fredag, maj 02, 2008

2005 Tollot-Beaut Savigny-Champ-Chevrey


Så var det dags för ännu en fredagsmorgon i kön på regeringsgatan. Nu för tiden bjuds det på så många möjligheter att det gäller att tänka sig noga för vad som ska lastas på. Vilka flaskor ska ta slut pronto och vilka kommer att bli kvar några dagar och kan rent av hinna testas innan inköp? Domaine Tollot-Beaut har en prenumeration på vår nyfikenhet. Med sina små kvantiteter har de i stort sett gått under radarn på de svenska bedömarna, medan Bill Nanson's Burgundy-Report gett tummen upp till de billigare nollfemmorna från Savigny-Champ-Chevrey och Chorey-les-Beaune. Det förra vinet tilltalade oss en hel del i både 2002 och 2004, och deras 2005 Corton stal showen för oss på Vinordic. Förväntningarna är alltså hyfsat höga...

2005 Savigny-Champ-Chevrey har en krämig doft ur karaffen, med frukt av nypon och hallon. Men i glaset händer märkliga saker. Nyponen växer ut till dofter av brända örter, tomatkvistar och svårdefinierat unkna, skämda eller rent av mögliga toner. Trots att de vädras ut litegrann efterhand finns de kvar och skymmer frukten av nypon och hallon. Smaken är hyggligt god med viss intensitet - men här finns en lite tunn, vattnig känsla som förvånar, liksom de varma, brända tonerna som också går igen i den syrliga, lite torra smaken. Fatbehandlingen är på helt anständig nivå, men vi hade nog förväntat oss mer av typisk ung, rå, tät nollfem-frukt. Det är till och med så att misstankar vaknar om att den här flaskan inte är helt ok. Vi hade hoppats att kunna lämna en mer betryggande rapport. Vi testar en flaska till inom kort...

Dags att få veta. Ploff, där åkte korken ur flaska nummer två! Vi luftar i karaffen en knapp timma. Ögonblicket när vi häller upp är rätt spännande, nu när man har köpt en låda på förväntningar. En nit till och det blir retur, ett positivt intryck och vi behåller flaskorna. Brrr. En doft av lagad eller grillad röd paprika och fatrostning med pinotkrydda träffar först. Något kniper till om näsan - ett nypon som har lite gemensamt med paprikan. Det är tilltalande, vi döper sensationen till knyprika. En vacker rödfrukt av körsbär, vinbär och hallon frestar. Den förra flaskans konstiga avarter lyser med sin frånvaro. I munnen är frukten färsk, saftig och maffig. Inget uttorkat, tunt eller bränt står att finna. Är resten av flaskorna som den här lär det bli strålande om några år. Men redan nu går det att dricka med stor behållning. Puh, vi får behålla flaskorna.

2005 Savigny-Champ-Chevrey Premier Cru Monopole (Domaine Tollot-Beaut, Chorey-les-Beaune)

14 kommentarer:

johan p sa...

Jag hade tänkt köpa några Tollot-Beaut men fick ett telefonsamtal på kvällen innan släppet med en varning. Tydligen har någonting hänt med transporten till Sverige som tagit orimligt lång tid och många provflaskor har varit dåliga.

Frankofilen sa...

hallå, var det någon som sa konspirationsteori... ;-)

Trist läsning annars...hoppas nästa flaska är bättre.

finare & vinare sa...

Fan, det stämmer ju precis med vårt intryck! På sitt sätt skönt att höra att våra intryck fick en rimlig orsak (vi var dessutom helt överens om det negativa inslaget i doften). Desto motigare känns det att eventuellt returnera sina älsklingar in spe. Vilka viner gällde varningen? Den flaska 2005 Corton vi testade på Vinordic hade i alla fall inga problem av något slag;-)

johan p sa...

Varningen gällde vad jag förstod överlag. Har tyvärr inga närmare upplysningar.

finare & vinare sa...

Var det möjligen Den Långe Jugoslaven som gav dig informationen ;-)

johan p sa...

Den långe Jugoslaven har tyvärr varit sjuk och inte kunnat delta i några provningar.

Vem vet, det kanske var Olle J som ringde…

Anonym sa...

Var det inte någon som diskuterade just Vinalliansens transporter här nyligen?

Fast det kanske är Ward Wines som sköter Tollot-Beaut. Je ne sais pas.

finare & vinare sa...

Visst var det så. Att man skulle sjabbla med en transport av vin på den här nivån är helt obegripligt.
Om det nu är så. Vi öppnar som sagt en flaska till inom några dagar, och väntar nyfiket på mailsvar från Ward Wines...

Frankofilen sa...

Det blir extremt intressant att höra era intryck av nästa flaska, samt vad Ward Wines svarar. Fast Corton-flaskan på Vinordic måste väl rimligen ha kommit med samma sändning? Och rent teoretiskt: även om det värsta scenariot skulle vara sant för något vin - tror ni någon importör skulle erkänna det?

Holger sa...

Spännande historia det här... Jag var naturligtvis tvungen att testa igår. Min flaska var det inget fel på är jag hyfsat säker på, däremot känns ju själva stilen på vinet lite "bränd" och nästan o-europeisk tycker jag. I alla fall doften. Grymt god dock, och jag hittar inte några av de mögliga toner ni beskriver.
Jag minns att vi tidigare haft avvikande åsikter om Marechals Pommard La Chaniere 2003, när ni även då lurade på om ni fick en kass flaska. Kan det vara så långsökt att det är sämre (varmare) transport av vissa viner till Stockholm än till Göteborg? Eller har jag tur helt enkelt? Vågar man behålla sina flaskor?

finare & vinare sa...

Holger, du har väl smakat på S-C-C i båda årgångarna 2002 och 2004. Inte fanns det väl några brända toner i de vinerna?
Vi ska dra upp en flaska till redan ikväll så får vi lite mer underlag. Hur många köpte du? Vi har fem kvar och vill hemskt gärna att de ska vara ok...

Holger sa...

Jag har smakat på 2004 bara och känner igen stilen, med adderat extra allt i 2005:an. 2002:an har jag 4 flaskor av men har ännu inte smakat.
Jag har 4 st 2005:or kvar och tänker absolut behålla dom, man kan ju inte "play it safe" alltid :)
Spännande att läsa era intryck om ni öppnar en flaska till...

Johan sa...

Jag drog upp en 2005 Domaine Tollot-Beaut Chorey-les-Beaune häromdagen. Den gav inte intryck av att vara transportskadad. Tvärt om, jag köpte några till.

Vintresserad sa...

Vi drack några flaskor T-B 2005 Chorey-les-Beaune på en informell provning i ett större sällskap strax efter släppet. Jag provade inte alla flaskorna, men i en / flera var det en liknande karaktär. Vi benämnde det "bränd gummi fabrik". Allt gick dock åt, så inget att returnera eller dubbelkolla. Dock har jag investerat i några flaskor T-B Corton... får hoppas de klarat sig bättre.