lördag, augusti 29, 2009

2000 La Fiorita Brunello di Montalcino


Roberto Cipressos version av brunello är modern snarare än traditionell. Här skördar man sent och vinifierar på ett närmast burgundiskt vis. Samvaron med skalen är relativt kort - 15 dagar - med daglig pigeage i öppna ekkar där temperaturen tillåts stiga ganska högt (33 grader). Till den stipulerade, tvååriga mognadslagringen använder man nya femhundraliters tonneaus istället för traditionella botti. Produktionen landar på tiotusen flaskor årligen.

2000 La Fiorita Brunello di Montalcino ser riktigt tjusigt ut, det påminner om ett mörkare brunrött sammetstyg. Vinet är transparent med en finkornig fällning som inte riktigt låter sig dekanteras bort.

Ojojoj, vilken fin doft som har utvecklats under de tre år som gått sedan inköpet! Här finns en underbar komplexitet: framträdande grusjordiga mineraltoner, tydlig sottobosco, höstliga lövhögar, ljus tobak, gammalt läder och ett litet stråk av tjära. Detta är upplivande och klart humörhöjande att sniffa på! Den söta frukten liknar närmast en plommonkompott, assisterad av torkade körsbär med en djupbas av brun farin. Uppe i diskanten charmas vi av blommiga övertoner som är misstänkt besläktade med den gångna sommarens rosenbuskar. Det är ett härligt sug i doften - man dras obevekligen in i dess mysterier...

I munnen bjuds det på silkeslena sensationer. Balansen är vänlig och harmonisk med söta, nedsmälta tanniner som mest liknar brunt socker. Syrorna är kanske i mjukaste laget, men året var varmt och så fick det bli. Aromerna speglar doften fint - några rökiga och tjäriga toner kommer väl från faten, men vi hittar ingen påklistrad vanilj. Avslutningen är mjukt kryddig med bara en anstrykning av julmust. Detta är ett riktigt tillfredställande vin - både kontemplativt och en sinnlig njutning på hög nivå. Förtjänar att drickas nu eller allra senast inom ett par år. Hade strukturen varit bättre hade betyget blivit ännu högre. (91-92)

Dracks till en fondue med ryggbiff, champinjoner, broccoli, salladslök och bearnaise.

Vinovativa importerar. Aktuella årgångar är normale från 2004 och riserva från 2001.

Inga kommentarer: