måndag, maj 19, 2008

2006 Crozes-Hermitage Les Launes


Här har vi vinet som inte svikit oss sedan det lanserades på systemet. Det var väl i och med årgång 1999 om vi inte minns fel? Den enda årgång vi avsiktligt hoppat över och väntat ut är katastrofskörden 2002. Les Launes erbjuder så mycket ungdomlig syrahtypicitet man bara kan önska sig. Vinmakaren Jacques Grange är urskicklig på att ge vinet en konsekvent och igenkännlig stil.

2006 Crozes-Hermitage Les Launes har en mörkt blåröd, hustypiskt klar uppsyn utan ung jolmighet. Doften är först något knuten men bekant och intressant: malört, vitpeppar, kumminfrö, grönmynta, svart olivtapenade och salt lakrits med tjäran diskret lurande undertill. En aning parfymerad, mörk syrahfrukt med drag av cassispastiller - men inga söta björnbär eller rökta korvar i år (som i 2003). Vi smakar och får en klassisk, fräsch, ung frukt med goda örter och salt lakrits. Hög syra, någon rondör, aptitlig kärvhet. Lite kort och knutet i eftersmaken. Gott! Karaffera gärna, så att vinet får lufta ordentligt. Med sina 12,5% passar vinet perfekt till mat. Ikväll pannbiffar med lök och haricots verts.

2006 Crozes-Hermitage Les Launes (Delas Frères, Saint-Jean de Muzols, Tournon, Rhône)

7 kommentarer:

Micke sa...

Har ni provat att lagra någon årgång eller dricker ni endast er Delas ung....?

finare & vinare sa...

Vi fullständigt älskar ung syrahdruva från norra rhône! Går den att dricka på frukten så gör vi det, se exempelvis Delas 2004 Hermitage Les Bessards. Så hittills har vi inte lyckats spara en enda flaska Les Launes trots många goda föresatser. Även Graillots Crozes har vi ofta röjt igenom inom de första åren. Nu ligger i alla fall en låda av vardera 2004 och 2005 för att mogna lite mer seriöst. Men det är ingen tvekan om att kortare lagring bör ge goda resultat med Les Launes. Nollfemman var betydligt mer utvecklad sist vi smakade, förra veckan...

Micke sa...

Jag håller med, jag sparar således några 05:or för att se vad som händer.
Passar även på att införskaffa några 06:or för omgående förtäring. Er beskrivning låter ju väldigt lovande!

finare & vinare sa...

För övrigt rankas ju 2006 som en lika bra årgång som 2005 i norra rhône, Parker tycker till och med bättre!
Härliga framtidsutsikter... Vi har beställt Gilles Robins viner från 2006 och kommer att prova dem inom kort.

Micke sa...

Cuvée Alberic Bouvet 2005 är ju fantastisk. Tyvärr börjar antalet sina där hemma....
Får väl fylla på med 06:or samt komplettera med några Papillon (som vi faktiskt inte tidigare druckit).
Härtliga tider, strålande tider!

finare & vinare sa...

Oj, vad synd att nollfemmorna redan är på väg att slut i ditt lager (så håll på de sista)... vi tyckte att de var ovanligt strama och lagringskrävande så vi la undan våra efter att ha provat två. Fast vi har på känn att nollsexan är ännu godare, mer öppen och tillgänglig som ung!

Anonym sa...

Gillade 07an av denna mycket. Hur tror ni denna kan utvecklas med tiden? Tänkte köpa på mig ett gäng om det finns något att vinna på det.