lördag, september 12, 2009

2007 Preiss-Hennÿ Gewurztraminer Reserve Hennÿ


För ett par veckor sedan njöt vi en kombination som var så pass lyckad att vi gör om den ikväll när vi får gäster med asiatiska smakpreferenser. Det kinesiska bbq-fläsket hamnade i vårt kök tack vare eminenta Lisa Förare Winbladh, som i sin tur läst på hos Cooks Illustrated. Currynudlarna kommer från Könemanns "Stora Asiatiska Kokboken" men eftersom de flesta recept valsar runt på nätet finns det även här. Och så slutligen vinet, själva godispricken över i.

Det är inte ofta vi köper gewurztraminer, men i rätt sammanhang kan det vara väldigt gott. Så är fallet med kvällens vin och det beror inte minst på att man lyckats bibehålla syror och fräschör. Preiss-Hennÿ har funnits på systembolaget längre än vi kan minnas - vinet introducerades 1953 - men familjehistorien började redan 1535 i Riquewihr. Firman har hela 80 hektar vingårdar och det mesta druvmaterialet kommer från Mittelwihr, känt som ett av de varmaste mesoklimaten i Alsace. Våra minnen av detta vin i tidigare årgångar är huvudsakligen positiva.

2007 Preiss-Hennÿ Gewurztraminer Reserve Hennÿ doftar av ros och jasmin. I den prunkande trädgården serveras en hel frukostbricka med earl grey-te, honung och silver shred-marmelad. Den druvtypiska litchifrukten får sällskap av fler tropiska drag (ananas, papaya) som ändå håller sig på plats i bakgrunden. En diskret svampton förmedlar känslan av gamla fat. I munnen är det här ett mycket aromrikt och relativt fylligt vin med balanserad kryddvärme av 14% alkohol och en för druvsorten förvånansvärt frisk syra - årgång 2007 visar sin klass. Restsockerhalten stannade på under fem gram, så här finns inget kladd. Ändå hanteras mötet med den söta glazen med glans. Det här är kanske inte ett vin vi skulle välja att dricka på egen hand, men mat och dryck gifter sig på ett helt förunderligt vis. (86-87)

ps. Även Trimbachs basriesling har en ovanligt stilig syra i den här årgången. Det ska bli kul att se hur de större nollsjuorna från området artar sig framöver.

5 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Kula att ni skriver om denna trotjänare. Det har varit husets gewurz länge, ett säkert kort

E sa...

Kul!Har provat vinet två gånger med ganska diametralt motsatta utgångar. Första gången kroppstempererat i en ljusrörsbelyst konferenslokal med Munskänkarna. Domen den gången blev minst sagt hård. Andra gången rejält kylt till kryddiga lammkorvar med tillbehör och det lirade super ihop! Verkar onekligen vara ett utpräglat matvin..
/Erik

Finare Vinare sa...

Rejält kylt är nyckelordet. Smakar onekligen bäst då.

Håkan sa...

Oj oj, det här vinet har jag nog inte druckit på så där 17 år ungefär. Att det finns kvar och dessutom levererar är ju makalöst. Hmmm, det var nog minst 3 år sen jag drack Gewurz över huvudtaget, man blir som sagt enkelspårigare med åldern.

Finare Vinare sa...

Lagar du asiatiskt någon dag eller rentav släpar hem lite take-away så vet du vad du ska ha hemma. Och glöm inte att dutta frikostigt med hoisinsåsen.