tisdag, september 01, 2009

2006 Fattoria di Fèlsina Rancia Riserva


Återseendets glädje! En kär gammal bekanting är tillbaks på scenen. Som vi saknat den, både länge och väl. Inte är mötet blint, och visst har vi positiva förväntningar. Men, det har vi haft förr... och ändå nödgats plocka fram sågen. Fast aldrig med ett vin från Fèlsina...

2006 Fattoria di Fèlsina Chianti Classico Rancia Riserva kommer i en genomskinlig granatröd dress, stilig att skåda. Doften är först återhållsam men öppnar upp på en dryg kvart. Första intrycket kan i all enkelhet beskrivas som - ädelt! Det andra är - renaste sangiovesedruva! Sen rullas hela godisvagnen fram: bittermandel, röda körsbär, röda vinbär, till och med inslag av vildhallon. En kittlande, gäckande doft med obändigt självförtroende och charmigaste leendet i mungipan. Faten bidrar med sina finaste kryddtoner och sandelträ, men inget klumpigt står att finna - så otroligt fint avvägt. Till slut är det dags för jordmånen att inta huvudrollen för en stund - en betryggande uppvisning av grus och sten.

Dags att smaka. Första intrycket är - pur toppklassfrukt! Det andra - att tanninerna är spunna av kinesiska silkesmaskar. Syrorna sjunger intensivt och klart. Aromatiken har något brunelliskt över sig och strukturen bär snarast iväg till volnay. Fokus - check, balans - check, och till slut får vi en lång och underbart ihållande eftersmak. Vilken renhet, vilken elegans! Inget är i vägen, inget stör, inget behöver väntas på - här serveras förkrossande njutning redan nu. Det bör vara den bästa unga toscanaren vi smakat sedan 2004 Tignanello. Men kvällens vin träffar om möjligt ännu mer rätt i våra munnar. Det är den bästa Rancia vi någonsin smakat och utan tvekan ett av årets bästa viner. (94)

ps. Vi får en känsla av att man gjort stora framsteg med fathanteringen. Äldre årgångar (inte minst 97an) hade en betydligt mer framfusig ek som vi inte hittar här. Den förmodat exceptionella nollfyran missade vi, tyvärr. Måtte detta vin bli en ledstjärna för både 2006 och framtiden i chianti classico!

23 kommentarer:

Patrik Lucchesi sa...

Aah, härligt att höra, jag hoppade på Fontalloro´n (som säkert är en kalasårgång i vardande) och körde på Rancia.

Får uppenbarligen smakas snarast.

Finare Vinare sa...

Hej Patrik! Om elegans är vad man söker, ja då är detta helt underbart. Och att vinet redan var så otroligt harmoniskt! Har man bara karaktär nog att låta bli (varför, undrar vi ikväll...) så bör det utvecklas med grace...

Anonym sa...

Läckert! Får uppdatera beställningarna imorgon alltså - denna passerade inte dagens nålsöga. Det var ett jobbigt släpp detta. Massa intressant (från stöveln framförallt) och förmågan att prioritera fick sig en rejäl genomkörare.

Idag blev jag annars måttligt imponeradd - igen! - av vårt monopol. Idag fick jag lära mig "att första dagen får man endast beställa i butik!". Minsann! Det har jag missat (och vad sjutton spelar det för roll?). Det står faktiskt på hemsidan å allt, men detta har aldrig varit ett hinder tidigare. Idioti nog att det bara går att beställa en enstaka flaska (det går ju iofs utmärkt att ringa runt till flera butiker - detta med monopolets lanseringar har blivit till ren parodi som idag blev till en fars)

Ja. Då har jag levererat Dagens Morr också. Det tar sig.

/MartinW

Finare Vinare sa...

Ehhh, det var faktiskt nyheter, Martin... det vi hittills hört och märkt av är att en flaska går bra att beställa. Och det är väl det minsta man kan begära om man bor utanför storstäderna? Vi antar att det finns rätt många där ute i landet som är frustrerade över läget som det är...

Anonym sa...

Yepp. Men det finns väl en tanke antar jag. Av ren omsorg ska jag inte köpa enstaka godbitar - så att jag slipper sitta där med en hel källare med massa udda flaskor. Så kan man ju inte ha det.

/Martin

Henrik sa...

Gaaaaaaaaah!
Har glömt beställa ens en av detta - och så kommer denna hyllning - Panic in the disco! Hade tänkt hoppa över hela släppet av skilda skäl, men det här låter bara för läckert.

MartinW, undrar om inte det där är från butik till butik. "Min" butik har inte sagt halv sju de senaste dagarna jag ringt på släppdagen för att beställa en flaska ur depån. De löste t ex så att jag fick Clos des Papes 05 och Pio Cesares Barolo 04.
Kan ju bero på att mer eller mindre hela personalen numera känner igen mig redan på rösten, men ändå ...

Per sa...

Den fick visst en 95:a i WA som kom upp igår.

7 flaskor kvar på söderhallarna... Känns långt dit :(

Finare Vinare sa...

