måndag, maj 26, 2008

2002 Theo Minges Gleisweiler Hölle Riesling Auslese


Ikväll landar vi i allra sydligaste Pfalz, nästan vid gränsen till Alsace. När man kör Südliche Weinstrasse söderut mot fransk-tyska gränsen, är pärlbandet av sagolikt söta byar på östsidan av den nordsydliga sluttningen faktiskt förvillande likt Route du Vin i Alsace. Theo Minges egendom är belägen i Flemlingen, grannby till sluttningarna i Gleisweiler där kvällens vin vuxit. Gårdens odlingar omfattar 23 hektar.

2002 Theo Minges Gleisweiler Hölle Riesling Auslese har en rikt guldgul färg. Doften är underbart läcker och komplex, dessert på flaska! Här finns måttlig petroleum, marsipan, honungsmeloner, aprikoser, kokta päron, ja till och med lite söt blodapelsin. En del botrytis och fina stenmineraler knyter ihop den frestande helheten. Smaken bjuder på en yppig upplevelse där sötman vinner över syrorna. Trots detta är balansen bra, munkänslan är inte alls kladdig, och det vi utlovades i doften levereras med råge i smaken. Marsipantoner, fruktcocktail, lite botrytís. Detta är ett humörhöjande elixir, lättsamt flytande guld. Vi tar pistagenötter till, grönmögelost kan också vara passande sällskap - eller så klarar sig vinet fint på egen hand. Det är given flaska vi dricker ikväll, men tänk ändå att man kan köpa dem för €10 (50cl) på plats!

ps. Det djupnade inte efter ett dygn i kylen, så troligen var åtminstone denna flaska färdigutvecklad. Tack, Vinosapien!

pps. Det är inte vi som ändrat ettan till en tvåa på etiketten. Vi lovar!

2002 Gleisweiler Hölle Riesling Auslese (Weingut Theo Minges, Flemlingen, Pfalz)

2 kommentarer:

Vinosapien sa...

Skoj att Minges levererade!!
Skönt att höra att den inte tippat över kanten...Har en flaska kvar. Ska njuta den till hemlagad nyponsoppa - naturligtvis plockade här på Sturkö;-).

Det är vinmakaren själv som 'kladdat' på flaskan - kan det vara värt någon slant tro...
När vi besökt honom var 2002 precis buteljerade men ännu inte till försäljning. Fram med gamla etiketter - klistra på - samt justera det som inte stämmer.

finare & vinare sa...

Det är sånt som adderar till charmen på de mindre gårdarna... vi har sett liknande ändringar på andra håll... det är ju dyrt att trycka nya etiketter ! Måste använda upp de gamla först, hade farmor sagt...