lördag, augusti 01, 2009

2008 Mas des Chimères Oeillade


En kul grej med vin är alla chanser man får att vara med om något för första gången. Cinsault är ju favoritdruvan när det kommer till rosé, men hittills har vi aldrig druckit ett rött vin gjort enbart på cinsault. Oeillade är ett gammalt namn på denna sydfransos som rätt ofta dyker upp som ett inslag i röda blandningar. Ursprungligen, på 1800-talet och tidigare, handlade det om två separata men likartade druvsorter. När ympade stockar återplanterades efter phylloxeran var det bara cinsault som fungerade och oeillade kom att bli en beteckning på druvrena röda bordsviner av cinsault. Det är en värmetålig och produktiv druva med hög syra och låga tanniner. Med högre avkastning blir den neutral och ointressant, men i bra lägen med äldre stockar och lägre uttag kan vinerna blir rika på både färgämne och smak - alltså ungefär samma dilemma som med stallkamraten carignan.

2008 Mas des Chimères Oeillade, Vin de Pays des Coteaux du Salagou har liksom egendomens andra viner en skönt lantlig doft med en gnutta brett som bidrar med komplexitet. Här finns också toner av brända löv, färsk svamp och järnmineraler. Frukten drar åt röda körsbär, slånbär och rönnbär, med blommiga övertoner och en liten air av hudkräm - en fint utvecklad bouquet för ett så ungt vin. När vi smakar är det lagom slankt och behagligt med frisk syra, en rätt intensiv och smakrik frukt, lägre tanniner och goda örter i slutet. 14% alkohol enligt etiketten, men inget som stör när vi avnjuter vinet till Vicky Christina Barcelona och sydfranska fårostar. Detta är väldigt sympatiskt och ger mersmak - både omedelbart drickvänligt, uppfriskande och karaktärsfullt. Allt mer gillar vi Guilhem Dardé - byrevolutionären som lämnade kooperativet - och hans fina terroir i trakterna av Lac du Salagou. Mannen med valrossmustascherna har gjort det igen. (88)

Importeras av Vinik och kostar 125 kr.

2 kommentarer:

JanneS sa...

Tack för tipsen om rader av viner från Vinik.
Har han nån websida, prislista eller nyhetsbrev? Jag kan bara hitta att ni hänvisar till e-posten.
Hur får man reda på mer?

/Janne

Hemma Hos Vinaren sa...

Man kan maila Niklas och få en prislista och tips. Man handlar minst 6 flaskor åt gången och de hämtas enbart på Söderhallarna i S-holm. Niklas är en hyvens kille som säkert hjälper dig med bra val när han är tillbaka från Frankrike.