fredag, augusti 21, 2009

2006 Domaine de la Pousse d'Or Volnay Clos des 60 Ouvrées


Var ska man egentligen börja för att fatta grejen med röd bourgogne, undrade Patrik Lucchesi. Här! - svarade vi. Och skriver man ut storstilade rekommendationer, bör man också ta sitt ansvar. Så därför korkar vi upp, bland annat för att se om tipset var så bra som vi minns det.

Domaine de la Pousse d'Or gör bara bättre och bättre ifrån sig under Patrick Landangers ledning. Clos des 60 Ouvrées är egendomens monopolvingård - 2,39 muromgärdade hektar. Jordmånen är utmärkt och stockarna har nått femtioårsåldern, odlingsmetoderna respekterar naturen och vinifikationen är precis som man vill att den ska vara i bourgogne.


2006 Domaine de la Pousse d'Or Volnay Premier Cru Clos des 60 Ouvrées Monopole har en ljust varmröd, transparent uppsyn med blå reflexer och tomatröda nyanser i kanten.

Doften är öppen och väl riktad med suverän terroirkänsla. Smått reduktiva toner, lite unken ostbutik. Vidare till köttdisken - mängder av rått rött kött! Ut i naturen - massor av kalkgrus och insjölera - eller varför inte modellera - och rikligt med örter. Ner i vinkällaren - fina fatkryddor, söt mandelmassa och en ljuvlig pinotfrukt mitt i krysset av röda vinbär, jordgubbar och hallon.

Smaken bjuder på en frisk fruktsyra, en ganska intensiv och väldigt läskande personlighet - härligt aromrik - med fint silkesvävd textur och rena toner av jordgubbar, hallon och sötlakrits. Att det handlar om ett mellanår märks kanske mest genom att intensitet och fokus inte är i klass med de allra bästa versionerna, att tanninerna blir aningen uttorkande i svansen och slutligen i eftersmaken, som är ganska måttlig till sin längd. Ändå, ett otroligt njutbart vin - och allt detta redan idag. (91)

Vinet finns fortfarande kvar på systemets hyllor. Köp och njut!

6 kommentarer:

Patrik Lucchesi sa...

Wow, fullservice by request - ring så sörplar vi...

Låter fantastiskt övertygande, 2 flaskor är beställda.

2006 betraktas alltså som ett "mellanår" ?

Anonym sa...

Tack för en välskriven och informativ blogg! Jag är också lite nybörjare när det gäller både röd och vit bourgogne, har ni några tips, gärna "prisvärt" ;-) Planerar en resa till Beaune i september...
/BG

Finare Vinare sa...

Patrik - hoppas du blir nöjd när du öppnar! Det är inte så långt från Barbaresco till Beaune. Och tänk på alla Borgogno som finns i Barolo...

Om man ska generalisera är 2006 en årgång som passar bra på restaurang. Dvs inte så långsiktig men njutbar redan nu. Och en fin terroirkänsla hittade vi ju också...

Den utmärkta beaune-negocianten Chanson säljer en Volnay på bynivå för €25. Om den är prisvärd vet vi inte, men den är ju inte särskilt dyr i alla fall. Även deras Beaune 1er Crus har vi ju gillat och både kan sägas vara "prisvärda" - eller varför inte rentav "fynd"... och Chansons viner borde vara plättlätta att få tag på när du besöker staden.

Kayaker sa...

Igår upptäckte jag att SS rear ut kvarvarande 2006:or från Domaine de la Pousse d'Or. Kan vara bra att känna till.

Finare Vinare sa...

Tack för info, Kayaker. Det hade gått oss förbi.

Kayaker sa...

Jag var där och beställde ett 6-pack från Origo Wine och tog en liten snabbkik i Bourgognehyllan. Antagligen sänkte de priset i torsdags för de var inte på rea tidigare i veckan när jag hämtade mina La Pèira.