Vad kul! Sent i går, för vi såg den inte vid halvniotiden. Ja vi kände oss nästan lite snåla med våra 94. Men också väldigt sansade och förnuftiga ;-)

Fast vad går väl upp mot att trissa loss på en välgrundad hype? Det är härligt hur Galloni beskriver nollsexorna som "A New Golden Age" och "Simply put, it,s hard to go wrong with a bottle of tuscan red in 2006".

Göran sa...

Enligt Söderhallarna sålde dom nästan inget innan detta bloginlägg, nu är den slut...
Den finns dock på www.guteweine.de för 27,50€. Med skatt och transport bör det bli ungefär samma pris som på monopolet. Tack för tipset om Gute Weine förresten. Har köpt massor med smarrig riesling och beställt ett spännande Bordeauxpaket efter tips här.

Red Scream sa...

Det får bli att styra Volvon mot Göteborg helt enkelt! ;-)

MD sa...

Den fanns fortfarande kvar i depån idag och kanske även hos leverantör med lite tur. Passagen kommer att få in lite mer inom kort, typ torsdag/fredag. Jag lyckades beställa ett par lådor från depån iaf...

Finare Vinare sa...

Du skojar! Första veckan får man väl bara beställa en flaska, vad vi vet?

mattias sa...

Första dagen är det en flaska som gäller.

Dag 2 och resten av första veckan får de bara plocka från depån om du vill ha mer än en flaska.

Först därefter får de börja plocka hem flaskor som står och samlar damm i andra butiker (stor chans).

Det är i alla fall vad som gäller i min butik i lund. Men det kan ju vara olika som sagts tidigare.

/mattias

JanneS sa...

Det låter ju onekligen som nåt man inte vill missa. Ska se om jag lyckas bärga några från Gbg.

Får man passa på att ställa en fråga?
Jag funderar på att lägga undan lite viner från årgång 2007 för längre lagring. Dottern är född 2007 tänkte att det kan bli roligt för henne att ha en låda med med några olika viner från sitt födelseår. Vi pratar alltså om vin som ska drickas och ha något kvar att ge om sådär 18 till 20 år, minst.
Vad kan man satsa på?
Av vad som redan finns till försäljning är det väl främst
Södra Rhone och kanske Tysk riesling som är aktuellt. Sedan kommer ju Bordeaux, Barolo, och Champagne så klart.
Om vi håller oss till södra Rhone en stund, vilket ju tycks vara ett av era specialintressen. Har ni några bra tips? Vad tror ni om Cuvee du Vatican Reserve Sixtine?
Tror ni att den kommer att ha något kvar att ge om sådär 20 år?
Jag är lite "rädd" för reservens 15.5% och är nog egentligen mer lockad av Diffontys standrad Ch9dP med mer moderat alkoholstyrka. Men för långlagring?
Eller ska man satsa på nån av de större producenternas 07or. La Nerthe tex. De flesta 07or har vi väl inte sett ute ännu.
Vad tror ni?
Okej, det där var mer än en fråga...
/Janne

ps
Ja,vi har en källare bra lagringsmiljö.

MD sa...

Det är bara första dagen som man bara kan beställa en flaska. Det finns en spärr i systemet som släpps andra dagen, då är det fritt fram oavsett var i landet man bor.

Frankofilen sa...

Kul att den levererade! Även nollettan var ju rätt underbar för dryga tvåhundringen när det begav sig, tillräckligt för att kvala in på min topplista det året. Dags för ny påtitt snart.

Själv hoppas jag på leverans från depån, vinet var slut när jag var förbi Regeringsgatan efter jobbet igår. Undrar om inte Vinunic kan tänkas sitta på fler flaskor också? Det här är väl i sådant fall ett lysande tillfälle för monopolet att släppa på planekonomin och beställa fler.

Finare Vinare sa...

Vi mejlade Vinunic idag och de har tyvärr inte mer att sälja...

Finare Vinare sa...

Här kommer glada nyheter för alla som är sugna på Rancia:

"Måste tittat fel igår, det ligger 13x6 flaskor kvar på vårt lager som butikerna kan beställa så ring din butik och be dem ta hem."

Finare Vinare sa...

JanneS - vi har aldrig druckit något gammalt från just vatikanen men Uncle Bob ger Sixtine tjugo års livstid. "Meant for serious aging" låter väl utmärkt...

(visst är det konstigt med amerikansk stavning ibland)

Anonym sa...

Kan man beställa denna till sin egen butik nu alltså? Ringde mitt SB och de sa de kunde se 2st i systemet och resten på regeringsgatan men de skickar inte till andra butiker. Och de andra två som var kvar är säkert lagerfel ändå..

Kalle

Finare Vinare sa...

Hej Kalle! Om det inte finns några kvar i depån (de där 13 sexpacken är troligen borta nu) så har nog regeringsgatan de sista flaskorna.

Anonym sa...

Pratade med SB igen. Finns bara på regeringsgatan och de vägrar skicka. Trodde SB var SB och hade samma regler men inte i storstan tydligen. Där gör man lite som man vill...

Kalle.

Anonym sa...

Hur funkar det med dessa tillfälliga viner. När de är slut är de slut och inget mer kommer oavsett hur snabbt det sålt? Tycker det är diskriminerande att inte få köpa det oavsett vilket system man har runt knuten. Men ok, det går fler tåg.

Kalle.