lördag, maj 10, 2008

2005 Bosquet des Papes


Inte nog med att det är medelhavsvärme på dagtid - även sent på kvällen går det fint att sitta ute med ett glas rött. Att det skulle vara möjligt i Stockholm den tionde maj låter nästan som en saga, och hör verkligen inte till vanligheterna. Okej då, en tröja skadar inte, och även glaset vill gärna ha två värmande händer.

Det vi har i kuporna får oss att tänka på ett gammalt recept från négociantnäringen i Beaune. Ta två delar tunn och ogin pinot noir från det svala, gråmulna bourgogne. Toppa upp med en tredjedel charmigt sötfruktig grenache från de solstekta rullstenarnas land. Voilá - smaka på ett glas förföriskt parfymerad Chambolle-Musigny!

Ska man testa det här receptet på hemmaplan kan 2005 Bosquet des Papes vara en lämplig kandidat. Färgen är saftröd och klar, passar bra att blanda i bourgognen. Doften är underbart god och tydlig: en hel hög mosade, jäsande jordgubbar, ett lager nygarvade lädervaror, pinjekåda, kryddpeppar, grillat lammkött och svarta oliver. Inte minst de lite parfymerade bären kommer att göra susen för pinoten.

Låt oss smaka. Charm! Här finns inga bråkiga tanniner - nä, inte så värst mycket tanniner överhuvudtaget. Det är en frisk och saftig smak med lagom sötfruktighet och fint infattade 14,5%. Här finns inget tungt eller eldigt som kan förstöra vår finlemmade Chambolle. Seså, hem och blanda nu...


Den här saftiga, inte så extraherade stilen känns väldigt traditionell på ett vackert sätt. Exempel på den kan hittas även i grannbyarna runtomkring, och brukar vara uppskattad av fransmännen själva.
Ger man vinet tid att nå sju års ålder kommer det att utveckla fina mognadstoner och skaffa sig lite behövlig rondör kring midjan. Vi gillade årgång 1998 som den blivit ungefär 2004-2005. Jämförelsevis var den nog lite eldigare, och nollfemman lite syrligare. Mer burgundisk, alltså.

75% grenache, 10% syrah, 8% mourvèdre, resten cinsault, vaccarèse och counoise. Betongtankar och foudres. Inget tjafs.

2005 Bosquet des Papes Châteauneuf-du-Pape (Maurice et Nicolas Boiron, Châteauneuf-du-Pape)

8 kommentarer:

MMM sa...

Låter mycket lovande! Vi drack -98:an runt jul och den flaskan ligger extremt högt upp på förra årets lista. Så det blir till att glömma bort denna i några år nu (du hade rätt i att den kom i en andra omgång på SB!).

Jag ropade in några flaskor av Bosquet des Papes Cuvee Chantemerle på auktion i Danmark härförleden. Det skall vara en prestigecuvée av detta vinet - helt okänt för mej innan det dök upp i auktionslistan. Kommer snart i bloggen när de fått vila upp sej lite!

Claes sa...

Mmmm, vilken bild.....

Finare Vinare sa...

Ännu bättre i verkligheten, Claes ;-)
Prestigecuvéen Chantemerle var en nyhet även för oss, tills vi såg etiketten på chateauneuf.dk. Vilken auktion var det förresten?

MMM sa...

Det var på vinforum.dk (auktion av flaskor mellan privatpersoner). Jag vann budgivningen på 250 DKK per flaska, och sen tillkommer det en avgift på 25 DKK per avslutad affär.

Visst tar man en risk att köpa viner från privata källare - men än så länge har jag inte öppnat en dålig flaska. Tänk om något liknande hade fungerat i Sverige!

Finare Vinare sa...

Låter kul och bör testas i sommar när vi är i Skåne.
Vinavisen har något liknande. Hur levererades flaskorna?

MMM sa...

Leveransen kommer man överens med säljaren om - i detta fallet kom han till mitt jobb och lämnade flaskorna (väldigt bra service!). I andra fall har jag åkt och hämtat själv - eller mottagit per post.

Finare Vinare sa...

Menar du att han åkte över bron till ditt jobb (i så fall hyggligt bra service som sagt) - eller jobbar du i Köpenhamn? Leverans med post borde ju annars fungera bra även upp till Stockholm...

MMM sa...

Nej, jag jobbar i Köpenhamn! Principiellt borde det inte vara några problem att få det skickat till Stockholm - det enda abret är överföringen av pengar. Det är orimligt dyrt och tar orimligt lång tid att skicka pengar över sundet med t.ex Swedbank (typ 150 spänn och 4 dagar). Möjligt att det har blivit bättre dock.