måndag, september 08, 2008

2005 Louis Jadot Château des Jacques Moulin-à-Vent


Inte så ofta på dessa breddgrader - högst någon gång var tredje år - stöter man på en beaujolais som levererar mycket av det man kan önska sig i ett riktigt vin. Munskänkarnas Ulf Jansson, kanske den svenska provare som vi har mest grundmurat förtroende för, har redan dragit i fyndklockan. På andra sidan Atlanten har Gary Vaynerchuk - Martin Scorseses än mer speedade look-alike och förmodligen den snabbaste ordsprutan i hela vinsvängen - utnämnt detta vin till både biffarnas bästa vän och den tänkta korsningen mellan barossa shiraz och bourgogne pinot noir! Låt oss fortsätta jämförelserna och säga att ljuvligare ungfrukt och syra än i detta vin hittar vi just nu endast hos våra sydfranska favoriter Gauby, de l'Hortus och Barral! Det är väl där någonstans vi vill sortera in upplevelsen - strax under 2005 Les Calcinaires och 2005 Faugères.

2005 Louis Jadot Château des Jacques Moulin-à-Vent är transparent och snyggt blårött i färgen. Doften har flera markörer vi associerar med bra ung pinot: unkna drag av insjöar och pälsdjur, skogsbär i en ypperlig blandning, varma fattoner av sandelträ och muskotnöt. Slutligen en liten rökighet, örter och lakrits ovanpå och i botten av det hela. Vi hittar 0% av artificiella drag, skumbananer, gelégodis och annat otyg från området. Men S placererar i alla fall vinet blint i Beaujolais...

Smaken är helt enkelt strålande. Renfruktig, framfusig och tät frukt av mörkare bär - ändå med de där röda hallontonerna vi gärna går igång på. Syrorna är exemplariska och bitterheten perfekt avvägd med kryddighet, örter och en gnutta malört. Den vinösa smaken fyller upp bra i gommen - här finns faktiskt också tanniner - och slutar med lakrits, om än inte med lika tydlig salmiak som hos våra sydfranska carignanexperter. Vi vill ha mer av detta vin, vi vill ha det nu och vi vill ha det senare! Det är såvitt vi kan komma ihåg en av godaste beaujolaiser vi någonsin druckit (trots en del halvseriöst provande i krokarna) och försvarar lätt sin, för området, hyfsat tilltagna prislapp.

2005 Château des Jacques Moulin-à-Vent (Louis Jadot, Beaune, Bourgogne)

ps. Vinös har också smakat och skrivit pricksäkert.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hm, gissa vad vi sitter och dricker just nu...

Uselt med tid att skriva för närvarande, tyvärr, men vi får väl se. Hur som helst är vi överens om att det är jättegott, även om jag saknar en komplexitet som jag tror går att lagra fram. Det är kanske lite endimensionellt i dag.

Finare Vinare sa...

Nej, det vore väl rätt mycket begärt av en beaujolais! Efter maten är den också mindre givande och skåpas med lätthet ut av en skvätt 2005 Domaine de l'Hortus Grande Cuvée med rik sötlakrits. Riktigt bra vin, det!

Anonym sa...

Den här har jag funderat på ett tag men då SB anger 10 g restsocker/liter så har jag instinktivt ryggat tillbaka. Importören anger mer normala 2 g/liter. Jag hoppas att det är importören som har rätt. Vad säger ni är det 10 eller 2?

Finare Vinare sa...

SB råkade nog förväxla vinerna i labbet och ta en skvätt Black Granite Shiraz på box istället. Nej, någon märkbar restsötma finns inte i det här vinet.

Frankofilen sa...

Tack för den. Jag har kikat på det här vinet och blev än mer intresserad efter Vinös utmärkta post. Bra cru-Beaujolais dricker man inte för ofta. Nollsexan verkar kanske ännu bättre enl Schildknechts senaste budget-genomgång.

Björn sa...

Efter 62:a plats på WS topplista hade en viss optimism och nyfikenhet infunnit sig, men efter att ha pratat lite mer allmänt med en av herrarna i Passagens vinkällare (som nog är mer allmänt skeptisk till vad jänkarna tycker) bestämde jag mig för att passa tillsvidare. Tur att jag tillåter mig att ha ångervecka:-)

Det här blir säkert utmärkt till annandagskalkonen, och vi kan nog spara några också. Tack för hjälpen:-)