fredag, augusti 14, 2009

1978 Caves Velhas Garrafeira & 1970 San Marco Grande Reserva


Vi har nu klivit ytterligare fem år tillbaka i tiden. Det här känns nästan som att vara med i en saga - med tidsmaskiner, förtrollade speglar, en urgammal värld och dimmigt mystiska föreställningar om sedan länge förflutna händelser. För att bibehålla kontakten med verkligheten tar vi Google till hjälp. Caves Velhas - Companhia Portuguesa de Vinhos de Marca är ett gammalt och välrenommerat företag som fortfarande är i högsta grad verksamt, med starka anknytningar till Bucelas, där vinet också buteljerats. Men därifrån gör man uteslutande vitt, denna sjuttioåtta kommer troligen från Bairrada och lär i så fall innehålla en del baga-druvor. Finns det några garvsyror kvar i vinet har vi tänkt att hantera dem med hjälp av en risotto. Garnerad med flarn av svarta trumpetsvampar stekta i tryffelolja, och serverad med några skivor lufttorkad skinka.1978 Caves Velhas Garrafeira (Bairrada) har en frisk kork och håller enligt etiketten 12,5%. Glaset lockar, rödbrunt med en orange lyster. Här bjuds en angenäm, balanserad och frisk bouquet med fina mognadstoner där faktiskt frukten är bland det första vi tänker på: nypon, plommonmarmelad, och en aning av gammal slånbärssaft. Örterna märks som tomatkvist och tomatpuré. Och så återbesök i målarverkstan, ikväll med lösningsmedel, linolja och en rätt subtil tjära. Till sist kommer vi att tänka på en gammal kakburk som envist håller kvar doften av för länge sedan uppätna vaniljkakor. Gott!
När vi tar in vinet i munnen är det smakrikt och lent med fullt tillfredställande frukt. Som väntat är garvsyrorna stadiga, först något vassa - men hellre vass än fadd, alla gånger. De rundar nämligen av sig och hittar en större harmoni efter en timme eller så. Avslutningen är rejält lång och syradriven med en eftersmak där slånbär och lite oljefärg minglar kvar - inget fel på den färgen. Vinet blir suveränt matsällskap, i en stil som påminner om gammelbarolo, jättegott även på egen hand och återigen förvånansvärt med i matchen. (89)1970 San Marco Grande Reserva är enligt etiketten buteljerad i Vila Nova de Gaia, så här har vi ganska säkert en Douro. Flaskan håller 12% alkohol och har en svårdragen kork med en otäck vinägerdoftande svartsoppa uppe på toppen. Till slut får vi upp största delen av korken och trycker ner den sista centimetern i flaskan. Där finns det redan massor av fällning, så dekantering är ett måste. I glaset är färgen ljust rödbrun och helt transparent. Dags för en sniffy-sniff. Yesss! Här finns en riktigt läcker, komplex doft som påminner lite om åldrad port, med ljusa övertoner av vanilj, smörkola och örter. Frukten är av mörkare slag med stråk av russin och farin, plus en angenäm känsla av honung. I munnen bjuds en ålderssyrlig, slank och mycket aromrik smak. Stilen är nobelt välbalanserad med karaktär av gamla fat, men en hel del sprittande livslust finns kvar. I själva sväljet känner vi en basisk, bakpulveraktig känsla. Vinet växer och lägger sig till med än större rondör och viskös harmoni efter en dryg timme i luften. En härlig gamling som gör sig allra bäst till en jämnårig film. Ren njutning utan analyser! (90)

ps. Även Louis Malles "Le Souffle au Coeur" (1971) har stått sig remarkabelt bra genom decennierna. Nominerades till både guldpalm och oscar när det begav sig. Fjortonårige huvudpersonen röker, dricker, går på bordell, åker på kurort, beställer in 1947 Lafite och lägrar sin mamma. Sådana filmer görs garanterat inte längre...

pps. Var ska detta sluta - fyra flaskor och redan 1970. Under resan ska bådas våra födelseår också besökas. Fortsättning följer....

13 kommentarer:

E sa...

Härlig arkeologi! Uppenbarligen dags att börja lägga ner portugisiskt i källaren..Tips?
/Erik

Vinosapien sa...

inga minor eller...

misstänker att de är 'botti'-lagrade eller...

ni använder begreppet 'gammel-barolo' ganska ofta, förklara...

fixat bladskruvkork?

