarna vågar sig absolut på att dricka vinet på egen hand. Njut nu och under de närmaste fem åren. (91)

ps. Det finns fortfarande rätt gott om flaskor kvar i specialbutikerna. På senaste italiendagen provade vi La Spinettas nya 2006 Barbaresco Bordini (redan slut), men gillade Nubiola klart bättre. Och psst, ni som bor nere i Skåne kan handla på SuperBest i Charlottenlund till bättre priser....

6 kommentarer:

Italienska viner sa...

Kul att 2006:an verkar hålla måttet med råge.
Re: priset så betalar sig ju nästan en resa från mälardalen vid köp av två lådor på SuperBest...

/Patrik

Finare Vinare sa...

Absolut Patrik, har du koll på om nollsexan finns inne nu och vad den isåfall kostar? En resa från mälardalen till Skåne är hur som helst under planering...

Italienska viner sa...

http://www.gobivin.dk/lande/frameItalien.htm

Det verkar som att det fortfarande är 2005 som gäller för 150DKK. LN för 100DKK var 2006 i butik så de har väl inte plockat in de nya årgångarna än.

/Patrik

LT sa...

Hos Moestue sade han att man kunde strunta i vad han gjorde med vinet efter att det lämnat vingården - faten har ingen betydelse. Goda och särpräglade viner var det i alla fall. Har ni koll på hur 2006 förhåller sig till 2004? Det ser ut som Tulin finns i båda årgångarna på bolaget.

Finare Vinare sa...

Intressant LT, frukten är god nog att klara en hel del. En fascinerande sak som Giorgio berättade vid vårt första möte var att den mörka, hårt extraherade blandningen Long Now hade fått exakt samma fatbehandling som Vanotu. Ändå var faten mycket mer märkbara i den förra! Jämfört med de senaste tre versionerna av La Spinettas barbareschi tycker vi att Pelissero är än mer skicklig i konsten att lura in faten i helheten. Och priserna är inte lika hiskeliga...

Vi fick testa Vanotu 2006 mot 2004 och tyckte att de höll ungefär samma höga kvalitet. Nollfyran lite mindre omedelbar än vid förra smakprovet, och båda i starkt behov av ryggläge, förstås. Vi har satsat på Vanotu nollfyra och glömmer den i några år. Men det känns gott att tänka på framtiden....

nron sa...

Hej Finare Vinare, tak for en skøn blog, som jeg følger med stor interesse og fornøjelse!
Som DK-insider kan jeg bekræfte at det stadig er 05 som er i butikkerne. Jeg kommer jævnligt i Superbest og lægger gerne en kommentar når 06'erne arriverer.
For iøvrigt kan flere af de bedste vine fra Superbest, herunder Pelissero (og flere til, bl. a. ricasoli og poliziano), også købes på www.supervin.dk til ret fordelagtige 6stk-priser. Måske leverer de også i Sverige..
Det er spændende at høre så positivt om 06-nubiolaen, jeg ser selv meget frem til at smage den. Jeg synes nok helt personligt at fadet er lovlig kraftigt tilstede hos Pelissero, og i 05'eren virkede syren lidt mat i det. Men jeres begejstring for 06'eren lover rigtig godt og jeg ser frem til det!
VH Niels