onsdag, september 09, 2009

2008 Mas Foulaquier Les Tonillières


Lust är vår skrivkraft. Ska det bloggas krävs en tändande gnista, vinet behöver ha en personlighet som går igenom och talar direkt till oss. Ikväll är det andra gången vi dricker Les Tonillières och likaså andra gången vi blir lyckliga av detta vin.

Mas Foulaquier gör naturliga, biodynamiska viner från Pic-Saint-Loup i Languedoc. Just denna cuvée blandar lika delar syrah från unga stockar och carignan från gamla. Allt kommer från ett bergsläge med kalkrika och nordvända sluttningar. Vinet lagrades på tank i nio månader. Man skulle kunna tänka sig mer mörkfruktiga doningar från dessa druvor, men så är inte fallet här. Däremot märks terroiren i form av enormt bra syror för ett vin nere från södern.

2008 Mas Foulaquier Les Tonillières Pic-Saint-Loup har en mustig, transparent uppsyn, varmröd med ungdomligt blåa toner. Gillar ni doften av bondgård? Det gör vi. Jämfört med förra smakprovet hittar vi betydligt mer av mogna ostar och ljus gödsel - därtill ljus tobak, läder, salmiak och mängder av saftiga bär. En syrligt pinotlik känsla av röda vinbär, ljusa skogsbär och röda körsbär, lite jästa som hos Emil i Lönneberga. Körsbärskärnor, mandelmassa och pinje kommer till, och visst är väl vinet en smula volatilt men enbart angenämt att sniffa på. Komplext. Äkta vara.

Gommen förtjusas direkt av de friska syrorna, så livliga och så goda. Därtill en intensiv, smarrigt mogen rödfrukt med sköna bärtanniner vars like man får åka till bourgogne eller châteauneuf för att hitta. Och tänk att inte en endaste grenachedruva finns med! Ganska överraskande och förtjusande att syrah och carignan kan ge den här ljusa karaktären... och alkoholen stannar mycket riktigt på modesta 13%. Summa summarum: ett busgott, karaktärsfullt vin med tidig utveckling som bjuder på stor charm och njutning redan nu. (88)

Importeras av Vinik (nik@vinik.se) och kostar 170 kr. När det gäller franska drickviner är denna importör just nu bäst i landet. Det är otroligt skönt att ha tillgång till utvalda sydfransoser medan annat behöver ligga till sig. Vi hoppas verkligen att vinerna snart går att beställa till andra butiker än Söderhallarna i Stockholm.

3 kommentarer:

Vinosapien sa...

...och nu blev jag sugen på sydfranskt drickvin...

...blir kanske syskonvinet/storebror
Gran’ Tonillieres ikväll...

Vinosapien sa...

...vilket det självklart blev...
http://www.vinosapien.com/MyTastings?Wine=,1087

här finns lite mer godis om foulaquier:

http://www.masfoulaquier.com/index.php och mer specifikt om vinet

http://www.masfoulaquier.com/foulaquier-cuvee-fiche.php?VarCuvee=6

Finare Vinare sa...

Härlig beskrivning. Smack, pang, poff... jag vill ha mer! Svårare än så behöver det inte vara med vin.

Vi ska försöka lägga vantarna på en Gran' T...