lördag, augusti 22, 2009

1994 Dr. Loosen Erdener Prälat Riesling Auslese Goldkapsel


Sophies födelsedagskväll avslutar vi med moget från Erden. Och firar också att det var en auslese från just 1994 som blev vår inkörsport till moseldalen, sommaren -96. Vinet avnjöts på balkongen under vår första kväll i Beilstein (Tysklands minsta stad, med högst ett dussin hus, plus kyrka och borgruin) och utnämndes strax till "lyckovin". Priset var blygsamma 9 DM. Dagen efter var vi tillbaks nere i Zehnthauskeller och handlade mer...Men Dr. Loosens toppvin är utan tvekan gjort av noblare druvmaterial. Prälat är ett av mosels yppersta lägen, snett mittemot byn Erden. Den lilla vingårdens rödskiffer speglar sig i floden, och med sitt raka söderläge är det här ett av dalens allra mest gynnade.1994 Dr. Loosen Erdener Prälat Riesling Auslese Goldkapsel har en rikt guldgul färg med simmigt utseende. Vi möts av en helt fantastisk, komplex och mogen doft av honung, skiffer, petroleum, terpentin, trycksvärta på gammalt tidningspapper, cykelkällare, torkade aprikoser, gräddkola, ja rent av äppelpaj eller äppelmos av transparent blanche.

Vinet gör en storslagen entré i munnen, med aromer av torkade aprikoser, honung och underbara mognadstoner. Strålande syror har bäddats in i en len och munfyllande textur. Mittsmaken är superrik men avslutningen först lite kort - bågen bär inte ut fullständigt. Men smaken hänger ändå kvar länge, länge - och alla aromerna byggs upp i gommen för varje klunk och smaken upplevs allt rikare och rikare....

Detta är underbar auslese i helklassisk stil, ett livselixir för hedonister. Och dessutom en komplett dessert alldeles på egen hand. Tack för den, Niklas J. (93)

6 kommentarer:

Anonym sa...

Oj vad vi gillar Er. Mosel-suget ökade flerfaldigt under denna skaldjursintensiva vecka.

Finare Vinare sa...

Rart, Fredrik! Problemet är ju bara att de färdigmogna vinerna inte växer på träd på bolaget. Och det här är ju på en annan nivå än de auslesen 94/95 som släpptes innan sommaren....

2005 Joh. Jos. Prüm Wehlener Sonnenuhr Goldcap testade vi i våras på Grosser Ring, den blir nog perfekt om sådär tjugo år.

Precis som den fantastiska 2005 Zilliken Saarburger Rausch Lange Goldkapsel, som vi fick testa när Origo intog Grappe.

Förresten, är det någon som provat 2002 Bernkasteler Doctor Auslese (SB 7377) ?

Red Scream sa...

Ni har inte köpt på er av 2007:an av Dr Loosens Erdener Prälat Riesling Auslese? Den har jag fingrat lite på men inte riktigt hittat argumenten...

Finare Vinare sa...

Nej, det har inte blivit av. Kanske för att:

1. Schildknecht var lite avvaktande, även om han trodde att den skulle fixa till sig om något decennium.

2. Femton år är en rätt lång tid att vänta.

3. Vi har fått för oss att Prälat var bättre förr. 08an testade vi på Grosser Ring och nog var den bra men inte glimrande.

4. Vi (alltför) sällan hittar tillfället till en sötare auslese.

5. Halvflaska känns som ett mer behändigt format för söta viner.

Någon som testat 2007 Prälat?

Niklas Jörgensen sa...

Hej F&V! Kul flaskan levererade! Och grattis till S i efterskott!

Har fortfarande några kvar av 94:an och det är verkligen som ni skriver ett vin av hedonistisk karaktär. Tyvärr, enligt min mening, är Loosen i allvarligt fall nedåt. Prälat är fortfarande den främsta men ack vilken skillnad mot the good old days!

Ska ni dricka Prälat så är det billigare köpa 15 år gammal än nollsju-nollåtta! Sjukt? Tja, jag gav ca 140 kr halvflaskan för 94:an för två år sedan. På auktion i Köpenhamn inkl hammarslag.

Nollåttan som provades i maj var välgjord och inte lika sötkladdig som alltför många Loosen lider av idag. men priset?

MVH

Niklas J

Anonym sa...

Tjinare - en sen kommentar på ett vin som låter läckert.

Någon som vet något om 2001:orna? Har lite goldkapsel som jag är lite nyfiken på...

//E