söndag, maj 04, 2008

2001 Germano Ettore Barolo Serralunga


Vi smakar på Germano Ettores 2001 Barolo Serralunga vid två tillfällen med tre dagars mellanrum. Mellantiden spenderar vinet i en upptoppad 25 centiliters flaska. Vilken skillnad några dygn kan göra för en traditionell barolo med tonårsfinnar! Druvorna kommer från unga stockar i vingårdslägena Ceretta och Prapó.

Dag 1 får vi en knuten doft med anis, stensöta, färsk rotselleri, grus, blommor och örter. Frukten drar åt det strama tranbärshållet. Smaken känns torr och oinsmickrande, och knyter åt ordentligt i avslutningen. Gott om unga tanniner, anis och lakrits i eftersmaken. Svårt att närma sig.

Dag 4 bjuds en utvecklad, tydligt läsbar doft med anis, inslag av rostbiff och tomatpuré, hostmedicin, aceton, mandelmassa, sötmogna hallon, torkad frukt och sandelträ. I smaken har det lockats fram goda syrliga hallontoner och en fin intensitet. Det bjuds fortfarande gott om tuffa tanniner och höga syror, men i den här långluftade skepnaden får man valuta för pengarna. Här tittar en strålande matbarolo fram, som nu går fint att ta till sig även på egen hand, eller till italienska hårdostar. Lagra annars gärna minst tre år eller hellre ännu mer.

2001 Barolo Serralunga (Azienda Agricola Germano Ettore, Serralunga d'Alba)

ps. Snart börjar Gunnar "Barolobrevet" Westling att importera under namnet Ostkustvin. Vi väntar med spänning. Gissningsvis är det inte mulliga fruktbomber från nya världen som kommer att finnas på produktlistan...

Inga kommentarer: