söndag, september 20, 2009

2002 Antonin Guyon Corton-BressandesSöndagseftermiddag, och det står två långkok på spisen. Dels ett klassiskt "får i kål" fast på framdelskött av lamm. Och dels kvällens middag, en gräddig lammgryta med röd trumpetsvamp och rönnbärsgele - klockren comfort food efter ett recept av Nils-Emil. Under tiden som maten går klart blindprovar vi Pinsons 2005 Chablis Les Clos mot Rémi Jobards 2005 Meursault Sous La Velle. Vilka viner! De lämnar oss överraskade och nästan mållösa. Vi återkommer till dem under de närmsta dagarna och snor väl ihop en redogörelse vad det lider...

Svampen, lammet och den gräddiga såsen lockar till ytterligare utforskningar av det röda bourgogne. 2002 Antonin Guyon Corton-Bressandes Grand Cru Domaine Hippolyte Thevenot har en relativt mörk varmröd färg med både kvardröjande blå och mer utvecklade bruna nyanser. Här finns en doft som verkligen greppar tag med en gång! En maskulin personlighet med stor komplexitet - vi är plötsligt nere på danmarksfärjans bildäck med osande maskindiesel och nymålad fartygsplåt. Och vilka tuffa mineraltoner, här vankas grusdamm, grafit och krossade stenar! Frukten är åt det mörkare hållet med skogshallon, björnbär och en härlig pinositet. Vi associerar dessutom till portugisiska viner, med pinjekåda, eucalyptus, gammalt trä, fatrostning, currykryddor och sandelträ. Tydlig mint och eucalyptus, örter och tomatstjälk. Sandelträet och eucalyptusen ger dessutom en lustig känsla av lyxigt badskum. Vidare ut i skogen: svamp, multnande undervegetation, animaliska toner och fårfett. Ingen brist på intryck i det här glaset, alltså! Smaken är skönt intensiv, rätt så kraftfull och härligt harmonisk. Gott om örtighet, goda kryddor och snudd på likörtoner. Syra, frukt och mineral i balans. Ett underbart vin som framkallar en nästan högtidlig och tacksam känsla när vi dricker det till den smarriga söndagsmaten. Denna Corton har fläskat på ordentligt sedan vi drack den för ett par år sedan. Fler viner från Antonin Guyon, tack. (93)

8 kommentarer:

Ulrik sa...

Jag blir avundsjuk på alla goda Pinoter ni verkar ha. Jag äger ingen äldre än 2005, så jag får sitta på händerna ett tag.

Gabriel sa...

Drack det här på Prime Wine Bar i december förra året och kan bara hålla med. Trés bon!

Tavastgatan sa...

Drack också 02an på Prime Wine Bar i vintras, men var inte lika imponerad. Till och med ganska besviken, vilket gjort att jag passat på 05an.

MMM sa...

...och jag kan bara instämma i hyllningskören! De två jag har provat har varit väldigt bra. Men jag är inte helt hundra på om resten av Guyons sortiment ger samma nöje. Det återstår att se! F.ö. så finns ett större sortiment av Antonin Guyon hos HJ Hansen i Kph.

Finare Vinare sa...

Vi gillade 2005 Gevrey-Chambertin La Justice en hel del, och har lagt undan både av den och av 2005 Corton-Renardes. En rolig detalj är att båda två och några till finns kvar i BS. Någon som provat 2005 Chambolle.Musigny Les Cras eller 2005 Beaune Clos de la Chaume Gaufriot?

Holger sa...

Kanske skulle man lägga undan några fler Corton-Renardes från Guyon, det här låter ju kalas.
Jag har provat Chambollen under ett par dagar nu. Jag finner den mycket njutbar men funderar samtidigt en del på om man verkligen kan kalla den prisvärd (ok, iofs ett bannlyst uttryck enligt vissa ;). Den är lätt, syrlig, elegant, lång eftersmak, men vissa skulle säkerligen kalla den en anings tunn. Den passar helt enkelt mig som ju gillar "tunna" viner, och känns mycket chambollisk i karaktären. Den har lagt på sig en del hull på ett par dagar i kylen så kanske finns mer att krama ur med lagring.

Harald sa...

Ni överröser oss med text men hade gärna sett en notering kring Jobards vin, när ni orkar :).

Finare Vinare sa...

Eller hinner! Omedelbart ur flaskan var Sous La Velle grymt bra och klar favorit av de två, men det tappade lite över ett par dygn. Les Clos växte däremot med tiden och slutade som tveklös segrare. Ett stort vin!