torsdag, maj 15, 2008

2006 Rudi Pichler Riesling Smaragd Terrassen


Efter en känslosam dag med begravning av kära gammelmormor längtar vi efter en välgörande middag med viss ambitionsnivå. Till grön sparris och pilgrimsmusslor smakar vi på en ung, intressant Wachau-riesling från Rudi Pichler, som släpptes i morse. Lika unga, intressanta Bristly Wines står för importen.

2006 Riesling Smaragd Terrassen framstår i glaset som ljust grönmetallic. Mängder av små kolsyrebubblor svävar omkring i vinet. Doften är fint fokuserad med mineraler och purunga aromer från jäsningen. Godistoner av päronsoda och piggelin samsas med fruktaromer av bordsdruvor, gråpäron, grapefrukt och lime. Stilen är nässlig, aromatisk och drar i nuläget nästan iväg åt sauvignon blanc-hållet. Smaken har medelhög syra och en fruktig, aromatisk karaktär med ung druvsötma och några krusbärstoner. Fint och gott!

Jämfört med vår österrikiska favorit, den extremt sirliga, lasersyrliga 2004 Zöbinger Heiligenstein från Weingut Hirsch är detta inte riktigt mitt i prick för oss just idag. Det känns fortfarande lite ofärdigt, men mineraliteten och frukten lovar gott för några års lagring. När druvsötman har gått in i helheten och de unga jästiga aromerna dämpats lite, kommer detta vin erbjuda en betydligt större upplevelse. Ett lovande vin...

2006 Riesling Smaragd Terrassen Trocken (Rudi Pichler, Wösendorf, Wachau)

Inga kommentarer: