onsdag, maj 21, 2008

2001 Amiral de Beychevelle


Ett kärt återseende från månadsprovningen i början av maj. Det kan tyckas att detta andravin från Château Beychevelle har en lite väl hyggligt tilltagen prislapp - med tanke på slottets mellanprisläge och jämfört med andraviner som Sarget de Gruaud Larose eller La Salle de Poujeaux. Men alla sådana funderingar upphör när man smakar - för här levereras osedvanligt mycket bordeaux per insatt krona...

2001 Amiral de Beychevelle har ett mörk, ganska tät, plommonfärgad uppenbarelse i en nyans mittemellan blått och brunt. Vi sniffar... ahh, detta är en sinnligt stimulerande och utvecklad doft med fin komplexitet! Här finns hela spektrat av typiska, önskvärda aromer: lagerblad med vaga inslag av stall, cederträ, mint, paprika, vanilj och framförallt en hel del mörk piptobak. Frukten handlar mycket om plommon, kanske plommonpuré med inslag av körsbär, svarta vinbär och korinter. Mer stalltoner tittar fram under kvällen. Mmm, det här kan man dofta på länge...

Smaken överraskar positivt! Inget uttorkat eller ihåligt finns här - utan en läskande, mintig fräschör, fin fruktkoncentration, riktigt bra intensitet (fantastiskt att det går med sedvanliga 12,5%), god mittsmak och mer än godkänd längd. Härligt! Vinet har en avrundad, smeksam munkänsla med gott om lakrits och precis lagom mycket vaniljfjäsk för att hålla sig på rätta sidan. Tanninerna är lena och sköna. Alltså: missa inte detta trevliga vin, inget jobbigt lagrande behövs, det är bara att korka upp och njuta. Betydligt bättre än le grand vin från 2002. 68% cabernet sauvignon, 20% merlot och 12% cabernet franc. 18 månader på ettåriga fat.

2001 Amiral de Beychevelle Saint-Julien (Château de Beychevelle, Saint Julien, Bordeaux)

9 kommentarer:

Vintresserad sa...

Intressant! Vi drack en butelj av Amiralen i helgen och i stort stämmer intrycken mkt bra. Tobak, komplexitet, drickbarhet, plommon, längd, lite stall - definitivt! Mycket gott matvin. Vi var lite fundersamma om det inte var en aaaaning ihåligt i mitten, särskilt frukten upplevde vi lite tunn där. Men drickfärdig Bordeaux är man inte bortskämd med. Har ni provat 1999 Camensac? Den imponerade på oss på provningen på Nordiska i höstas... men nu börjar plånboken eka lite väl tom, särskilt som aptiten på några Domaine Barroche är stor.

Hannah sa...

Hej. Jag besökte deras vingård för en månad sen, och det var en mycket trevlig upplevelse med bra och entusiastisk guide, samt en trevlig provsmakning efteråt. Köpte deras tredjevin "Brulières de Beychevelle", vilket jag ser fram emot. Måste nog köpa en flaska Admiral också....

finare & vinare sa...

Vad kul Hannah, verkar vara ett riktigt imposant slott! Fick ni se både vinodlingarna och källaren? Vad tog de för vinerna? Vilka årgångar fanns att köpa?

finare & vinare sa...

Nej Vintresserad, vi har inte provat 1999 Camensac.
Men det borde vi förstås... som du säger: när god, mogen bordeaux dyker upp så nappar man gärna - om priset är anständigt. Det var nog besvikelsen på 1998 Grand-Puy-Lacoste som fick oss att tända av på bordeaux för ett tag framåt... Planerar du att öppna en flaska snart ? Har du provningsanteckningar eller tydliga minnen från i höstas ?

Vintresserad sa...

Ang Camensac 1999, tyvärr varken provninganteckningar eller särskilt tydliga minnen... det var Många goda Bordeauxer den kvällen. Men minnesbilden är iallafall att1999 Camensac var förvånande fylligt, med bra längd och komplexitet. Toner av tobak, multna löv och stall. Ganska bra Bordeaux-typicitet. Om jag inhandlar ngn/ngra flaska/or så kommer en sannolikt att öppnas rätt snart...

Hannah sa...

Hej igen. Vi fick se både källaren samt gå igenom hela tillverkningsprocessen från vinstocken till flaskan :-) . Vi hade lite tur för det var bara vi och ett par bokat på den guidade turen men det andra paret hade lämnat återbud så vi fick en helt privat guidning på en och en halv timma. Mycket mycket trevligt.

Vi fick provsmaka deras 05 (fast det var ju inte så mycket ännu direkt, men kommer att blir riktigt bra) och sen fanns det några andra, men eftersom det bara var vi så blev det bara nollfemman.

Till försäljning så fanns det Admiral och Brulières, och det var årgång 03 på bägge två. 2ndra vinet behöver mera tid, men tredjevinet är redo att dricka :)

Vi besökte också Chateau Lascombes och Chateau Kirwan på samma dag. Har man bara lite tid så gäller det att ligga i! ;-)

finare & vinare sa...

Tack för dina intryck Hannah! Hur var de två sistnämnda? Några kul smakprov?

Hannah sa...

Hej igen. Lascombes kom jag inte ihåg vilken årgång vi smakade, men det smakade väldigt väldigt trevligt. Tyvärr så var väl inte rundvandringen där vad vi hade förväntat oss...

Chateau Kirwan var väldigt roligt. Vi fick en rundtur som inkluderade slottet, parken, vinkällaren, vinframställningen och sen en avslutande provsmakning av flera vin. Tyvärr har jag dock inga anteckningar om årgångar och så vidare, men, med risk för att låta tjatig, så var det också väldigt väldigt goda viner (eller som verkligen kommer att bli goda när de får ligga till sig lite.) Sen skall kanske tilläggas att jag är helt tokig i Bordeaux så det kanske gör sitt till..... Jag skrek till exempel "Stanna bilen!" när jag såg Chateau La Tours torn ute på slätten ;-)

finare & vinare sa...

Rena kultplatsen, lätt att bli exalterad - som när man ser Château du Clos de Vougeot eller Hermitageberget för första gången...