Finare Vinare sa...

För att slippa vänta i decennier kan man handla från Garrafeira Naçional. De har riktigt gamla viner i lager, levererar till Sverige och priserna är förvånansvärt låga.

De riktigt goa tipsen kommer förstås från kapten Niklas Jörgensen på Mise en Bouteille/Portugisiskt. En god idé är att kolla av med honom innan du gör dina val.

Finare Vinare sa...

Vinosapien - fyra friska flaskor av fyra, det finns skäl att jubla. Men vi räknar kallt med att stöta på en mina snart...

Ja precis, bottilagrade stiliga gammeldags viner med syran som ryggrad. Du skulle gilla detta.

Bladkorkskruv står högt upp på listan över framtida inköp.

Niklas Jörgensen sa...

Vinosapien; ska nog hitta något till dig när du besöker i September!

Vad gäller bladkorken så är det femtio/femtio chans få upp hela korken på de riktigt gamla! När du lyckas är det en inre tillfredsställelse - annars ska de ju ändå dekanteras så trycka ner den i flaskan funkar ju :-)

F&V; jag gläds över det faktum ni haft hundraprocentig utdelning så här långt. Nu ska "gamlingarna" betas av och då är också riskerna högre. Men som sagt; den äldsta i er låda var fantastisk när jag korkade upp...

E; fråga på. Jag står gärna till tjänst med tips!

I övrigt; Caves Velhas har jag provat ner till 1947 med makalösa resultat! Ett vin värt söka efter...

MVH

Niklas J

Vinosapien sa...

Niklas - hur f-n letar man fram godsakerna på deras hemsida...har försökt men utan framgång...litet tips mottages varmt!

Finare Vinare sa...

Antikhörnan hittar du här:

https://www.garrafeiranacional.com/pt_pt/maxshop/categoria/48/vinhos-de-mesa-antigos/1/3/1/2/

Finare Vinare sa...

Hela URL:en kom inte med, vi provar en gång till:

https://www.garrafeiranacional.com/
pt_pt/maxshop/categoria/48/
vinhos-de-mesa-antigos/1/3/1/2/

Niklas Jörgensen sa...

Till alla intresserade; Garrafeira Nacional kanske inte är billigast i Portugal men fynden dyker titt som tätt upp. Frakten kan vara dyr, ca 50 EUR för fem pavor så se till finna sådana som är unika och värda den där extra hundringen!

Starkvin är de särskilt bra på. Stort utbud av mogen Colares finns också.

Paypal betalning och jag har aldrig haft problem med dem. Snabb leverans. En kraschad flaska genom åren och då fick jag en ny. Tänk dock på att gamla viner kan läcka så var beredda på detta när de skickas över Europa!

/N

Red Scream sa...

En liten reflektion såhär på fredagen, efter en veckas hårt arbete,

Varför är etiketterna på gamla portugisiska viner i så dåligt skick? Har vinerna lagrats utomhus?

Som sagt, bara en reflektion av en fredagstrött individ... :-)

Niklas Jörgensen sa...

En etikett i kasst skick är oftast en av de faktorer som lugnar mig som köpare av gammalt vin. Ökar sannolikheten flaskan lagrats i en fuktig miljö och då har etiketten fått ta stryk om den inte skyddats. Visst kan man linda in sina flaskor, åtminstone etikettdelen med plastfilm när de åker ner i källaren men det vill jag nog mest råda de som har för avsikt sälja vidare då en hel etikett ger mer.

En perfekt etikett och dessutom en ren flaska utan grus och mög gör mig mer nervös :-)

/Niklas J

Anonym sa...

Guran i vinkällaren sa.. Kul med test av gamla portugiser - känns som en nostalgitripp. Har själv testat många under årens lopp - både egna och andras - det mesta mycket billiga på åttiotalet som Colares, Garrafeira och framför allt alla lådor med olika årgångar av "Barca Velha". Allt uppdrucket för länge sedan - aldrig dåliga, mer unika och originella sett med dagens mått mätt - håller med om "Gammel-Barolo" och "hälften av korken upp - resten ned".

Finare Vinare sa...

Hej Guran, det ger en härlig känsla av gamla tider. Den nya, exklusiva stilen av portugisiska viner, undrar vad det blir av dem och hur länge de hänger med? De har ju inte så lång historia så ingen vet väl riktigt än...